1. Achteraf is altijd makkelijker praten

Achteraf is altijd makkelijker praten

Iedereen kent het wel, dat gevoel van: ja, als ik dat had geweten.. Iedereen maakt het wel eens mee in z'n leven, vaak meerdere keren. Er gebeurt iets en achteraf had dat helemaal niet gehoeven, als je het maar had geweten. De laatste tijd betrap ik mezelf steeds vaker op dit soort dingen, bijvoorbeeld bij school. Ik sta nu elf minpunten op m'n rapport, en je begrijpt het al, dat is verdomd lastig om op te halen. De voorgaande jaren heb ik het gymnasium kunnen halen zonder ook maar iets uit te voeren, achtens bleven binnenkomen zonder één minuut naar mijn huiswerk te hoeven kijken. Ongemerkt is dit in de vierde klas veranderd en je ziet het resultaat. Had ik dat maar van te voren geweten.. Ik heb namelijk niet zoveel zin om dit jaar nog een keer overnieuw te doen. Nu komt het op de laatste periode aan en hoewel het mogelijk is, wordt het toch een beetje lastig.

Maar niet alleen op school, ook bij andere zaken gebeurt het vaak genoeg. Een flinke tijd terug leerde ik namelijk een meisje kennen. Nou gebeurt dit wel vaker, maar nu klikte het gelijk om het zo maar te noemen. Vanaf dag één msnden (is dat een werkwoord?) we veel en de smsjes waren niet te tellen. Dit had hoge telefoonrekeningen tot gevolg, maar ach, dat moet je er maar bijnemen. Een paar weken na de ontmoeting was er een schoolfeest, waar we beide heengingen. Gelijk bij binnenkomst zocht ik haar op en een tijdje (drank) later probeerde ik haar te zoenen. Maar toen zoende ze opeens niet terug, dus ik had zoiets van wat ze ook wel een wtf-momentje noemen. Blijkbaar had ik me vergist en vond ze me dus helemaal niet zo leuk als ik dacht. Afijn, kan gebeuren. Even later komt er een ander meisje op me af lopen en zoent me in één keer voordat ik wat door heb. Eerst wil ik haar wegduwen, maar dan denk ik: wat maakt het ook uit, die ander wil toch niet. Vervolgens kom ik dat eerste meisje weer tegen, die neemt me even apart en zegt dan dat ze nog nooit een jonge heeft gezien die het zo snel opgeeft. Ze speelde zogenaamd hard to get . Tsja, als ik dat had geweten..

Uit beide zaken is en kan veel ellende voort(ge)komen, dus zou het niet beter zijn dat je van tevoren alles weet zodat je weet dat het aan jou ligt, en niet aan één of andere wijsheid die je achteraf pas te horen krijgt? Enig probleem is dan dat je alles al weet en dat zou het leven een stuk saaier maken. Geen onverwachte wendingen meer, geen verassingen, maar ook geen onverwachte ellende en zaken waarvan je jezelf de schuld geeft omdat het anders had kunnen gaan. Een lastig dilemma, misschien is het maar beter ook dat we niet kunnen kiezen.

Dit artikel delen

Over de auteur