1. Basketbalspellen

Basketbalspellen

In dit artikel nemen we een wandeling door het genre basketbalspellen. Basketbal is al geruime tijd één van de populairste sporten in de Verenigde Staten. Wij Nederlanders en Belgen kennen de sport een stuk minder lang. Een grote hulp bij het bekend worden van het spelletje waren basketbalspellen voor de spelcomputers. Hierdoor leerden we wat het spelletje nou precies inhield, hoe het gespeeld moest worden en wat de regels waren. Nu basketbal een stuk populairder is geworden in Nederland, zien ook uitgevers een markt in ons kleine kikkerlandje. Electronic Arts en Sega kwamen hier al een tijd geleden achter en zo langzamerhand komen ook kleinere titels uit de Verenigde Staten onze kant op.

De geschiedenis

Het is moeilijk om de echte geschiedenis van het wereldje van basketbalspellen te ontdekken. Er zijn vroeger al heel veel basketbalspellen verschenen in Nederland en nog veel meer in de Verenigde Staten. De Nederlanders en Belgen kochten deze spellen vaak niet, omdat we niet precies wisten wat basketbal was. Ook kon het zijn dat de spellen simpelweg te slecht waren, dat we ze beter kunnen vergeten. Het eerste NBA Live-deel verscheen al in 1995 en maakte zijn debuut als eerste basketbalspel voor de PC. Ook Microsoft heeft een poging gewaagt en kwam in 1998 met NBA Full Court Press. De PSone kreeg zijn eerste basketbalspel in 1996 en dat was, hoe kan het ook anders, NBA Live ‘96. Maar de PSone was toentertijd wel de enige console waarop drie basketbalseries uitkwamen. Want naast NBA Live van Electronic Arts bracht ook Sony een serie uit, NBA ShootOut, en Konami was er met NBA in the Zone.

Toch moeten we om de geschiedenis een beetje verder te ontrafelen verder terug in de tijd. Naar de tijd van de Sega Genesis en de Super Nintendo. De Genesis (Megadrive) beschikte al in 1991 over een basketbalspel. In totaal kwamen er zo’n slordige zeventien basketbalspellen voor uit, althans in de Verenigde Staten. Ook de Super Nintendo had in 1991 al een basketbalspel op de markt en daar kwamen in totaal elf spellen voor uit.

Toch is dat allemaal nog steeds niks, want als we nog veel verder terug in de tijd gaan, komen we ‘Basketball’ tegen, een titel van Atari. Deze verscheen in 1979 al op de Atari 400 en hiermee kunnen we Atari uitroepen tot grondlegger van de basketbalspellen. Basketball was een heel simpel spelletje. Je moest het opnemen tegen de computer en op een of andere manier proberen om langs hem te komen en de bal in de basket te leggen. De eerste concurrentie voor Atari kwam pas in 1987 en dat was van Sega.

Wat nu?

Het blijft natuurlijk heel lastig voor ontwikkelaars om vernieuwing in sportspellen aan te brengen. Dat is eigenlijk gewoon onmogelijk als je het nog realistisch wilt houden. NBA Jam is één van de spellen die het totaal anders aanpakte. In dat spel kon je makkelijker dan ooit trucjes uitvoeren en ook was het heel gemakkelijk om cheats in te voeren zoals de big-head mode. Hierdoor ging het speelplezier omhoog en zagen we dat het niet altijd om het realisme hoefde te gaan. NBA Jam heeft hierdoor geschiedenis geschreven en wie kent beroemde quote uit NBA Jam nou niet: "He’s on fire”.

Nu worden de realismespellen en de niet-realismespellen van elkaar gescheiden. Onder de realismespellen zitten gewoon onze jaarlijkse portie NBA Live en ESPN NBA (voorheen de NBA2k-serie, die vooral op de Dreamcast erg goed werd ontvangen). Onder de niet-realisme spellen vallen natuurlijk NBA Jam en NBA Street. Die laatste is alweer toe aan zijn derde deel en het lijkt erop dat hij NBA Jam bijna gaat doen vergeten. Ook andere ontwikkelaars komen met niet-realismespellen. Midway heeft nog niet zo lang geleden NBA Ballers op de markt gebracht. Hier ging het vooral om de één-tegen-één wedstrijden en om zoveel mogelijk geld te verdienen. In Amerika werd dit spel erg goed ontvangen, vooral omdat het een originele titel was. Of het spel in Nederland en België ook goed ontvangen wordt is nog heel even afwachten.

De toekomst

Wat kunnen ontwikkelaars nog gaan doen om vernieuwing aan te brengen in basketbalspellen? Deze vraag wordt al jaren gesteld, maar een antwoord is eigenlijk nog steeds niet gevonden. Op dit moment zijn de straatbasketbalspellen "in”. Straks komt NBA Street V3 uit en ook is er een tweede deel van NBA Jam in de maak. Maar jaren door gaan met vervolgen is natuurlijk ook niet wat we willen. NBA Live bestaat al tien jaar en is eigenlijk ook tien jaar succesvol. Maar hoe moet het verder, ik zie Electronic Arts liever niet over tien jaar nog bezig zijn met NBA Live. Toch zou dit, als je er goed bij nadenkt, wel het geval kunnen zijn. Als NBA Live succesvol blijft, ziet EA dit als een bron van inkomsten en ze zijn natuurlijk niet zo dom om er dan een punt achter te zetten.

Het is natuurlijk wel heel erg makkelijk om te zeggen dat ontwikkelaars moeten vernieuwen. Maar daar heeft niemand iets aan, de vraag is hóe ze dat moeten doen. Zolang die vraag onbeantwoord blijft, verwacht ik niet dat er veel zal gaan veranderen in het wereldje van de basketbalspellen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • NBA JAM ruleert. EA is er goed ingeslaagd om NBA Street 2 er zoveel mogelijk op te laten lijken. Ik hoopd at V3 nog beter wordt maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet. Het eerste filmpje viel mij zwaar tegen.

 • Waarom geen woord over de NBA2K serie, die imo een stuk sterker is dan de NBA Live serie… Verder zijn basketballspellen wel geinig, maar kunnen ze mij niet lang boeien.

 • ESPN is de voortzetting van NBA2k serie toch?

 • Basketball vind ik een toffe sport om naar te kijken op TV en ook tof om zelf te doen, maar als game vre-se-lijk. Bijna alle sportgames vind ik leuk om te doen, behalve B-ball…

 • Ik vond Looney Tunes Basketball altijd wel erg leuk op de Snes!!! :D

 • Op de snes had ik nba live 96. Dat vond ik nog tamelijk leuk, want veel had ik nog niet met games. Ik zou nu, na lange tijd nog een basketspel willen hebben, of tenminste huren

 • Idd beetje jammer dat er niet wordt gesproken over NBA2K. Dit waren / zijn toch hele goede spellen. Verder vond ik NBA Street vol. 2 erg goed en verwacht dus ook veel van nummertje 3.

 • ik ben niet zo'n basketbal fan maarja ik snap er ook geen fuck van :)

 • zit er trouwens iets van een online mogelijkheid in NBA Street V3?

 • Ben helemaal weg van NBA Street 2, stukken leuker dan Live of de 2K serie. Eindelijk weer lol in een basketball game, veel overdreven moves & het loopt allemaal erg soepel. Zeker een aanrader (zelfs als je niet van basketball houdt).

 • "One on One" op de C64 was ook een erg leuk basketball spelletje - en nog heel goed speelbaar ook.

 • Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een basketbal game gespeeld, misschien maar is proberen

 • @ Rossi » NBA2k is ESPN NBA Basketball en daar wordt weldegelijk overgesproken.

 • in het artikel wordt gesproken over basketbal,

  het is echter basketball,ook in NL

  mierenneuken ik weet het

 • Boomshakalakka! Goed dat je NBA Jam T.E. er in hebt staan, super spel, nog steeds! Na al die jaren vermaak ik me rustig weer een paar uurtjes met dat spel. Heb alleen geen tijd gehad om je artikel te lezen maar toen ik het zag wist ik meteen… USSJ heeft dat geschreven ;).

 • ;)  Enne MarC in het Nederland is het basketbal hoor, maar je kunt ook als basketball schrijven (dat maakt hier niet zoveel uit). Alleen ik schrijf het bericht in het Nederlands, dus ook basketbal.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren