1. Colin McRae Rally 2005

Colin McRae Rally 2005

De koning is dood, lang leve de koning. Fans van Colin McRae 04 kunnen dat spel weer opbergen, want Colin McRae Rally 2005 weet het spel op alle fronten te verbeteren. Het is dus helaas weer tijd om de portemonnee te trekken.

Verwacht overigens geen baanbrekend rallyspel waarover jaren nog steeds gepraat gaat worden. Op de Xbox Live en PlayStation 2 Online mogelijkheden na, waarover straks meer, is er niet veel baanbrekends te beleven. Wél is er een uitgebreidere carrièreoptie waar veel plezier uit te halen valt. Hier ben ik echter gisteren al op ingegaan, waardoor een verwijzing ditmaal volstaat.

Het sterkste punt van Colin McRae is net zoals in de vorige delen de speelbaarheid. Ik heb nog nooit in een rallywagen gereden, maar ik kan wel concluderen dat de besturing van de auto’s in Colin McRae Rally 2005 erg natuurgetrouw overkomen. Overigens schiet het realisme niet door (wat bijvoorbeeld wel in Richard Burns Rally gebeurde), en had ik geen enkel moment het gevoel dat ik de controle over mijn auto kwijt was.

Op visueel gebied is Colin McRae ook dit jaar het neusje van de zalm. De screenshots die in deze en andere teksten zijn verschenen, blijken geen eer te doen aan de Xbox-versie die wij speelden waar nauwelijks ruwe kartels en pixels te vinden waren. Verder zijn er een heleboel kleine details in het spel te vinden, die de ervaring naar een hoger niveau tillen. Zo zie je jouw ingevulde naam op de zijkant van de auto staan, vallen er bladeren van de boom als er tegen een boom aan wordt gereden en spat het water prachtig op wanneer je er doorheen rijdt.

Over het geluid kunnen we hetzelfde zeggen. De stem en aanwijzingen van de co-driver zijn uniek en geven echt het gevoel dat je in de auto zit. Vooral de details waarmee hij bochten aangeeft zijn van zo’n hoge kwaliteit dat je bijna blind door de bochten kunt scheuren. Ook het geluid van de auto’s zelf weten opnieuw te overtuigen. Elke auto gromt als er op de gasknop wordt gedrukt en bovendien klinkt geen enkele auto hetzelfde. En dat terwijl er tientallen verschillende auto’s in het spel zitten.

Voor spelcomputerbezitters is de belangrijkste toevoeging die van de online mogelijkheden. Op Xbox Live en de PlayStation 2 Online service kan er met acht man tegelijk tegen elkaar worden gestreden. Je kunt ervoor kiezen om een enkele race te doen, maar ook kan er een gehele rally (die uit acht proeven bestaat) worden gereden. Uit diezelfde rally kun je trouwens wel op elk gewenst moment uitstappen.

De tegenstanders zullen als gekleurde silhouetten op de baan verschijnen, waardoor je nooit tegen hen op kunt knallen. Verder verschijnen er korte tekstberichten bovenaan over de racesituatie. Zo wordt er opgemerkt wie er vooraan ligt, wie ergens tegenaan knalt of wie met de race is gestopt. Na het eind van elke race wordt de balans opgemaakt en word je met ranglijstpunten beloond. Codemasters heeft dit systeem een beetje van Top Spin afgekeken. Rijd je tegen minder hoog geklasseerde tegenstanders en win je, dan verdien je ook minder punten. Verlies je daarentegen van hen, dan zal je ook een heleboel punten verliezen. Het tegenovergestelde geldt als je tegen hoger geklasseerde tegenstanders rijdt.

Persoonlijk ben ik heel tevreden met het rangsysteem. Je blijft doorgaan, omdat je meer punten wilt verzamelen om zo uiteindelijk de nummer één positie (hopelijk een keer) te bekleden. Helaas zitten er ook wat haken en ogen aan. Het maakt namelijk niet uit of je op vijf seconden of op één honderdste ( wat mij is overkomen) verliest. In beide gevallen verlies je evenveel punten, wat behoorlijk zuur is. Bovendien verlies je ook punten als je tijdens de race moet stoppen.

Conclusie en beoordeling

Zoals gezegd verbeterd het spel op alle punten zijn voorganger en is het momenteel het beste rallyspel op de markt. Vooral de online mogelijkheden op de spelcomputers spreken mij enorm aan, waar jammer genoeg tot nu toe nog veel te weinig spelers op zitten. Tel daarbij op de betere visuele plaatjes, geluid en de uitgebreide carrièreoptie en je hebt een spel waar je nog heel lang zoet mee kunt zijn. Totdat de opvolger er is.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Online
 • Carrièreoptie
 • Minpunten
 • Niet boeiend voor Colin 04-eigenaren zonder online mogelijkheden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol ik heb hem al voor de xbox echt vet spel erg mooi ook

 • Denk eerder tot WRC 4 uitkomt :P

 • kan je netzo goed 04 uit de budgetbak vissen..scheelt wat knikkers

 • is ook een mogelijkheid. Maar dan heb je geen live mogelijkheid, toch?

 • Bij WRC4 kun je ook tegen elkaar online rijden hoor.

 • ik ga voor WRC 4

 • vroemmmm… een 9 wh00t vet m45t3r OuWuHH!!! :-) ;-) ;-)  Nee, goed spel. Kijk er naar uit em zelf ook een keer te spelen :)

 • Na de E3 was iedereen heel enthousiast over WRC4 en er werd al gesproken over een betere Collin. Ik ga dus voor WRC4 maar ik leen deze wel tot WRC4 uit komt.

 • Miauw

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren