1. Silent Hill 4

Silent Hill 4

Het vierde deel van Silent Hill 4 is ondertussen uitgebracht. Dit keer speelt alles af in een appartement en een andere dimensie vol met de gebruikelijke monsters. Konami heeft enkele veranderingen in Silent Hill 4: The Room aangebracht. Maar zijn deze veranderingen wel goed uitgevoerd of is het vierde deel van de horrorserie een stuk minder?

Room 302

Het spel begint dit keer met de hoofdpersoon Henry Townshend. Henry is een doorsnee persoon die leeft in een appartement in South Ashfield. Een grappig detail is dat er wel enkele schilderijen van het plaatsje Silent Hill in je appartement hangen. Henry krijgt op het begin enkele problemen. Hij begint nachtmerries te krijgen en heeft last van zijn hoofd. Vervolgens zit hij vast in zijn eigen Room 302. De ramen zijn voor geen mogelijkheid open te krijgen en de deur is vastgeketend. Er is maar één uitweg en dat is een duister gat in de badkamer. Het gat in de badkamer leidt naar een andere dimensie waar de meest rare monsters rondlopen, zoals je gewend ben van de Silent Hill serie.

Eén van de veranderingen is het appartement. Het appartement speel je in First Person. In het appartement kom je steeds meer aanwijzingen tegen die je helpen met het verhaal maar het belangrijkste gegeven is dat je hier je gezondheid terug op peil kunt brengen en het spel kunt opslaan. Daarnaast is er een box waar je spullen in kunt leggen waar ik later op terug kom. Zoals eerder gezegd, zit er een gat in de badkamer. Door het gat beland je in een andere dimensie waar het echte werk begint. De bekende Silent Hill gameplay keert terug en jij moet het verhaal verder ontrafelen. Je krijgt al snel een ijzeren staaf en wat andere voorwerpen in je handen om de eerste monsters te verslaan.

Resident Evil

Het voorwerpensysteem is deels veranderd. Dat heeft een voordeel want je kunt een balk onderin oproepen waar je snel bepaalde wapens of voorwerpen kunt selecteren. Maar dat is niet de enige verandering. Je kunt ook maar een beperkt aantal spullen meenemen. De overige spullen moet je achterlaten in de box in je appartement. De eerste keer dat je hier achter komt is natuurlijk wanneer je een belangrijk voorwerp moet meenemen maar dat je geen ruimte hebt. Je zult dan net als in Resident Evil helemaal terug moeten lopen om voorwerpen op te slaan. Dit gebeurt je maar één keer want de volgende keer weet je wel beter, maar toch vind ik het systeem niet al te handig.

De rest van het spel is eigenlijk een doorsnee Silent Hill-spel en dat is deels goed te noemen. De speelvelden zijn divers. Zo kom je op verschillende locaties terecht zoals het bos, de metro of in het ziekenhuis. Alle locaties zien er goed en de camera werkt vaak goed mee. Daarnaast zien de personages er goed uit. Ook tijdens gesprekken ziet alles er menselijk uit en was de lipsynchronisatie zeer overtuigend. Alleen de animaties van de monsters vallen hier en daar wat tegen. Een ander irritant punt zijn de zwevende geesten. Deze geesten kom je vrij snel tegen en springen zelfs uit de muren. Het vervelende van deze geesten is dat ze onverwoestbaar zijn waardoor je ze alleen kunt ontwijken. Ik had ze liever willen afslachten want ze zijn vaak niet goed voor je gezondheid.

Een belangrijker punt voor een horrorspel is het griezeleffect. Is het spel wel zo eng dat je de controller bijna niet durft aan te raken? Daarin is Silent Hill 4 helaas niet helemaal geslaagd. Vooral aan het begin zijn er momenten dat je eventjes iets anders wilt gaan doen, maar later begint het spel toch minder eng te worden. De filmpjes zijn even ranzig als normaal waar de meest onrealistische dingen in plaats vinden. Helaas vond ik over het algemeen Silent Hill 4: The Room iets tegenvallen op het griezeleffect.

Conclusie en beoordeling

Silent Hill 4 is een degelijke titel voor de horrorfan. Hoewel er maar weinig extreme veranderingen zijn, blijft het spel leuk. De grafische kant van Silent Hill 4 is dik in orde en de gesprekken zijn zeer goed uitgevoerd. Toch begint Silent Hill langzaam zijn glans te verliezen. Het is een leuk spel en mensen die fan zijn van deze serie of van het horrorgenre kunnen dit spel blind aanschaffen. Maar Konami mag het spel de volgende keer wel een stuk enger maken. Daarnaast mag er ook wel wat meer vernieuwingen in deze serie worden geïntroduceerd.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Typisch Silent Hill spel
 • Verhaal
 • Grafische kant
 • Minpunten
 • Weinig veranderingen
 • Zwevende geesten"
 • Kon enger

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ik heb de demo ook gespeeld, en als ik van de demo afga, vond ik er veel te weinig vernieuwingen in. Ik had de game een 7.5 gegeven.

 • Ik ga hem ook halenop de xbox.Ben zwaar silent hill fan dus dit deel is weer verplicht in mijn colectie

 • het is altijd moeilijk om een vervolg te maken.

  oke het had natuurlijk veel beter gekunt omdat dit het zoveelste deel maar toch een 7,5

  He Demazzel

 • mozart-Bach: Waar heb je dat vandaan dan? Sowieso de eerste "stelling" lijkt me een beetje onzinnig, wie zet er nou muziek van Guns 'n Roses in een survival horror game?

 • In ieder geval waar de eerste 2 delen zeker heel erg vet. Deel 3 vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen. Deel 4 heb ik alleen de demo gespeelt en het vernieuwde menu beviel me wel. De box lijkt wel een beetje op Resident Evil. Buurtje leen kan af en toe geen kwaad. En de camara kon er mee door. Hoorde wel dat deel 5 voor de next gen consoles wordt ontwikkeld.

 • Ik ben nu SIlent Hill 4 aan het spelen en ik vind het in eerste instantie tegenvallen. Nu zit ik er meer in en moet zeggen dat het nog steeds vermakelijk is. Maar het is geen Silent Hill 2….. o o o wat was die goed.  Jammer dat de recensie niet aangeeft dat Team Silent (verantwoordelijk voor deel 1 t/m 3) deze niet heeft gemaakt. Ook Origins en Homecoming werden door andere teams gemaakt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren