1. Valve en Vivendi hebben hevige ruzie

Valve en Vivendi hebben hevige ruzie

Half-Life en Counter-Strike ontwikkelaar Valve Software heeft ruzie met haar uitgever: Vivendi Universal Games. Het conflict begon een paar jaar terug toen Sierra (tegenwoordig onderdeel van Vivendi) maandelijks geld begon te vragen voor het draaien van Half-Life in Internet cafés. Valve klaagde Sierra aan omdat ze vonden dat zij de rechten van Half-Life hadden en Sierra alleen het recht had om het spel uit te geven.

Als tegen aanklacht kwam Sierra met het feit dat Valve hun games (Half-Life en Counter-Strike: Condition Zero) online via Steam aan het verkopen was en hier niet de rechten voor had. Nadat Valve echter dreigde te stoppen met het ontwikkelen van nieuwe titels kon Sierra niks anders doen dan Valve het recht te geven om hun de games ook via Steam te verkopen. Ook kreeg Valve de rechten om Valve games aan Internet cafés te verhuren. Valve moest op hun beurt verzekeren dat ze de spellen voor Vivendi die in ontwikkeling waren ook zouden afmaken (Half-Life 2, Team Fortress 2 en eventuele andere onbekende titels).

Nu is Vivendi weer boos op Valve omdat Valve heeft samengewerkt met andere ontwikkelaars en uitgevers. Een korte tijd terug heeft Activision het spel Day of Defeat uitgegeven, een spel gemaakt met de Half-Life engine. Ook verkoopt Valve de Source Engine licentie aan andere ontwikkelaars en uitgevers. Vivendi vind dat deze engine hun eigendom is omdat het onderdeel is van Half-Life 2, welke weer van Vivendi is volgens de vorige rechtzaak. Ook zegt Vivendi dat door de aanwezigheid van Steam de titel Half-Life 2 vertraging heeft opgelopen en dat Steam een te groot onderdeel is van Half-Life 2 en dat hierdoor de winkel verkopen van deze titel worden gedemotiveerd.

Vivendi wil nu door deze aanklacht Valve er tot dwingen dat al hun titels van de komende jaren door Vivendi worden uitgegeven. Ook wil Vivendi geld vangen voor alle Source Engine licenties die worden verkocht. De komende tijd zullen er nog een heleboel zittingen zijn waarin Valve zal kunnen bewijzen dat zij het recht hebben op alle bovenstaande titels en de Source Engine. Op 21 maart 2005 zal een definitieve rechtbank een uitspraak doen. Al zal Half-Life 2 wel voor deze tijd uitkomen, zal een titel als Vampire: The Masquerade van Activision waarschijnlijk moeten wachten tot de rechtzaak afgelopen is en bekend is wie de rechtelijke eigenaar is van de Source Engine. Als Valve wint zullen al hun toekomstige titels (zoals Half-Life 3) ongetwijfeld niet meer door Vivendi meer worden uitgegeven. Valve heeft goede relaties met Activision en dit is dus ook de meest voor de hand liggende uitgever mocht het zover komen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • tjong zeker weer zo smoes op half life 2 uit te laten stellen

 • Conclusie: Half-life 2 komt niet in 2004 :P

 • haha inderdaad..

  zal wel weer gebeuren :P kan me onderhand toch niks meer boeien

 • Nee, denk niet dat Valve naar een uitgever als EA zal gaan. Activision en Ubi passen wel bij ze. Denk niet dat Half-Life 2 uitgesteld zal worden, zou beide partijen niks goed doen en staat ook relatief los van de rechtzaak. Die gaat vooral om titels na Half-Life 2 en de Source engine. Wel lullig voor Activision dat hun Vampire: The Masquerade nog zo lang moet wachten terwijl de game al af is.

 • Behalve dat Activision nauwelijks geld heeft volgens mij.

 • godverdomme straks komt half life 2 weer later omdat ze een ruzie hebben sjonge jonge wat een flauwe zever

 • Nee, zeg dat het niet waar is. Straks gaan ze 'm nog uitstellen tot in juni 2005. Als dat waar zou zijn, doe dat dan op m'n verjaardag, de 15e. VALVE, als het nog zo'n tijdje duurt, je weet welke dag hè.  PS: Waarom moet al die volwassenen steeds ruzie maken, nergens goed voor :P

 • Just … release… the… f*ck1ng… game!!!!

 • Volgens mij is dit inderdaad weer zoiets als 'broncode gejat'.

  Bijna een jaar geleden overigens. :)

 • aaahahha….lol

 • Vivendi si teh greediest

 • eeh lijkt me stug. In de volgend nummer van pcgameplay staat de revieuw al van HL2 dus hij zal dit jaar wel uitkomen (hoop ik)

 • leer lezen. HL2 mag via steam verkocht worden. En als de titel niet ergens dit jaar gereleased wordt is vivendi heel hard genaait. (waarom anders er ook zoveel moeite op doen) Maar Valve is niet de enige developer die problemen heeft met VU en er zijn hardnekkige geruchten dat het niet financieel ook niet lekker loopt binnen VU dus of deze uitgever nog lang zal bestaan is maar de vraag…

 • dadelijk wodr halflife te lang uitgesteld dat het mischien helemaal uitlekt en mensen het al illegaal in huis hebben zou wat zijn zeg.na al dat geruzie geld verliezen aan halflife 2 hahahaahha

 • Tja, het was eigenlijk al langer bekend dat valve en Vivendi ruzie hadden (o.a. over Valve's Steam systeem)  Als je het mij vraagt had Valve gewoon in zee moeten gaan met Activision, dan waren er nooit problemen geweest

 • Anderhalf jaar geleden viel me bek nog open bij die E3 demo. Weet niet of dat nu nog het geval is…

 • Tja. Als Valve en Vivendi uit elkaar gaan zit vivendi deep in the shit.

  Dan hebben ze alleen nog maar crash, spyro, leasur suit larry, barbie en nog wat andere shit games.

 • als ze het nog veel gaan uit stellen wil niemand het meer  goed bezig valve…..


 • Jerry! Jerry!  …maar goed, ze zijn weer lekker bezig. Gedoe ook altijd.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren