1. Star Ocean

Star Ocean

Final Fantasy mag dan wel een populaire RPG reeks zijn, er is nog een andere RPG serie die al een aantal jaartjes meeloopt. Er mogen van deze reeks dan wel minder delen verschenen zijn, het grote aantal fans liegt er niet om. In dit artikel kijken we naar de gehele serie, de serie van Star Ocean.

Wat is Star Ocean?

Als we het over Final Fantasy hebben dan weet iedereen meteen waar het over gaat. Bij Star Ocean ligt dat toch net een tikkeltje anders. Waar er van Final Fantasy al meer dan tien delen verschenen zijn, blijft Star Ocean steken op vier (waarvan één GameBoy Color deel). Van deze vier delen zijn er maar twee buiten Japan uitgebracht: Star Ocean: The Second Story (PS1) en Star Ocean: Till the End of Time (PS2). Star Ocean: The Second Story verscheen zelfs in Europa en nu kunnen we dus ook eindelijk genieten van Star Ocean: Till the End of Time, omdat Ubisoft dit spel binnen Europa uitgeeft.

Star Ocean is een echte Japanse RPG, ontwikkeld door het Japanse tri-Ace en uitgegeven door Square-Enix (eerder door Enix). De reeks heeft veel aspecten gemeen met de sciencefictionserie Star Trek. Zo bestaat er in de Star Ocean wereld een federatie genaamd Pangalactic Federation, reist men op warp speed snelheid door het heelal en dragen de mensen zogenaamde ‘vertaalmachinetjes’ om de verschillende talen te kunnen spreken en te verstaan.

Een fantastisch ruimteavontuur

Het eerste Star Ocean deel verscheen in 1996 op de Super Famicom (de SNES), genaamd Star Ocean: Fantastic Space Odyssey. Het spel bevatte enkele elementen die nog niet eerder in een spel te vinden waren. Zo bevatte dit deel een real-time gevechtssysteem, een Star Trek-achtige verhaallijn waarin de nadruk lag op relaties tussen de personages en in-game stemmen tijdens de gevechten. Het was daarom ook niet zo vreemd dat dit deel alles uit de Super Famicom haalde. Naast Namco’s Tales of Phantasia was dit eerste Star Ocean avontuur het enige spel dat gebruik maakte van een 48 Megabits cartridge.

Het verhaal draaide in Star Ocean: Fantastic Space Odyssey om Ratix Ferrence, een jonge Fellpool, die leefde in de stad Clatos op de onderontwikkelde planeet Roak. Hij was lid van een groep genaamd “Clatos Brigade” dat de stad beschermde tegen dieven en ander gespuis. Op een dag zorgt een virus ervoor dat de inwoners van het stadje “Cool” veranderen in steen. De genezer van het stadje en tevens vader van de mooie Milly Kiliet (waar Ratrix een oogje op heeft) probeert het virus te bestrijden, maar faalt en veranderd zelf in een brok steen. Wanneer dit nieuws Ratrix, Milly en Ratrix’s vriend Dorn bereikt, gaat het trio op zoek naar een speciaal kruid dat kan werken als tegengif. Dit kruid zou groeien op een berg ten noorden van Cool. Daar aangekomen stuit men direct op een verrassing. Twee lichtstralen sieren de hemel en twee mensen verschijnen voor hun ogen. Een man met een blauw kapsel, genaamd Ronixis J. Kennis is hier één van. Hier begint een groots avontuur waaruit blijkt dat er een oorlog gaande is in het grote heelal.

Het tweede verhaal

Het eerste deel was een groot succes in Japan. Ontwikkelaar tri-Ace kwam twee jaar later met een vervolg voor de originele PlayStation: Star Ocean: The Second Story. Dit deel werd ook buiten Japan uitgebracht. Daarnaast verscheen er een anime-serie gebaseerd op dit spel, genaamd Star Ocean EX. Deze anime behandelde helaas alleen het eerste gedeelte van het spel. Geneon, anime-uitgever in Amerika, heeft inmiddels de rechten van deze anime en zal de serie binnenkort op DVD uitbrengen.

Star Ocean: The Second Story gaat over Claude C. Kenni, de zoon van Ronixis J. Kennis, en Rena Lanford, een jong meisje dat leeft op de planeet Expel. Claude is werkzaam binnen de Earth Federation en moet, onder de supervisie van zijn vader, een missie uitvoeren op en rond de planeet Milocinia. Het blijkt dat er rond deze planeet een vreemd energieveld hangt en Claude moet dit dus onderzoeken. Wanneer hij daar aankomt, vindt hij een buitenaardse ruïne vol met allerlei gebroken materiaal. In het midden van de ruïne vindt hij een vreemde machine. Wanneer Claude er te dicht bij komt wordt hij naar de planeet Expel geteleporteerd waar op dat moment net Rena aangevallen wordt door een monster. Claude redt haar en vanaf dat moment vallen de twee van de ene naar de andere verrassing.

In 2001 verscheen er nog een direct vervolg op Star Ocean: The Second Story, genaamd Star Ocean Blue Sphere voor de GameBoy Color.

Tot het einde der tijden

En in 2003 verscheen er eindelijk een gloednieuw deel uit de Star Ocean reeks voor de PlayStation 2. Dit deel pakt veel groter uit dan de vorige delen, helaas bevatte de eerste Japanse versie nogal wat bugs. Gelukkig zijn deze bugs eruit gewerkt voor de Amerikaanse en Europese versie.

Dit deel speelt zich af in Stardate 772, meer dan vierhonderd jaar na de eerste twee Star Ocean delen. Deze week lees je veel meer over dit allernieuwste deel.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik ben beniewd naar deze game…. ik koop hem wel, maar eerst de PStwo aanschaffen!!!!

 • ik heb alleen de ps1 vresie gespeeld, en het beviel wel goed.

  Hoop dat deze op de ps2 weer netzo goed bevalt

 • Deel 2 was echt top! En ik moet zeggen dat het derde deel (eigenlijk vierde deel) erg goed en uitgebreid is, maar daar later meer over :)

 • Star Ocean 2 kon ik wel waarderen, super uitgebreid met die items die je allemaal kon maken. En het systeem waarbij je kon stelen van NPCs was echt briljant.

 • star ocean 2 ….. wat een herinnereingen

 • Mooi stukje. Weten we gelijk wat over de geschiedenis. Ik ga het spel zeker halen. Het zal mijn eerste zijn. Maar van wat ik er tot nu toe over gehoord heb klinkt het allemaal erg cool. Kan persoonlijk niet wachten.

 • Lijkt me een goede reeks, hoop dat sqaure-enix er wat goed mee gaat doen de komende tijd.

 • @Dark Zero, je speelt met meerdere tegen de vijand. Je kan maar 1 karakter tergelijkertijd besturen, de andere worden gedaan door de computer (je kunt wel switchen).

 • Volgens mij kan je ook met 2 players vechten, d8 het ergens gelezen te hebben

 • Er zit een twee-speler modus in die je kunt unlocken ja.

 • ik ben een rpg fan met een ps2 ik vond het jammer dat de andere delen niet in europa kwamen, maar deze ga ik zeker halen, ik speel final fantasy en bijna alle(goede rpg's alleen) andere rpg's, en deze is zo goed heb de review gelezen in de opm2 en deze ik moet'm hebben :D.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren