1. Schurken

Schurken

Tegenover elke held staat een schurk, een badguy of een slechterik. Maar niet elke schurk weet te overtuigen. Sommige zijn slecht uitgewerkt, hebben geen eng uiterlijk of maken gewoon niet duidelijk dat ze je vijand zijn. Gelukkig hebben we in de gamesgeschiedenis ook een aantal opzienbarende schurken gehad. Schurken met inhoud, met een doel voor ogen, schurken die jou doen bibberen en schurken die er om vragen verslagen te worden. In deze top 5 bespreken we de vijf schurken die ons het meest zijn bijgebleven.

Nummer 5 – Robotnik

Robotnik, die we ook als Eggman kennen, is de grote vijand van Sonic. De hoogtijdagen van Robotnik stammen uit de Megadrive periode. Het opvallende aan Robotnik in vergelijking met andere schurken is dat je hem per avontuur meerdere keren tegenkomt. Elke keer als je dacht dat je hem verslagen had, wist hij weer te vluchten om vervolgens een level later weer te verschijnen.

Net als veel andere schurken is Robotnik uit op zoveel mogelijk macht en om dat te bereiken gebruikt hij de diertjes uit de Sonic-wereld als slaven. Robotnik is waarschijnlijk de meest bekende schurk uit het Sega kamp en verdient alleen al daarom een plaatsje in onze top vijf.

Nummer 4 – Liquid Snake

In tegenstelling tot Robotnik, die in meerdere spellen een rol speelde, kennen we Liquid alleen maar uit Metal Gear Solid. Liquid is de leider van FOXHOUND en tevens de halfbroer van Solid Snake. Tijdens het avontuur van Metal Gear Solid komt Solid een aantal eindbazen tegen, maar qua slechtheid voert Liquid duidelijk de boventoon.

Hij luist Solid in zijn smerige plannetjes, heeft alleen maar oog voor zijn eigen doel en herrijst meerdere keren uit de dood op. Vooral de scène waarin hij Gray Fox vermorzelt maakt Liquid tot een echte schurk.

Nummer 3 – Bowser

Bowser is waarschijnlijk de meest bekende schurk uit het rijtje. Hij verwierf internationale faam in het spel Super Mario Bros. en ontvoerde vervolgens vele malen prinses Peach, maar gelukkig wist Mario hem altijd wel te verslaan. Misschien is hij daarom de laatste tijd wat milder geworden.

Sterker nog, hij werkt steeds vaker met Mario samen. Het begon in Super Mario RPG op de Super Nintendo en recentelijk bood hij Mario de helpende hand in Mario & Luigi: Super Star Saga. Toch verdient Bowser door zijn vroegere vijandigheid tegenover Mario een plaatsje in deze top vijf.

Nummer 2 – Ganondorf

Ganon of Ganondorf Dragmire is de grote vijand van Link in Zelda. Meerdere keren was het Ganondorf die prinses Zelda ontvoerde en probeerde hij heerser van Hyrule te worden. Gelukkig wist Link hier steeds een stokje voor te steken.

Ganondorf verdient deze tweede plaats mede door zijn angstaanjagend uiterlijk. De beginscène uit The Ocarina of Time is in dat opzicht legendarisch. Daarin kijkt hij met een valse glimlach Link aan.

Nummer 1 – Sephiroth

Het mooie aan de schurk Sephiroth is dat je hem echt leert kennen. In tegenstelling tot de meeste schurken uit dit rijtje, die niet meer doen dan trachten de wereld te veroveren of een prinses te ontvoeren, probeert Sephiroth de held Cloud te overtuigen dat wat hij doet goed is. En aangezien Cloud behoorlijk met zichzelf in de knoop zit, helpt hij hem daar ook tijdelijk bij.

Er zitten in Final Fantasy VII een aantal scènes waardoor hij de titel ‘Gamesschurk’ eer aan doet. Denk maar aan de scène in het geboortedorp van Cloud en Tifa of het moment dat hij Aeris met zijn zwaard doorklieft. Een vreselijke schurk die onze nummer één positie verdient.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niet veel mensen kennen Big Boss, aangezien hij alleen in de oude MGS spellen verscheen. Daarom hebben we voor Liquid gekozen, die wat actueler is.

 • idd toen ik dat filmpje zag van Sephiroth dat die Aeris killde voelde ik me 2 dagen leeg en rot want FFVII is zo mooi spel(kwa verhaal) dat je er snel in het verhaal vast zit. ja toen maakte nog goede rpg's

 • Tuurlijk Sephiroth op 1 :) kan ook niet anders. Is gewoon de ultieme badguy.

  Damn wat was ik pissed toen ie Aeris vermoorde.

 • Ik ben het helemaal eens met deze top 5! Sephiroth, de eikel…

 • mooie schurkenlijst en een terecht nummer1.. maar toch vind ik Ansem uit Kingdom Hearts er ook wel bij horen.. kwerd gek van die gast :P

 • Ja, mooie top 5. Alleen stiekem zou ik toch LeChuck hebben willen zien.

 • Mooie bosses. Alleen vind ik het allemaal zwakke broeders.

 • Ik vind het een hele goeie top 5 met daarin ook terecht plaats voor Bowser en Robotnik. Ze zijn misschien niet zo 'evil' als de andere maar zeker wel bekender mij het grote publiek. Sephiroth op 1 is natuurlijk logisch ;)

 • Sephiroth roelz! :P

 • SOA is niet zo bekend :)

 • Alweer FF….Zucht…Kut…Forum wordt overspoeld met FF.

 • Btw…Robotnik Ownt!@

 • Nohman uit ZOE(2) zou ook vrij hoog eindigen.

  en de shivans uit Freespace 2…

 • Alleen maar console games :( zucht…

 • Ik zie geen Valmar.

 • Liquid Snake sucks, hadden ze beter Revolver Ocelot kunnen nemen. Niet alleen omdat Ocelot 10x gaver is dan Liquid maar ook omdat Ocelot dé werkelijke schurk in MGS is aangezien hij de man achter alles was.

 • Slecgte top 5!

 • Slecht taalgebruik ;)

 • Bowser is geen bad guy. Hij is gewoon heel dom :/ Elke keer weer de princes ontvoeren en keer op keer klappen krijgen van een te dikke loodgieter :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren