1. Belgen, Engels en tentamens ... whisky verzacht de pijn.

Belgen, Engels en tentamens ... whisky verzacht de pijn.

Zoals je in mijn vorige blog kon lezen ben ik een fulltime student Commerciële Economie, en aan mijn woonplaats kun je zien dat ik slechts een half uurtje van de grens met België woon. Wat heeft dit met elkaar te maken, denk je misschien? Dat ga ik je in dit log vandaag eens uitleggen. Als je een zwak voor Belgen hebt is het verstandig om niet verder te lezen.

Ik ben genaaid! Gewoon snoeihard, frontaal en zonder penetratie. Nee ik ben geen homo, maar heb een Belg als leraar Engles ... telt dat? Al sinds ik een klein, klein Martijntje ben speel ik zo nu en dan wel eens een spelletje, en dat heeft mijn Engels eigenlijk altijd goegedaan. Een game is gewoon meestal niet in het Nederlands verkrijgbaar, en dat heeft zo z'n vruchten afgeworpen. In de brugklas van de middelbare school was het vak een ramp, maar daarna stond het vaak garant voor de enige dikverdiende acht op mijn rapport. Zo haalde ik halfverwege vorig jaar met vlag en wimpel mijn HAVO-diploma, en was ik klaar voor het HBO-onderwijs. Ik hield met alles rekening, vroeg m'n studiefinanciering lekker vroeg aan, gooide die overdreven grote tas weg, en leerde mezelf lopen met mijn schouders vooruit. Ik dacht in ieder geval dat ik met alles rekening had gehouden, maar een gekke belg die zichzelf leraar noemt kwam niet in mijn plannen voor.

Zoals je al kunt merken is Engels mijn beste vak. Toegegeven, economie ligt me ook niet slecht, maar Engels is gewoon mijn ding. Het eerste trimester leek alles perfect te gaan. Ik haalde alle toetsen met vlag en wimpel, waar de rest van de studenten vaak moesten afhaken. Uiteraard ben ik niet zo moeilijk, dus besloot ik enkele studenten te helpen, met als resultaat dat ze nu ook al hun punten voor het vak binnen hebben. Mijn leraar spreekt altijd vol lof over me, maar steek nu voor de tweede keer achter elkaar een dok in m'n rug!

In december haalde ik een grammatica toets niet, omdat ik 'slechts' 76% haalde, waar 78% vereist was. Kan gebeuren, al vertrouwde ik het boeltje al niet echt. Teleurgesteld, maar nuchter besloot ik de herkansing dan maar te maken, die overigens pas ergens in juni valt. We zijn nu een paar maanden verder, en vorige week had ik weer een tentamen. Ditmaal diende ik 2 grafieken te beschrijven, in minimaal 7 perioden. Ik begon gelijk in het klad, om het vervolgens netjes op mijn tentamenpapier te schrijven, en in te leveren. Thuis keek ik mijn klad versie na, en zag ik tot mijn verbazing dat ik hem foutloos, ja je leest het goed, foutloos had gemaakt. Het kladpapiertje ging dus in m'n postvakje, tot ik vandaag een automatisch smsje kreeg dat ik onvoldoende had!

Op dat moment gingen alle remmen los. Snapt die Belg soms niet dat het om een propedeuse gaat, en hij geen fouten kan maken?! Ik heb het gewoon helemaal gehad met onze zuiderburen. Het is een volk, dat met recht zot genoemt mag worden. Stoplichten springen voor iedereen tegelijk op groen, het koninklijk huis verbouwt villa's met geld van de marine, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik woon nu bijna 18 jaar in de schaduw van België, en ik durf eerlijk te beweren dat het volk zot is. Het ontbreekt ze aan het gevoel voor verantwoordelijkheid, simpele oplossingen en besluitvaardigheid. Communicatief krijg je er ook niet veel uit los, en als er een grapje gemaakt wordt op tv plast de mevrouw op de eerste rij stiekem in haar broek. Het volk is zot mensen, zot zot zot.

Gelukkig is er voor elke kwaal een oplossing, en die heb ik vanavond gevonden in de urine van een engel. Natuurlijk heb ik het over Whisky, een drank zo goddelijk dat hij wel uitgeworpen moet worden door een engel. Het doet me helder denken, en laat de woede in me tot bedaren komen. Ik merk dat ik bij elke slok iets rustiger word. Toch maar even opletten, straks ga ik het zowaar nog accepteren dat ik me laat naaien door een Belg. Vanaf vandaag staat het voor mij gewoon vast dat de meeste Belgen gewoon niet die klik hebben, waardoor wij sommige dingen 'logisch' vinden. Zal een Belg ooit snappen dat stoplichten er zijn om voor te stoppen, of dat stukken beton die beschadigd zijn door wortelen van een boom, niet geschikt zijn om over te rijden? Ik dacht het altijd al, en nu spreek ik het uit: De Belg is zot!

Afijn, morgen dus maar eens goed verhaal halen, want dit kan zo niet langer. Gelukkig heb ik deze keer bewijs, en is het voor het eerst in jaren dat ik uitkijk naar de volgende schooldag. Wat ik me afvraag, zijn er nou nog mensen die slechte ervaring met belgen hebben? of die Whisky gebruiken om de pijn te verzachten ;)

Martijn

Dit artikel delen

Over de auteur