1. Wat is dat toch met 'gamen'?

Wat is dat toch met 'gamen'?

Wat is dat toch met 'gamen'? Het begon bij arcade games in de hallen en eindigde tot wat heel veel personen tot hun beroep maakten. Van je hobby kan je een beroep maken. Dit zie je dan vooral in de sport gebeuren. Maar zotezien is het zelf mogelijk gamen tot je beroep te maken. Alleen gaat het daar dan ook verder. Er is een heuze game-industrie opgericht waardoor we nu games krijgen in alle geuren en kleuren. Zelfs is er een heuse journalistiek rond gebouwd. Meestal dan via websites, maar toch weet de game-industrie het nationaal en internationaal nieuws te bereiken. Gamen staat wel niet altijd in een goed plaatje. Games worden tot de oorzaak van criminele daden en gedachten geroepen. Terwijl tijdens het nazi-regime nog geen spoor van games te bekennen was. Die kanibalen dan? Hebben zij ooit een game aangeraakt? Ik denk het niet! Persoonlijke zie ik geweldadige oermensen ook nog niet met een playstation-controller in de hand.

Niettegenstaand worden games ook nog eens tot dé oorzaak van het overgewichtprobleem in Amerika geroepen. Terwijl ik toch niet direct de link er naar zie. Ja, bij games beweeg je niet echt veel. Maar wordt het overgewicht niet veroorzaakt door wat er door je strot gaat? Amerika is dan ook hét land van de fastfoodketens. Hét land waar je niet veel moet rondvragen om ergens een hamburger te krijgen. Hoeveel caloriën moet je niet verbranden na een bezoekje aan de Mac Donalds? Dat zal toch zeker een paar uurtjes in beslag nemen. Maar wie zou het nu spontaan gaan doen? Juist, ja, enkel mensen die nauwlettend naar hun gewicht kijken. Maar de gemiddelde mens toch niet?! De gemiddelde mens zou zijn werk doen en thuis tv kijken. En daar heb je nog een mogelijke oorzaak, de televisie. In Amerika heb je al wat je hartje begeerd wat betreft televisiekanalen. Bij de televisie krijg je de neiging een snack te nemen, bij gamen niet. Omdat je je handen dan vol hebt. Dus gamen kan bijvoorbeeld een subtiel middel zijn tégen het overgewicht.

Wat is er eigenlijk gezond aan gamen? Ja, je zou zeggen, niets. Dit is minder waar! Uit onderzoek is bewezen dat gamen langs de ene kant je mentaal vermogen en langs de andere kant je fysiek vermogen vergroot. Mentaal is niet zo een moeilijke. Wanneer je puzzle-games speelt is het vanzelfsprekend. Je ruimtelijk inzicht wordt hierdoor verbeterd. Actie-games, en dan vooral shooters, verhogen je oplettendheid en reactievermogen. Hoe gamen je fysiek verbeterd ligt wat moeilijker. Wetenschappelijk is bewezen dat bij een shooter of andere game, wanneer de actie heel intens word, kan je inderdaad wel caloriën verliezen door juist die intensiteit.

Dus is er heel wat gebeurd rond gamen, en heeft de game-industrie voor hete vuren gestaan de voorbije eeuw. Dit was zowat mijn visie.

Dit artikel delen

Over de auteur