1. Port Royale 2

Port Royale 2

Van de makers van het indrukwekkende Sacred komt Port Royale 2. Een simulatiespel waarin spelers in de zeventiende eeuw zich moeten opbouwen tot handelsgigant. Weet Ascaron met deze combinatie van simmanagement en real time strategy zichzelf weer te bewijzen? Port Royale 2 is een ongelofelijk gedetailleerd management spel dat zich afspeelt in het Caribisch gebied. Het is echter niet het eenvoudigste spel maar als je echter de tijd neemt om het spel goed te leren kennen, zul je beloond worden met een rijke ervaring.

Het spel draait allemaal om het handelsaspect. Elke stad kan negentien verschillende goederen bieden, van standaard goederen zoals eten en bouwmateriaal tot luxe goederen zoals cacao en tabak. Zoals altijd kun je rijker worden door goederen in de ene stad voor een lage prijs te kopen en in een andere stad, waar het goed gevraagd, is voor een hoge prijs te verkopen. Als je als speler rijker wordt, zal ook je reputatie en status groeien, zul je nieuwe schepen kunnen kopen en kun je uiteindelijk kapiteins huren om je konvooien te bemannen. Wanneer je handelsimperium groeit, zul je de mogelijkheid krijgen om bedrijfjes op te zetten in verschillende steden, zodat je de handel van je tegenstanders kunt overnemen. Uiteindelijk zul je als speler rijk en sterk genoeg zijn om op een stuk land een eigen stad te bouwen.

Het is de diepte en gedetailleerdheid wat Port Royale 2 speciaal maakt. In het voorgaande deel werd het handelsaspect al volop geprezen. Daar kon je echter met twee goede handelsroutes je geld eindeloos zien binnen stromen, wat het spel op den duur saai maakte. Dit keer heeft Ascaron echter de engine dusdanig weten te veranderen dat het handelssysteem een eigen leven lijdt. Dit zorgt er voor dat vraag en aanbod in de steden regelmatig verandert en je elk moment goed moet opletten, wil je niet in de goot eindigen.

Omdat het spel zoveel diepgang biedt, heeft Ascaron acht tutorial missies gemaakt. De acht missies zorgen ervoor dat de speler de basiselementen van het spel onder de knie krijgt. Na de acht missies te hebben voltooid, zul je als speler kunnen beginnen met het opzetten van je handelsimperium. Hier zul je door de keuzes die je maakt een reputatie opbouwen. Weet je steden de goederen te leveren die erg gevraagd zijn, dan zal je aanzien daar stijgen. Door verschillende missies, zoals militaire escorts en het vervoeren van passagiers, zal je reputatie in bepaalde gebieden stijgen of dalen. Ook verdien je hier meer goud en handelsrelaties mee. Zo zul je op politiek gebied een rol kunnen gaan vervullen, aan de haal gaan met de dochter van de burgemeester of als piraat mot hebben met de overheid. Deze diversiteit zorgt ervoor dat je vrijwel nooit in dezelfde situaties zult belanden.

Net als in het origineel zie je de gevechten tussen verschillende schepen vanuit een isometrisch vogelperspectief. De gevechten vergaan dit keer stukken sneller omdat je dit keer een individueel schip kunt besturen, terwijl je tegen meerdere vijanden vecht. Verlies je dit schip, dan kun je met het volgende schip uit je konvooi verder strijden, wat leidt tot leuke snelle zeegevechten. Port Royale 2 biedt ook landgevechten en zwaardgevechten. Deze zijn verwerkt in kleine mini-games. De landgevechten zijn een soort van real time strategie gevechten waar je troepen een stad moeten binnen dringen voordat de tijd om is. De zwaardgevechten zijn man tegen man gevechten waar je door met het klikken van je muis je de vijand aanvalt. Bij de mini-games komt weinig diepgang kijken, maar ze komen als een leuke afwisseling.

De problemen van Port Royale spelen zich vooral af met de besturing. Zo zijn de talloze menu’s veel te ingewikkeld en erg onoverzichtelijk gemaakt, wat de snelheid uit het spel haalt. Alle informatie wordt opgeslagen in je journaal. Wat betekent dat je alles nog eens kunt nalezen, maar wat er ook voor zorgt dat belangrijke informatie niet meteen opvalt. Als Nederland de oorlog aan Frankrijk verklaart, wordt dat niet met toeters en bellen gemeld, maar zul je dit net als alle standaard berichten moeten lezen in je journaal. De schermteksten zijn overigens volledig in het Nederlands vertaald, wat ook logisch is omdat Nederland één van de vier landen (Engeland, Frankrijk, Spanje, Nederland) is waar je tegen kunt spelen.

Conclusie en beoordeling

Port Royale 2 is een spel met twee kanten. Aan de ene kant is het een saai handelsspel, maar aan de andere hand biedt het spel leuke snelle gevechten. Een spel dat veel diepgang kent, als je er goed te tijd voor wilt nemen. Ascaron heeft dan ook een spel gemaakt dat de meeste mensen zullen laten voor wat het is en niet meer zullen zien dan een saai handelsspel. Voor iedereen die zich echter verdiept in Port Royale 2 en goed de tijd neemt ligt er een wereld open.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Diepgang
 • Gevechten
 • Minpunten
 • Onduidelijke menu’s
 • Saai

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • Ik moet bij dit titel telkens denken aan dat TV programma op dat eiland met tijgers!

 • TV programma op dat eiland met tijgers…?

 • Remco @ yo-ho-ho and a bottle of rum?

 • @Remco: Jij bedoeld vast Fort Boyard ;)

 • Geef mij maar de Anno serie! Ben EA-hoer!

 • dit spel lijkt me leuk voor een weekje, dan gaat het tog echt vervelen

 • hoe moet ik die cheats invoeren

 • hallo ik weet ook niet hoe je die cheats moet invoeren

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren