1. De Eredivisie en haar play-offs

De Eredivisie en haar play-offs

Elke zondag (waar mogelijk) zit ik om 19.00u voor de TV. RTL 4 erop; De Wedstrijden! Vele anderen zullen hetzelfde ritueel hebben als ik. De een met het bord op schoot, de ander zonder het bord op schoot (ikzelf heb geen bord op schoot).

Zonder de uitslagen van te voren te hebben opgezocht kijk ik naar de twee kale mannen Humberto Tan en Jan van Halst. Dit bevalt allemaal prima, beetje voetbal kijken en de analyses van Jan zijn over het algemeen best interessant.

Na de competitie hebben we de veel bekritiseerde play-offs. Je haat het, of je vindt het fantastisch. In de huidige vorm kan ik wel zeggen dat ik de play-offs haat! Nu maakt het geen klap uit of je nu 2e of 5e wordt. Ok, het staat wat stoerder als je 2e bent, maar behalve dat is er geen verschil op te merken. De nummer 1 gaat Champions League (CL) spelen, de nummers 2 t/m 5 spelen om een plekje in de voorronde van de CL en twee anderen krijgen een plekje in de UEFA Cup (UC). De grote verliezer van de 2-5 play-offs speelt tegen de winnaar van de 6-9 play-offs. Dus, als je tweede wordt kun je overal naast pissen en als je 9e wordt kun je nog Europees voetbal halen.

Ohjah, de winnaar van de KNVB-beker gaat ook naar het UC toernooi.

Volgens mij zeg ik het zo goed.

Nu heeft de Eredivisie CV (een groepering met een vertegenwoordiger van iedere Eredivisie club) bedacht dat een andere opzet beter zou zijn. Namelijk; nummer 1 gaat CL spelen, precies zoals in de voorgaande situatie. De nummer 2 gaat de voorronde spelen en de nummers 3 en 4 gaan UC spelen evenals de beker winnaar. Simpel zat, toch? Dan hebben we nog 1 plekje over en die is voor de winnaar van de play-offs tussen de nummers 5 t/m 8.

Maar de grote baas van de KNVB (meneer Henk Kesler) wil dit niet en hij gaat er uiteindelijk over. Meneer komt daarom met 3 mogelijke alternatieven; 1: We laten het zoals het is, 2: We schrappen de hele boel of 3: De nummer 1 gaat CL spelen en de nummer 2 gaat de voorronde spelen. De beker winnaar gaat UC spelen. De nummers 3 t/m 10 gaan in een soort van toernooi verband strijden om de 3 laatste UC plaatsen.

Situatie 3 is om te huilen! Wie bedenkt die onzin toch? Kesler zelf? Is er dan niemand die tegen hem zegt; jonge, wat jij wilt, dat slaat nergens op! Als je echt zo goed bent om Europees voetbal te halen, dan kom je wel bij de eerste 5 of win je de beker. Als je 6e, 7e, 8e, 9e of 10e wordt, dan verdien je het simpelweg niet om Europees te spelen. Wat mij betreft kan dit alternatief naar de prullenbak verwezen worden.

Dan situatie 1, we laten het zoals het is. Nou, liever niet! Zoals ik al zei, Europees voetbal dwing je af in de competitie, niet met de play-offs. Situatie 2 dan, we schrappen het hele idee van de play-offs. Ja! Doen! In dat geval krijg je dus dit: Nummer 1 gaat CL spelen, nummer 2 voorronde, nummer 3, 4, 5 en de beker winnaar gaan naar de UC. En daarmee is de kous af. Nederland is sowieso het enige land waarbij ze play-offs combineren met voetbal. Ik snap wel dat clubs als FC Utrecht en Roda JC (die niet vaak bij de top 5 eindigen) hier wat moeite mee hebben maar het is niet anders! Volgend seizoen beter zou ik zeggen.

Dit artikel delen

Over de auteur