1. Final Fantasy XI

Final Fantasy XI

Eindelijk, na letterlijk jaren wachten kunnen wij Europeanen ook aan de slag met Final Fantasy XI. De eerste MMORPG van Square-Enix, en tevens de eerste voor mijzelf. Hoewel Final Fantasy mij absoluut niet onbekend in de oren klinkt, ben ik toch een beetje vreemd van de grote online multiplayer spellen. Toch ben ik van mening dat Final Fantasy XI een heel goed begin is, of een goede start van een nieuw avontuur. Waarom lezen jullie verderop!

Final Fantasy XI is dus een MMORPG. Met dit soort spellen zit je letterlijk met duizenden andere spelers in éénzelfde wereld te spelen. In het geval van Final Fantasy XI spelen we op 24 verschillende servers, elk met een naam die de Final Fantasy fanaten bekend in de oren zal klinken. Denk aan namen als Carbuncle, Titan, Ramuh en Ragnarok. Alvast een tip voor de beginnende spelers: de meeste mensen uit de Benelux zitten op Ragnarok en Titan. In deze werelden kun je doen wat je wilt, met wie je maar wilt. Dat is immers het sterke punt van een MMORPG, de vrijheid die je krijgt. Als je begint, zijn je opties beperkt maar naar mate je sterker wordt en nieuwe vaardigheden leert, kom je steeds verder in de gebieden zonder erbij neer te vallen. Tevens kun je moeilijkere missies en quests aannemen en uitvoeren. Dit alles kun je alleen doen, maar je kunt ze ook in groepsverband doen. Je kunt met maximaal zes spelers een team vormen. Daarnaast kunnen drie teams ook nog eens nauw samenwerken, waarmee je op een totaal van achttien spelers komt.

De eerste stappen in de online wereld zijn twijvelachtige stappen. Sterker nog, wil je het één en ander kunnen doen, dan zul je zelfs een beetje moeten programmeren. Zo kun je op vijf verschillende manieren praten. Hiervoor zul je opdrachten zoals /shout, /party of /chatmode moeten geven. Wil je naar iemand zwaaien, dan moet je /wave intypen. Als je dit allemaal doorhebt, kun je de wereld gaan verkennen. De eerste gevechten zien er misschien makkelijk uit, toch ga je sneller dood dan je denkt. Als je trouwens doodgaat, is het niet game over zoals in de singleplayer Final Fantasy's. Er staan kristallen in de wereld die als een soort opslagpunt dienst doen. Hier keer je naar terug, mocht je het niet redden. Wel wordt er een deel van je punten in beslag genomen, maar het is beter dan opnieuw beginnen, nietwaar?

Interactiviteit is dus wat de klok slaat. Naast de spelers staan er honderenden NPC's (Non Playable Characters, oftewel computergestuurde personages) in de wereld van Vana'diel, die je spullen verkopen, missies geven of je simpelweg informatie geven. Ook heb je een eigen 'huis', waar je je overtollige spullen kwijt kunt en eventjes tot rust kunt komen. Wat ook opvalt is dat, als je hulp nodig hebt, er altijd wel iemand te vinden is die je wil helpen. Na een half uur spelen rende ik al rond in een nieuwe outfit, gekocht door een medespeler die zelf ook al niet te lang bezig is. Hij liet me ook de locaties zien waar ik het beste monsters kon verslaan, hoe enkele menu's werken en nog meer dingen die enigszins onduidelijk waren voor mij.

Wat ook verbazingwekkend is, is dat het spel, dat al ruim twee jaar uit is in Japan, grafisch nog prima meekan. Het ziet er hier en daar nogal kaal uit, maar als je een redelijke videokaart in huis hebt die vertex -en pixel shader 1.1 aankan (en dat kunnen de Radeon 8 serie en de GeForce 3 serie al), dan heb je al snel een goed draaiend spel dat er puik uitziet. Geen grafische pracht misschien wat je van de hederdaagse spellen verwacht, zoals in Doom 3, maar zeker niets om over te klagen. Ook voor je oren is dit spel plezant. De typische Final Fantasy muziek zit erin, en hoewel de personages niet praten (zoals ze wel deden in Final Fantasy X en X-2), mis je het zeker niet.

Het mooie van de vertraging is dat wij de uitbreidingen Rise of Zilart en Chains of Promathia er al bij krijgen. De Amerikanen kregen alleen de Rise of Zilart expansie erbij, en moeten zelfs nog twee dagen wachten op Chains of Promathia, terwijl wij er meteen mee aan de slag mogen. Helaas ben ik nog niet zo ver gevorderd dat ik de nieuwe gebieden van de uitbreidingen heb kunnen verkennen maar op papier zien ze er prima uit. Tevens bevat Rise of Zilart enkele nieuwe speler klassen, de Samurai, de Ninja en de Dragoon. Deze zijn minstens net zo uitgebreid als de klassen die al bestonden. De Dragoon krijgt zelfs een huisdier in de vorm van een draakje erbij!

Conclusie en beoordeling

Er zijn nog zoveel dingen wat ik nog over dit spel kan vertellen, met name over de interactiviteit met de andere spelers en de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt, maar helaas zit mijn tijd erop. Mocht je meer informatie over dit spel willen, dan raad ik je aan om op het speciaal voor dit spel gemaakte forum verder te zoeken.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Interactiviteit
 • Een grote wereld
 • Alle expansies erbij
 • Minpunten
 • Slecht voor je portomonee

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • FFXI vet spel :) Nick krijgt ook altijd alle leuke games he…

 • Machtig spel, ook al zeg ik het zelf. Je wordt helemaal knetter van hetgene je allemaal kan doen. Maar ben ook nog MMORPG n00b :P

 • Lijkt me cool spel :)

 • @Snappie88:  vanaf nu ben je niet alleen MMORPG n00b, maar ook de specialist! :P

 • wtf, is mijn reactie nou juist verwijdert of heb ik niet op reageer gedrukt? o.O Iig, I'll say it again you evil mods from hell:

  Ik vind dit spel echt geen 10 waard voor Gameplay en overall ook geen 9. Meer 8'ish. Review klinkt mij meer als beginners enthausiasme… En bovendien lijkt het me meer een impressie dan een review…… Eerste MMORPG?

 • even compleet ter zijde: parameters opgeven is natuurlijk helemaal geen programmeren..

 • Tja, eens moet de eerste keer zijn hé TOG.  Enneh het is natuurlijk geen programmeren, maar het is toch wat ingewikkelder dan je linkermuisknop indrukken en als een idioot door de levels heen rennen ;)

 • Bug van balkje is fixed.

 • Omg mijne ook? Was just messing with Snapper, gsus.

 • Als het maandabonnement niet zoveel geld was, had ik het ook wel gespeeld. Ik neem aan dat hij niet offline te spelen is?

 • Nee, natuurlijk is ie niet offline te spelen…anders was het ook geen MMORPG en dan hoefde je ook niet maandelijks te betalen. O voor Online O_o :P

 • Ga ergens anders zeiken, WoW fanboys.

 • Die game lijkt me dik vet. Helaas kan mijn arme pc'tje dat niet meer aan.

 • Cijfers uit onze recensies zijn objectief en hebben niks met geld te maken. Het spel is gewoon een uitstekend spel, klaar.

 • Cijfers uit onze recensies zijn objectief :D ! Dat kan natuurlijk niet want een review is altijd een mening :) Verder vind ik het wel een prima review, FFXI is gewoon een goeie game, dat zie je. Dan hoef je er niet van te houden verder.

 • Kspeel SWG al een aantal maanden en dat begint nu ook behoorlijk saai te worden hoor. Jedi systeem zuigt aars, de omgevingen zijn vaak kaal. De monsters op verschillende planeten lijken net klonen van elkaar en… Naja, voor de rest is het een geweldige game haha maar ik begin het nu gewoon saai te vinden :D

 • Importeer het dan zou ik zeggen.(zoals mij)  En Rez, waarom krijg ik het idee dat je het nog nooit hebt gespeeld?

 • 1. Review is geschreven door iemand die nieuw is in het genre.  2. Review is geschreven na twee dagen spelen.  3. Het enige wat de reviewer dus gezien heeft is één van de starter towns en een paar omringende areas.  4. Reviewer kan alleen maar oordelen over beginner content.  5. Reviewer weet helemaal niet of de game na een aantal maanden saai wordt (wat bij een MMORPG een korte tijd is), reviewer weet alleen maar lvl 5 magic enzo.  6. Reviewer weet waarschijnlijk nog geen eens speciale events, zoals die af en toe voorkomen.  7. Reviewer weet waarschijnlijk weinig tot niets over craften.  8. Reviewer vertelt over ´een grote wereld´, wat weet je ervan?  9. Reviewer neemt de expansies in zijn oordeel maar is daar nog lang en lang niet aan toe gekomen  10. Reviewer kan deze game helemaal niet vergelijken met andere MMORPGS.  Na 2 dagen een MMORPG reviewen, moet ik dit serieus nemen?


 • ikzelf heb er een beetje mijn twijfels over, vooral omdat ik vind dat FF gewoonweg niet online moet zijn. als die-hard FF fan zal ik er aan denken em te halen, maar dan moet ik wel eerst een beter systeem hebben, samen met een bijpassende creditcard, wat ik ook een groot nadeel vind.

  Het voordeel van meerdere betaalopties is dat je meer spelers kan trekken, ook degene zonder CC, niet iedereen heeft er namelijk een.  Bank/Wire transfer optie zou iig heel welkom zijn bij de meeste MMORPG's

 • Capt. Camouflage:  PSO (Phantasy Star ONline) is toch ook offline te spelen? Dan is het toch geen rare vraag of Final Fantasy XI Online ook singleplayer te spelen is ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren