1. FIFA Football 2005

FIFA Football 2005

Het WK ’98 in Frankrijk. Nadat Nederland de poulefase redelijk was doorlopen en Joegoslavië door een late treffer van Edgar Davids werd verslagen, was Argentinië in de kwartfinale de volgende tegenstander. In deze wedstrijd, waar van alles gebeurde, stond het tegen het einde van de wedstrijd aan 1-1. En toen kwam hét moment. Frank de Boer schoot de bal van achteruit loepzuiver naar Dennis Bergkamp, die de bal feilloos aannam om vervolgens Ayala te poorten en oog in oog met keeper Roa geen fout te maken. Nederland ging naar de halve finales dankzij een weergaloos doelpunt.

In FIFA 2005 noemen ze de prachtige balaanname van Dennis Bergkamp een Great First Touch. In het nieuwste voetbalspel van Electronic Arts is deze belangrijke vaardigheid voor een voetballer essentieel. Door de bal meteen onder controle te hebben, scoor je doelpunten. Op de Power Unlimited Gameplay was FIFA 2005 bij de EA-stand speelbaar, wat ons de gelegenheid gaf om eens te kijken of al die mooie beloftes dit jaar wel kunnen worden ingelost.

Wat het eerst in het oog springt, is natuurlijk de visuele omlijsting van het spel. Vooraf werd ons verteld dat het bij FIFA 2005 lijkt alsof je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken. Bij FIFA 2004 was dit in ieder geval niet zo en dat was mede te wijten aan de filmpjes die verschenen na een overtreding of goal. Een jaar later is het geheel op dit vlak flink verbeterd. Wanneer je de bal naast het doel schiet, dan zie je de speler professioneel maar teleurgesteld terugrennen naar z’n positie, in plaats van dat hij altijd dezelfde reactie geeft zoals in FIFA 2004. Ook de reacties op arbitrale beslissingen kwamen wat geloofwaardiger over.

Helaas stond het geluid niet aan, waardoor we het commentaar niet hebben kunnen horen. De vorige jaren zou ons dat niet veel schelen: dat gezwets van John Motson kenden we immers wel. Dit jaar zijn er echter compleet andere verslaggevers en ze zijn nog Nederlands ook: Youri Mulder en Evert ten Napel. Een dynamisch systeem, waarmee delen van zinnen met elkaar worden gecombineerd, moet ervoor zorgen dat beide heren niet snel in de herhaling vallen.

Het audiovisuele gedeelte kent dit jaar dus de nodige verbeteringen. Het gaat echter vooral om de gameplay, het gebied waar Pro Evolution Soccer zo om wordt geprezen en waar FIFA over het algemeen behoorlijk wat steekjes laat vallen. Uit de wedstrijden die wij hebben kunnen spelen, kunnen we concluderen dat FIFA 2005 eigenlijk best wel goed te spelen was. Opvallend was dat de situaties die voorkwamen wat minder standaard oogden. Zo liet de keeper af en toe zelfs een bal los, waardoor een tweede attente spits kon scoren. Ook zeilden voorzetten vanaf de flanken wel eens over spelers heen en zat er daadwerkelijk verschil in schoten van buiten de 16. Of wat te denken van een speler die een sliding inzette om de bal, die buiten de lijnen dreigde te rollen, binnen te houden. En de trucjes die spelers maakten, de directe schoten na een aanname (met de rechterstick), het leek allemaal niet eens op elkaar. Geloof het of niet, maar FIFA 2005 lijkt dit keer níet voorspelbaar. Voor zover wij uit een paar wedstrijden kunnen beoordelen lijkt het met die gameplay écht goed te zitten.

Een pluspunt dat FIFA vermoedelijk altijd zal blijven houden is de uiterst complete database. Alle teams, shirtjes, spelers, stadions, enzovoort zijn ‘echt’ en tot in de puntjes verzorgt, zelfs wanneer je met clubs uit lagere divisies te maken hebt. Dat is niets nieuws, in deze impressie gaat het ons vooral om de gameplay die erg goed aanvoelde. Natuurlijk is het de vraag of Electronic Arts niet wat laat is met deze langverwachte verbeteringen die in FIFA 2005 lijken te zitten. Pro Evolution Soccer 4 is immers ook op komst en beschikt via Xbox Live óók over online opties. Hier moeten we echter alleen maar blij mee zijn, want op deze manier hebben we een riante keuze. Ons definitieve oordeel kunnen we over een paar maanden geven, wanneer we beide voetbalspellen uitgebreid hebben kunnen testen. Het wordt een mooi voetbalseizoen, dat is zeker.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • lijkt me wel cool met Nederlands commentaar, als ze maar niet gaan lullen met zinnen als "komt dat schot" want dan smijt ik die dvd het raam uit.

 • ik vind nederlands commentaar meestal niet zo fantastisch maar eigenlijk is er nog niet echt een footie game met echt goed commentaar maar doe voor mij dan maar de engelse setting

 • Hopelijk hoor ik nog eens de belgische stem van vroeger: Daar is 'm! Daar is 'm!

  Die goeie ouwe tijd :D  Maar de demo is supergoed, soms zitten er vette trickies bij

 • Hmm, best wel logisch waarom die nou iets beter is dan eerst, als ik de de geruchten mag geloven, hebben ze enkele PES medewerkers naar zich toegetrokken.

  Ik hoop het van harte dat dit spel beter is geworden, weer een goeie reden voor Konami om zich de volgende keer weer te bewijzen, dat ze de beste zijn.

 • De uitspraak "komt dat schot" is van Hugo Walker en zal er dus niet inzitten. Youri Mulder verslaat nooit wedstrijden, maar verzorgt het ge-ouwehoer na de wedstrijd, tijdens de nabeschouwing. Ik ben dus benieuwd hoe dat zal gaan.

 • Die doelpunt van Bergkamp vind ik het mooiste doelpunt die ik ooit heb gezien…Die aanname en techniek..dat doet niemand hem na…

 • Dan heb jij niet veel mooie doelpunten gezien pike.

  Toegegeven een prachtig doelpunt, maar er zijn betere doelpunten geweest.

 • Ik heb de PC-demo en ik moet zeggen dat het best wel lekker speelt ;)

 • Fifa gaat egt de goede kant op dit jaar, maar pes gaat denk ik wel wat beter zijn kwa gameplay. Tog ga ik beide aanschaffen, want fifa is ook niet mis. Ik ga denk ik voor fifa op de ps2 en pes op de x-box.(fifa op de ps2 is omdat ik 2 multitaps heb en extra controllers)

 • Mijn keuze is definitief. Ik was voornemens om beide titels aan te schaffen. Maar het feit dat Evert ten Napel het commentaar levert doet mij besluiten om Fifa lekker in de schappen te laten liggen.  (quote)Een dynamisch systeem, waarmee delen van zinnen met elkaar worden gecombineerd, moet ervoor zorgen dat beide heren niet snel in de herhaling vallen.(/quote)  Op televisie is Ten Napel de herhalingkoning. Daarnaast wil ik niet weten wat de schoonmoeder van de zus van het neefje van Zlatans vriendin uitvoert in haar vrije tijd. Ten Napel denkt nog steeds van wel. Dat EA de onlineservice nog niet op orde heeft vind ik jammer. Maar wat mij betreft is het aanstellen van Ten Napel een grotere fout. Of sla ik nu door in mijn minachting ten opzichte van Nederlands meest irritante en betweterige voetbalcommentator?


 • op de paal haha ik zet altijd dat geluid uit man al die onzin.

 • Hey Double Unit, je hebt wel gelijk hoor, maar dat is voor mij geen reden om FIFA 2005 te negeren. Nederlands commentaar is nog altijd leuker, ook als is het Evert ten Napel.  Had liever Theo Reitsma. Daar heb ik echt nog talloza citaten van in m'n hoofd zitten, meestal van Euro 2000.

  Voor de wedstrijd met Davids: ''Nou, dit is dus dat opeppen voor de wedstrijd''.

  Penalty van Stam: ''Oh Stam, wat hoog, wat over.'' :D  Maar FIFA bestaat uit meer dan commentaar alleen :).
 • Gameplay is wel iets beter..maar om nou te zeggen dat het écht goed zit gaat een beetje ver. Ik vond die demo nogsteeds houterig aanvoelen

 • ze kunnen nogsteeds uit de draai zonder aanloop een flinke pegel naar voren geven

 • Ronald_NL: Sommige spelers kunnen ook in het egt zonder aanloop een flinke pegel naar voren geven.

 • Het klinkt weer allemaal fantastisch…

 • Pvt Hero; naar mijn weten niet. In FIFA 2004 weet ik zeker dat het niet kan.  morphius: Releasedatum

  14 oktober 2004

 • Zeker om een bepaalde concurrent uit de weg te gaan ;) (PES 4 ahum).

 • Het ziet er leuk uit man die FIFA 2005. Wanneer komt die op PC CD-ROM voor die PS2 weet ik het al die komt pas 14 oktober uit.

 • heb je wel een goede video kaart

  als je video kaart de kwaliteid niet aankan dan gaat hij zeker uitvallen of je moet meer werkgeheugen in je computer gooien

  HE DEMAZZEL

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren