1. Football Manager 2005

Football Manager 2005

Het nieuwe voetbalseizoen is inmiddels in volle gang. We zijn net goed en wel van start of de eerste trainers raken al in opspraak. Zo heeft SC Heerenveen wel eens betere seizoensstart gehad en zo heeft ook Ajax wel eens beter gespeeld dan dat ze nu doen. Uiteraard zijn er duizenden fans die allemaal perfect weten hoe het wél zou moeten. Helaas zijn de vacatures bij Heerenveen en Ajax al vervuld, maar gelukkig zijn er spellen als Football Manager 2005, waarin je zelf een poging kunt wagen je favoriete club naar de top te leiden.

Football Manager 2005 komt voort uit de Championship Manager serie, ontwikkeld door Sports Interactive. De serie staat al jaren bekend om zijn hoge mate van realisme en diepgang en bezet om die reden een speciale plaats in de wereld van voetbalmanager-spellen. Een vast terugkerend kenmerk is dat het spel, de talloze pogingen van de ontwikkelaar ten spijt, niet laagdrempelig is. Wil je succes hebben, dan zul je jezelf er echt in moeten verdiepen, dat is voor Football Manager 2005 niet anders.

Mensen die bekend zijn met de eerdere spellen zullen zich snel thuis voelen in dit spel. Het hoofdmenu is in grote lijnen hetzelfde. Het enige, wellicht, dat meteen opvalt, is dat er geen windowed optie in zit. Met wat kennis van Windows valt daar wel omheen te werken, maar handig is het niet. Zo’n klein puntje kan natuurlijk de pret niet drukken. Het is zelfs al vergeten wanneer het spel binnen recordtijd, FM2005 lijkt een erg snelle engine te hebben, is opgestart.

Eenmaal begonnen kom je al snel de bekende rompslomp tegen: je moet spelers kopen en verkopen, de training regelen, de opstelling en de tactiek maken, rekening houden met blessures en schorsingen en het bestuur en de fans tevreden houden. Het is het bekende verhaaltje, maar dat is natuurlijk logisch in een managersim. Dit alles gebeurt volgens een vertrouwd aanvoelende, maar toch flink veranderde interface. Er wordt veel gebruikt gemaakt vanscroll(-down) menu’s, wat in het begin wat onwennig aanvoelt, maar na een tijdje prima werkt.

Inhoudelijk is er niet al teveel nieuws onder de zon. Een zeer aardige toevoeging is de veel belangrijke rol van de media. Voor iedere wedstrijd kun je een uitspraak doen over de trainer van je tegenstander. Zo kun je bijvoorbeeld, als manager van Ajax, tegen Hiddink (PSV) zeggen dat je denkt dat zijn team dankzij hem veel kans maakt top de titel, of juist niet. Hier krijg je wellicht een reactie op, waardoor er onderling een bepaalde band bestaat. Lijkt onbelangrijk, maar probeer maar eens een speler van PSV te kopen als je op Hiddinks zwarte lijst staat…

In de 2D match engine zijn ook enkele verandering te bespeuren. Zo is het geheel nu gedetailleerder en vooral groter weergegeven. Best leuk, maar interessanter is het zogenaamde split screen dat nu te gebruiken is. Je kunt nu het scherm in tweeën delen, en dan op de ene helft bijvoorbeeld de wedstrijd kijken, en op de andere helft de tussenstanden volgen. Dat werkt best aardig, maar in de regel zul je gewoon het volledige scherm gebruiken aangezien het 2D gedeelte er dan gewoon beter uitziet. In dat 2D gedeelte is het voetbal zelf ook verbeterd. De gebeurtenissen op het veld zijn vele malen realistischer dan voorheen.

In de versie die wij gespeeld hebben waren dingen als geluid en een volledige database nog niet verwerkt. Daarom kan ik ook nog geen oordeel vellen over de uiteindelijke snelheid van het spel, het punt waarop de Championship Manager serie wel eens steekjes liet vallen. Met de gelimiteerde database liep het spel als een trein; in elk geval sneller dan welke Championship Manager dan ook tot nu toe.

Helaas bevat deze versie nog een behoorlijk aantal bugs. Zo kan het voorkomen dat je team (Ajax, in mijn geval) in de Champions League wordt ingedeeld bij Real Madrid, Bayern München en Internazionale. Dat is volgens de regels van de loting van de Champions League al niet mogelijk. Dat soort puntjes moet nog bijgeschaafd worden, maar verder ziet Football Manager 2005 er (nu al) erg goed uit. En voor de fans: het is weer net zo verslavend als (vrijwel) de hele CM serie, dus bereid je alvast voor op de nodige uren (en uren…) speelplezier.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Laatste pic is niet goed gelinkt. Voor de rest houdt ik niet van voetbal en is dit toch echt de laaste die ik zou kopen… Doe dan maar PES ofzo.

 • Het is natuurlijk heel iets anders dan PES (duh)…  Het spel bevalt me zelfs in de beta fase al prima, dus ik heb dik vertrouwen in de Gold versie over 2(,5) maandjes…

 • kheb eerst altijd Voetbal Coach gespeeld. Dit is ook een lache spel en mooi gratis :p  Ik ga deze zeker downloaden

 • De vraag is, gaan we Football Manager spelen, of Championship Manager?  FM is van de makers van CM, dus de officieuze opvolger. Maar ik heb in de Edge gelezen dat CM uiteindelijk sneller zal spelen wat ik op zich wel wat beter vind, alleen is de database van FM weer 3 keer zo groot…  Twijfels…  Welke versie heb je overigens gespeeld? Die demo die bij het FM magazine zat?
 • Hebbuh, hebbuh. Hopelijk nemen ze de tijd, want die bugs uit het vorige deel vond ik echt irritant.

 • Reactie van Zwan geplaatst op 19 september 2004 13:49

  Hebbuh, hebbuh.  Idd Zwan. Mooi spelletje.

 • Jurian heeft volgens mij de beta.

 • indeed, de beta. Weet niet of dat dezelfde versie is als de beta demo die bij het magazine komt. Zou goed kunnen, maar voorlopig heb k nog geen limiet in speeltijd gevonden ofzo :)

 • Prachtig spel.. De eerdere CM's waren geweldig en deze is alleen nog maar beter!

 • gvd hoe kan je dit downloaden:@

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren