1. Wij Europeanen zijn keihard genaaid, alweer

Wij Europeanen zijn keihard genaaid, alweer

Al maanden is er één game waar ik enorm veel naar uitkijk. Al die tijd draaide ik mijn hoofd niet om voor andere games en spellen die ik graag wilde zoals No More Heroes, Mario Kart Wii en Devil May Cry 4 (welke ik uiteindelijk toch heb gekocht), waagde ik niet te kopen in afwachting voor de release. Tevens heb ik me niks aangetrokken van de hele GTA IV hype en ben ik voor mezelf al de hele tijd aan het verlekkeren met filmpjes op Youtube van die gelukkige Amerikanen die de game spelen. Ik heb het natuurlijk over Rock Band, een game waar ik vandaag eindelijk van dacht dat de releasedatum voor Europa was aangekondigd.

Ja, dat lees je goed, ik dacht het. Maar schijn bedriegt weer zoals altijd en al snel kwam ik tot de conclusie dat het hier alleen ging over de releasedatum voor de UK, Frankrijk en Duitsland en dus niet over de release in Nederland. Het eerste gevoel wat door mijn hoofd spookte was ongeloof. Waarom deed EA dit? Waarom zal de game op 23 mei slechts in die drie eerdergenoemde landen komen en niet gewoon gelijktijdig door heel Europa gereleased worden? Het is toch hier een fokking vrijemarkteconomie?!? Ik ben op zich al tegen het feit dat wij Europeanen moeten wachten op een game die al uit is in een ander continent, maar wachten op een game die al uit is in een aangrenzend land? Dat nooit!

Helaas zit er voor mij niet de optie in om de game in Duitsland en Frankrijk te halen. Immers, ik heb geen zin om Franse en Duitse menu’s door te lezen en ook in die Duitse en Franse extra songs heb ik geen zin. Nee, ik wil dan tenminste de Engelse versie. Echter kwam ik op dat moment tot een tweede verschrikkelijke ontdekking. De prijzen van de Europese versies van Rock Band vielen geenszins mee. Sterker nog, we moeten hier in Europa een aanmerkelijk groter bedrag betalen dan die Amerikanen.

Het logische Rock Band pakket waar de game en de instrumenten inzaten heeft EA voor ons namelijk compleet laten varen. Dit houdt in dat wij Europeanen de game los zullen moeten aanschaffen en daarnaast de instrumenten ook moeten kopen. Deze instrumenten zullen dan wel weer in een volledig pakket geleverd worden van maar liefst 170 euro (wat al duurder is dan wat je voor de game + instrumenten in de VS zou betalen). Daarbij kost de game nog eens 60 euro, wat erop neerkomt dat wij 230 euro moeten betalen voor de gehele game. Dit is, snel omgerekend, zo’n 361 dollar, oftewel meer dan 2.5 keer het bedrag dat de game in de VS kost.

Wat hier de reden van is, blijft voor iedereen een vraag. Maar zo’n prijsverschil is haast niet te doen. Even ter vergelijking: door de recente prijsdaling van de Xbox 360 is het nu heel goed mogelijk om een nieuwe Xbox 360 (met Amerikaanse codering) en de game inclusief de instrumenten voor ongeveer dezelfde prijs te kopen. Als ik dan kijk naar hoeveel Guitar Hero 3 in vergelijking kost, want dat deed ik ook toen de aanvaarde prijs voor game + instrumenten ook in Europa 170 euro werd geacht, is het prijsverschil opeens in enorme mate gestegen. Waar je eerst in vergelijking nog kon zeggen dat het best wel meeviel, gaat dat argument nu niet op. Nee, nu zou je zelfs kunnen zeggen dat het voordeliger is om twee keer achter elkaar Guitar Hero 3 te kopen in plaats van één keer Rock Band.

Met dit alles gezegd moet ik wel erbij zeggen dat ik nog het geluk heb dat ik de game op de Xbox 360 wil. Immers, volgens EA komt de game als een tijdelijke exclusive naar Europa en zullen eigenaars van een PS3 of PS2 nog langer moeten wachten op Rock Band. Alweer zoiets wat ik maar moeilijk kan vatten. Immers, waarom kon de game in Amerika wel direct op alle platformen verschijnen? En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Wii versie, welke op 22 juni in de VS moet verschijnen. Ik zie het al zo gebeuren dat Wii-bezitters die de game willen nog langer moeten wachten op de game omdat er bij die versie weer hetzelfde drama als bij de andere versies gaat afspelen. Dit zou betekenen dat Rock Band Wii pas in 2009 (!) in de winkels zou komen te liggen en dat, mits de game dezelfde prijs gaat hanteren als de andere versies, de game even duur zal worden als de Wii zelf. Iets wat voor mij haast niet aanvaardbaar is.

Echter trap ik er zoals altijd weer in en zul je zien dat de dag dat de game in de winkels verschijnt, ik hem voor de 360 in mijn huiskamer heb staan. Echter gaat dat wel gepaard met eeuwige haat jegens zowel EA als Harmonix. En net nu EA heeft beloofd haar leven te beteren en beloofd heeft vanaf nu het beste met de koper voor te hebben. Meteen is voor mij nu de geloofwaardigheid van EA weggevaagd. Om over Harmonix maar te zwijgen. Want was dit niet de ontwikkelaar die door mij als één van de beste gameontwikkelaars was uitgeroepen? Hiermee is mijn waardering voor het bedrijf per direct met een hele stap omlaag gegaan. Harmonix en EA, jullie worden bedankt!

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla