1. Mario Golf: Advance Tour

Mario Golf: Advance Tour

Dat golf niet zo populair in Nederland is, zal niemand verwonderen. Het is vooral een sport die door de elite van Nederland beoefend wordt. Toch wint golf de laatste paar jaar wel aan populariteit bij ook jongeren. Tiger Woods is een voorbeeld voor miljoenen golfers en sinds enkele jaren is het ook mogelijk om virtueel een balletje te slaan op een spelcomputer.

Realisme versus vermaak

Een serie die zich al geruime tijd onderscheidt van haar concurrentie is de Mario Golf serie. In Mario Golf staat realisme niet hoog in het vaandel, maar overheerst het speelplezier. Nintendo heeft geprobeerd om een heel technische sport toch toegankelijk te maken voor het grote publiek en daar is het wonderwel in geslaagd. Met de juiste slagen en een beetje beginnergeluk sla je binnen de kortste keren de meest gerenommeerde golfers van de baan.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=16306

In Mario Golf: Advance Tour start je in een clubhuis. Golfgoeroe Kid geeft jou en nog drie andere pupillen een rondleiding. Kid was eens een van de grootste golfers ooit, maar door een blessure werd hij gedwongen om het rustig aan te doen. Nu wil hij zijn kennis overdragen aan jou en je partner. In alle toernooien kun je namelijk alleen met een partner deelnemen. Merkwaardig genoeg gaan er niet een paar golflessen aan vooraf, voordat je aan je eerste toernooi begint. Je wordt meteen in het diepe gegooid, want welgeteld ben ik Kid slechts één keer tegengekomen. Het is aannemelijk dat vele spelers gebaat zouden zijn bij een simpele tutorial waar alle spelprincipes langskomen.

Een kind kan de was doen

Het slaan van een balletje is kinderlijk eenvoudig. Allereerst selecteer je een golfclub. Vervolgens bepaal je hoe ver je een bal wilt slaan door middel van een krachtmeter. Wanneer deze gevuld is moet je zorgen dat een ander metertje precies in het midden wordt stilgezet, zodat je bal niet afwijkt. Een kind kan de was doen. Gelukkig biedt Mario Golf ook genoeg uitdaging voor de gevorderde spelers. Zo kun je ook nog allerlei effecten aan je bal meegeven en kunnen weersomstandigheden je parten spelen. Er zijn allerlei factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een bal wilt plaatsen. Hoe hard staat de wind? Hoe ver rolt mijn balletje door wanneer het regent?

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=16298

Ook de ondergrond speelt een belangrijke rol in Mario Golf. Zoals bekend is, wordt golf in de open buitenlucht gespeeld op kunstmatig aangelegde terreinen. In het begin speel je bijvoorbeeld op een strandachtig gebied waar veel palmbomen groeien. Maar naarmate je verder in het spel komt, zullen hele naaldbossen de toegang tot de vlag versperren. Ook dien je rekening te houden met zandbunkers, bosjes en meertjes. Het verkennen van een baan valt dan zeker ook aan te raden.

Genoeg tijdverdrijf

In totaal zijn er vier grote cups die je kunt winnen. Daarna volgt er nog een groot toernooi waarbij je het op moet nemen tegen de beste golfers van de wereld. Voor iedere toernooioverwinning krijg je punten toegewezen die je aan je speler moet geven. Deze kan de punten gebruiken om enkele eigenschappen van zijn spel te verbeteren. Zo kun je ervoor kiezen om een speler meer kracht of precisie te geven. Ook dien je punten aan je partner toe te wijzen, want in de meerspelervariant moet je als een team te werk gaan. En wanneer jouw partner alle ballen in de bomen slaat, kan dit tot vele frustraties leiden.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=12036

Gelukkig kun je eerst punten vergaren op allemaal oefenterreinen, voordat je aan een groot toernooi begint. Allerlei mensen staan aan de kant om advies te geven en het is ook mogelijk om sommige golfers uit te dagen. Daarnaast zijn er nog vele spelletjes die te spelen zijn in Mario Golf en natuurlijk worden alle behaalde scores netjes bijgehouden. Een erg leuke toevoeging bij Mario Golf is een soort ijzersmid. Deze kan speciale golfclubs maken welke jou weer een voordeel geven ten opzichte van de concurrentie. Deze golfclubs zijn uit te wisselen met andere spelers wanneer je over een linkkabel beschikt.

Bogeys

Zijn er nog enkele minpunten op te noemen? Helaas wel. Voordat je een bal slaat wordt een soort route uitgestippeld, maar deze route wijkt te vaak af naar mijn mening. Wanneer de denkbeeldige lijn twee meter om een boom gaat, heb je nog kans dat jouw bal aangeraakt wordt. Daarnaast is het erg prettig dat je herhalingen van enkele slagen kunt zien bij jouw records, maar waarom worden niet alle slagen opgeslagen? Ik heb al meerdere hole-in-ones geslagen, maar die herhalingen zijn voorgoed verdwenen. En dat terwijl er wel vier eagles opgeslagen zijn. Radeloos word je ervan.

Conclusie en beoordeling

Als conclusie kun je geven dat Mario Golf een fantastisch spel is, mits je van golf houdt. Persoonlijk houdt mijn golfervaring op bij een potje minigolf op een afgelegen camping, maar ik heb mij toch uitstekend weten te vermaken met dit spel. Het is uitdagend genoeg om je lange tijd te boeien en er zijn genoeg dingen te ontdekken om je ongeveer een week lang te vermaken op zijn minst. Met name de mogelijkheid om je karakter te ontwikkelen zal veel van je vrije tijd opslokken. Dat Mario Golf niet helemaal perfect is, heb je al kunnen lezen. Maar niet ieder spel is bij de eerste poging een hole-in-one.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Genoeg uitdaging
 • Erg uitgebreid
 • Veel speelplezier
 • Minpunten
 • Traject bal onduidelijk
 • Opslaan herhalingen gebrekkig

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • heb de game op rom, echt een aanrader

 • tis wel geinig om het eens te proberen als je Golden Sun hebt gespeeld. dis namelijk ook van Camelot en dat is te zien (en te horen).

 • jah is een goed spel…

 • prijs zakken?

  als er ergens de prijzen NIET zakken is het wel bij de GBA

  golf is niet mijn ding, maar Camelot wel

  toch eens een keer proberen

 • dit spel is top… eerste keer sinds lange tijd dat ik m'n consoles laat voor wat ze zijn en zit te gameboyen op m'n slaapkamer, terwijl andere spellen op de gba me eigenlijk alleen in de trein onderweg naar m'n vriendin konden boeien.

 • Ik heb deze game besteld bij de FRS , samen met Fire Emblem en Donky Kong Country 2 . Alle 3 nieuw voor 85 eurootjes .

 • "Dat Mario Golf niet helemaal perfect is, heb je al kunnen lezen. Maar niet ieder spel is bij de eerste poging een hole-in-one."

  was er niet al eerder een mario golf op de gbc?, 2e poging dus… gbc versie was overigens bijna identiek qua gameplay, dus weinig vooruitgang is ook niet echt nodig vind ik, de game is heel erg leuk en heel erg speelbaar!

 • even op terug komen… spel lijkt toch 1 van de meest gespeelde GBA spellen voor mij. Het spel verdient veel hoger dan een magere 6.5

 • Zeer rulend spel.

 • raar cijfer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren