1. Final Fantasy XI FAQ

Final Fantasy XI FAQ

Square-Enix staat al jarenlang aan de basis van één van de meest indrukwekkende RPG-series aller tijden: Final Fantasy. Van die serie zijn we gewend dat de delen voorzien zijn van een goed verhaal, turn-based gevechten en alleen een optie om in je eentje te spelen. Het was dan ook even wennen toen Final Fantasy XI verscheen. Dat is namelijk een heuse MMORPG. Het spel lijkt door deze verandering nogal wat vragen op te roepen. Hieronder daarom een kort overzicht voor beginnende FF XI-spelers.

Algemene gegevens

Wat is Final Fantasy XI?

Final Fantasy XI is het elfde deel uit de bekende RPG-serie van Square en het eerste deel dat volledig online speelbaar is. Het is een zogenaamde MMORPG.

Een MMORPG, wat is dat?

MMORPG staat voor Massive Multiplayer Online Role Playing Game. Ja, dat is een hele mond vol. Wat het precies betekent kun je hier lezen.

Wat heb ik nodig om Final Fantasy XI te spelen?

Allereerst natuurlijk een computer, maar daarnaast een creditcard (als je langer dan een maand wilt spelen), het spel zelf en een degelijke internetverbinding.

Hoeveel gaat het me kosten?

Naast de aanschaf van het spel (rond de 40 euro) moet je na de eerste maand gratis spelen, een vast bedrag betalen. Dit is 12,95 (dollar) voor een hoofdaccount en als je meer dan één personage wilt hebben, kost dat nog eens één dollar per personage.

Hoe moet ik betalen?

Final Fantasy XI en Playonline accepteren alleen creditcards met het label VISA of Master Card.

Op welk platform kan ik dit spel spelen?

Het spel komt in Europa vooralsnog alleen uit voor de PC en het is in de rest van de wereld ook beschikbaar voor de PlayStation 2. Voor de PC-versie heb je minimaal 6 GB ruimte nodig op je harde schijf, een processor die draait op 800 Mhz en minstens 128 MB intern geheugen. Een beter systeem is altijd aan te raden voor meer spelplezier, net als een breedband internetconnectie.

Wat is Tetra Master?

Tetra Master is een mini-game dat we als eerste tegenkwamen in Final Fantasy IX. Het is nu online speelbaar voor 1 dollar per persoon, per maand. Je kunt echter niet met meerdere personages aan dit spelletje meedoen.

Starten van het spel

Kan ik zelf een personage creëren?

Ja, het moet zelfs alvorens je kunt spelen.

Is het mogelijk meerdere personages aan te maken?

Ja, ook dat is mogelijk. Bedenk echter wel dat het je dan ook 1 dollar extra per personage, per maand gaat kosten.

Waar moet ik rekening mee houden bij het maken van een personage?

Je moet kiezen voor een ras, voor een job (specialisme) en bepaalde uiterlijkheden samenstellen. Denk eraan dat elk ras zijn eigen voordelen heeft en dat de verschillende karaktereigenschappen ervoor zorgen dat je bepaalde dingen goed kunt en anderen wat minder.

Uit wat voor rassen kan ik dan kiezen?

Voor meer informatie over de rassen, klik je hier.

Wat voor jobs zijn er aan te nemen?

Als je begint zijn er nog maar zes verschillende jobs aan te nemen. Uiteindelijk zullen dit er veel meer worden.

Zit ik vast aan m’n vooraf gekozen job?

Nee. Je kunt tijdens het spelen heel gemakkelijk wisselen tussen deze jobs.

Het spel zelf

Wat zijn Quests?

Een Quest is een soort opdracht die je krijgt van een persoon of instantie in het spel. Als je deze vervult, zul je vaak rijkelijk beloond worden. Je zult tijdens het spelen vooral bezig zijn met diverse Quests.

Wat is het verschil met Missions dan?

Bij een Mission word je ingehuurd door je natie en niet door een particulier. Voor de rest lijken de beide bezigheden erg op elkaar.

En wat is een Conquest?

Een Conquest is ook voor jouw natie, maar dan om verschillende regionen van andere naties over te nemen. Je vecht dus voor de eer en de glorie van je land.

Kan ik magie gebruiken?

Ja. Er zijn twee verschillende soorten magie: wit en zwart. De witte magie gebruik je om mensen te genezen en de zwarte richt zich volledig op het schade aanrichten bij tegenstanders.

Is er nog verschil in vechten tussen personages?

Ja, dit noemen we de ‘job-abilities’. Als je in ‘joblevel’ groeit, zul je meer verschillende krachten krijgen. Dit verschilt per gekozen job.

Wat is een Skillchain?

Als verschillende personages allerlei aanvallen op het juiste moment toepassen, kunnen er indrukwekkende combo’s ontstaan. Het aan elkaar linken van aanvallen met een wapen noemen we Skillchain.

Wat is een Magic Burst?

Dit is eigenlijk te vergelijken met de hierboven beschreven Skillchain. Het enige verschil is dat bij een Magic Burst magie wordt gebruikt.

Hoe kan ik mezelf in de wereld verplaatsen?

Er zijn verschillende manieren van transport, waaronder de luchtschepen en de welbekende chocobos. Niet elk transportmiddel kun je zomaar gebruiken. Je moet voor de chocobos bijvoorbeeld een bepaald level gepasseerd zijn.

Kan ik nog meer doen dan alleen ‘vechten en praten’?

Ja, je zou bijvoorbeeld als hobby kunnen gaan vissen. Om lekker rustig van te worden.

Spelen met vrienden

Hoe kan ik met m’n vrienden spelen?

Je kunt niet zomaar met je vrienden spelen. Daar heb je namelijk een Worldpass voor nodig.

Huh, hoe werkt dat dan?

Final Fantasy XI is opgedeeld in verschillende werelden. Als een speler een personage creëert, kiest de netwerkservice in welke wereld hij of zij geplaatst wordt. Om er zeker van te zijn dat je bij een vriend(in) in dezelfde wereld terechtkomt, heb je een Worldpass van die wereld nodig. Deze kan de speler die al in die wereld is te pakken krijgen. Verschillende computergestuurde personages delen deze uit. Als je vriend zo’n Worldpass heeft, moet hij deze aan jou geven. Jij vult de naam van de wereld en de Worldpass in bij het aanmaken van je personage en zo kom je bij elkaar in de wereld terecht.

Hoeveel mensen kunnen er met zo’n Worldpass spelen?

Maximaal vijf personen.

Moet ik samenwerken met andere spelers?

Nou, je hoeft natuurlijk niets. Het is echter verstandig om wel samen te werken want de vijanden zijn vaak te sterk om in je eentje te verslaan. Je kunt dan een ‘party’ vormen met maximaal vijf andere personen.

En als de monsters ook te sterk zijn voor mijn groepje?

Dan kun je een alliantie aangaan met een andere ‘party’. Er gaan maximaal drie groepjes in één alliantie. Dat komt neer op achttien personen.

Er is nog zo verschrikkelijk veel te schrijven over Final Fantasy XI. Echter, het is veel leuker dit zelf uit te zoeken tijdens het spelen. Het spel ligt vanaf eergisteren (donderdag 16 september) in de winkels. Meer informatie vind je op de officiële website. Morgen velt Nick zijn oordeel in de recensie.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ja tuurlijk en maandelijks

 • Euh? Je kan toch gewoon op de zelfde server spelen? Die world pass dient om je char van server te changen toch? Of mis ik nou iets?  Iig, hoe zit het met PvE en PVP? Weapons, spells, armor? NPC's, boss monsters? Grinden, exp based? Gain je skillpoints per level? Wat hoe wie op welke manier? Zie ik niks over staan…

 • Euh? Je kan toch gewoon op de zelfde server spelen? Die world pass dient om je char van server te changen toch? Of mis ik nou iets?Correctemundo… Maar je krijgt random een server toegewezen :@

 • @LEnc dat is logisch want we hebben een Final Fantasy Week 8D

 • Skillchain = Renkei.

 • nou cool hoor nu final fantasy nog real time fighting dan is het een echte leuke game no offence maar als ik turn based wil pak ik mijn pokemon rood wel weer..

 • Final Fantasy XI is Real Time in principe.

 • Elke MMORPG is real time..

 • Dat komt omdat je 14 bent. Toekomst is online :]

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren