1. NBA Ballers

NBA Ballers

We hebben er redelijk lang op moeten wachten, maar eindelijk is er weer een originele basketbaltitel. NBA Ballers van Midway is compleet anders dan alle basketbalspellen van nu. Dit komt omdat het compleet gericht is op de één-tegen-één wedstrijden. Je speelt die wedstrijden op een half veld. Het grootste doel is natuurlijk om te winnen, maar je kunt er ook voor gaan om je tegenstander in te maken door vele truckjes te doen, hem uit te dollen en natuurlijk ondertussen wel te scoren. NBA Ballers beschikt over ongeveer zestig basketbalhelden van dit moment, maar ook over ongeveer twintig legendes. Midway heeft de bewegingen en truckjes van deze spelers zo realistisch mogelijk overgenomen. Elke speler heeft ook met alles wat hij doet een eigen, unieke stijl.

Als je het spel start krijg je al meteen een geweldige intro voor je kiezen. Die intro is namelijk een clip van MC Supernatural. MC Supernatural zal je door het hele spel begeleiden en natuurlijk zul je hem ook horen op de soundtrack. De soundtrack bestaat vanzelfsprekend uit allemaal hiphop nummers en deze zijn speciaal gemaakt voor NBA Ballers. Het spel moet je een beetje het idee geven alsof jij naar een straatbasketbalwedstrijd op de televisie zit te kijken. De hoofdmodus van het verhaal, Rags to Riches, is een soort van experiment van TV-makers. Die willen een nieuw soort basketbal op de televisie en daarom kwamen ze op het geweldige idee om een basketballer van de straat te plukken en hem het op te laten nemen tegen al de bekende NBA sterren.

Wat je meteen op zal vallen als je NBA Ballers start, zijn de gezichten. Deze zijn namelijk heel goed nagemaakt. Ik zal ook meteen wel gaan roepen dat NBA Ballers over de beste spelers gezichten en modellen beschikt, zo goed ziet het eruit. Natuurlijk zijn ook de authentieke tatoeages van de spelers van de partij. Dat de spelers er beter uit zien dan in andere basketbalspellen is wel zo logisch omdat er maar twee spelers op het veld staan en dat is heel wat anders dan twee teams en alle bankspelers. Tijdens het spel kun je speciale truckjes uitvoeren. Deze krijg je dan te zien in een soort van filmscène. De omgevingen verschillen van een basketbalveld midden in hartje New York tot aan het basketbalveld in de achtertuin van Shaquille O’Neal, maar hoe je het ook wend of keert, deze omgevingen zien er geweldig uit.

In de Rags to Riches mode moet je een eigen speler maken en deze moet het dan schoppen tot nieuwe ster. Voordat je echter zover bent, moet je nog heel wat echte sterren verslaan. Je zult het op moeten nemen tegen Allen Iverson, Kobe Bryant, Shaquille O’Neal, Jason Kidd en nog heel veel andere sterren. In het begin ben jij nog een zwakke speler maar hoe verder je komt, hoe beter je wordt. Na elke wedstrijd verdien je geld en hiermee kun je nieuwe truckjes kopen, en deze zul je nodig hebben ook. Later in het spel gaat het ook niet alleen meer om de punten, maar het wordt dan nog moeilijker. Je zult bijvoorbeeld Jason Kidd vijf keer moeten stealen en nog 21 punten moeten maken ook. Dit klinkt leuk, maar doe dat meer eens bij Jason Kidd. Omdat de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt, wordt het spel ook steeds leuker, want er komt nu een echte uitdaging. Je moet wel alle bewegingen van je speler goed weten en hoe je controller werkt, wil je een goede kans maken. Een klein nadeeltje van het spel is de catch-up. Dat wil zeggen dat als jij heel goed speelt en het lijkt erop dat je gaat winnen, je tegenstander opeens heel goed wordt en je alle kanten van het veld zal laten zien. Daar gaat dan je voorsprong.

Zoals eerder gezegd beschikt NBA Ballers over een hiphop soundtrack. Ik zelf houd wel van dit soort muziek, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen zich eraan zullen ergeren. Toch vind ik zelf dat NBA Ballers als een van de weinige spellen beschikt over een echte originele soundtrack. Het commentaar komt van de in het begin genoemde MC Supernatural en dat wordt gedaan vanaf het veld (je ziet hem zelfs staan als je aan het spelen bent). De geluidseffecten van het spel zijn gewoon heel goed en passen uitstekend bij het spel.

Natuurlijk is het spel ook online speelbaar. Alleen was het voor mij niet echt mogelijk om deze mode echt goed uit te testen, omdat er niemand online was. Dat is ook niet zo vreemd, want het spel ligt momenteel nog niet in de winkels. Wat voor sommige mensen wel jammer is, is het feit dat NBA Ballers in Europa alleen verschijnt voor de PlayStation 2 en dus niet voor de Xbox en GameCube.

Conclusie en beoordeling

In de Verenigde Staten werd dit spel ontvangen als een god. Ik kan ze wel gelijk geven, NBA Ballers is een topspel. Het spel beschikt over alle ingrediënten om een speler voor jaren te vermaken. Het spel blijft gewoon leuk en hoe verder je komt hoe uitdagender het ook wordt. Enig nadeeltje van het spel is de catch-up, maar dat kennen we ook uit NBA Live 2004. NBA Ballers is in alle opzichten een origineel spel, niet alleen het spel zelf maar ook de soundtrack. Als je even iets anders wilt dan NBA Street of je wilt een spel wat je kan plezieren totdat het derde deel van NBA Street verschijnt, dan is NBA Ballers perfect. Ook voor de gewone speler is NBA Ballers een leuke titel. Hij krijgt van mij ook de Insider’s Choice omdat het iedere speler kan vermaken.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Online speelbaar
 • Ziet er goed uit
 • Originele titel
 • Minpunten
 • Catch-up soms irritant

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Vind je het beter dan NBA Street V2?

 • Dat is nu ook mijn grote vraag. NBA Street 2 is bij mij heilig maar ik vind het spel eigenlijk vrij wanabee en wanhopig veel op NBA Street 2 lijken. Want 1 vs 1 kon je ook al spelen in NBA Street 2 (niet zo uitgebreid maar toch), over de trucks maar te zwijgen (sommige trucks van NBA Street 2 zijn bijna schaamteloos overgezet als je kijkt in sommige filmpjes van het spel).

 • Mwa, de achtergrond zijn vast wel kartonnen borden maar de spelers zelf vast niet :)

 • Ik vind deze arcade-achtige b-ball games altijd wel leuk om te spelen, maar ik houd het zelf toch het liefst bij de 2K serie.

 • b-ball games zijn vaak wel vette multiplayer fun cker de arcade titels… deze game is lijkt me best vet

 • Best wel leuk, maar niet om te kopen. Een tijdje huren kan geen kwaad.

 • ziet er imo kut uit..zal het wel niet zijn

 • Die achtergrond op de screens ziet er idd behoorlijk kut uit, maar in het echte spel is dat niet zo. Iig het zijn geen kartonnen dozen, dat kan ik je verzekeren ;)  Spel krijgt van mij een 8+ omdat het gewoon leuk is om te spelen en een goede replay waarde heeft. Veel spellen zijn even leuk en dan laat je ze liggen of je moet er helemaal inkomen maar bij NBA Ballers is het meteen leuk vanaf het begin en het blijft een hele tijd leuk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren