1. Madden NFL 2005

Madden NFL 2005

Zolang als er sportspellen worden gemaakt, is EA Sports al marktleider op dat gebied. De sportstudio van Electronic Arts domineert qua verkoopcijfers al jaren de markt. Sega Sports, Sports Interactive, Microsoft en 989 Studios maken ook sportsspellen maar de EA Sports serie blijft steeds maar het best verkopen. Na een bijna ontelbare serie van sportspellen, komt EA Sports nu met Madden NFL 2005. NFL (American Football) is al jaren een van de meest populaire sporten in Amerika en daarom verkopen NFL spellen vaak erg goed op de Amerikaanse markt. Daarbuiten echter zijn NFL spellen duidelijk minder populair. EA Sports probeert dit jaar voet aan de grond te krijgen bij de Europese gamers met de nieuwste versie van Madden NFL.

Een paar jaar geleden was Madden nog de leider qua beelden maar de grafische engine is sinds die tijd behoorlijk verouderd. EA heeft sinds het begin hier en daar wat dingen aangepast maar de engine is sindsdien nauwelijks verbeterd. Helaas is het met Madden 2005 hetzelfde.

Gelukkig zien de individuele spelers er wel beter uit. Ze zijn in zoverre aangepast dat ze er wat meer “menselijk” uitzien in plaats van de hoekige en blokkerige spelers die je wel eens in andere NFL spellen tegenkomt. Sommige sterspelers hebben nu een herkenbaar gezicht dat jammer genoeg geen emoties toont. De spelers schreeuwen niet als ze de bal een groot aantal yards weggooien en ze praten niet met elkaar. Als je een American Football wedstrijd kijkt op de televisie, zie je in de vele onderbrekingen dat de spelers vaak even de helm afnemen, maar in Madden 2005 houden ze de helm constant op hun hoofd. Verder zijn hier en daar wat grafische details verbeterd, maar al met al zal je toch moeten zeggen Madden grafisch nauwelijks verbeterd is.

Met het geluid zit het erg goed in Madden NFL 2005. Er staan een aantal bekende artiesten in EA Trax (het soundtrack systeem van Electronic Arts). Rock en Hiphop artiesten zoals Franz Ferdinand, Hoobastank, Will.I.Am (Black Eyed Peas), Green Day en Faith No More zijn te horen. Al Michaels en natuurlijk John Madden verzorgen het commentaar. John Madden staat bekend om zijn scherpe en informatieve commentaar, maar John en Al vallen nogal vaak in de herhaling. Wat dat betreft had EA wat meer tijd mogen nemen om alle tackles, sacks en touchdowns van wat gevarieerder commentaar te voorzien. De geluidseffecten en de algemene sfeer in het stadion is echter wat Madden op dat punt beter maakt dan de rest. Het publiek reageert op situaties in het veld (een mooie worp bijvoorbeeld), fouten van de scheidsrechter en zware tackles. Het is zelfs zo dat als je thuis speelt en je ingemaakt wordt, dat het steeds stiller wordt in het stadion. Dit is gedaan om te illusie te wekken dat fans voortijdig naar huis vertrekken. Het moet dus gezegd worden dat het audio gedeelte van Madden 2005 zeer goed verzorgd is.

De uitgebreide Franchise Mode is weer terug in Madden 2005. Je kunt ervoor kiezen om een losse wedstrijd of een seizoen te spelen, maar de echte waardering voor dit spel komt toch uit de Franchise Mode. In de Franchise Mode neem jij vrijwel alle beslissingen wat betreft het team en de spelers. Je krijgt berichten van spelers en andere teamleden die allemaal een beter contract of een basisplaats willen. In de Franchise Mode kun je ook de nationale en internationale kranten bekijken om te zien wat er over jou en je team geschreven wordt. Het gaat niet alleen over hoe goed je het gedaan hebt, maar ook over hoe slecht het gaat met je team. Iets totaal nieuws is een soort talkshow op de radio die je dus ook kan beluisteren. Tony Bruno heeft het op dit radiostation over allerlei aspecten. Je hoort standaard berichten over wie er gewonnen heeft maar je hoort ook af en toe welke spelers in vorm zijn zodat jij ze eventueel bij je team zou kunnen inlijven.

In Madden NFL 2005 kun je ook een heleboel dingen aanpassen. De bekende opties zitten er allemaal in. Je kunt zelf spelers maken en teams samenstellen, je kunt voor je team beslissen welke kleding er gedragen wordt, hoe je spelers heten, het soort gras in het stadion, hoe groot het stadion wordt en hoeveel toeschouwers erin passen. Het is in dit spel ook mogelijk om je eigen toeschouwers te maken. Dit is totaal nutteloos maar een leuke en vooral nieuwe toevoeging aan het spel.

Conclusie en beoordeling

Madden NFL 2005 is een van de betere NFL spellen die op de Playstation 2 verschenen is. Hier en daar hadden wat dingen verbeterd kunnen worden (vooral grafisch). Madden 2005 is in ieder geval voorbereid op de concurrentiestrijd met ESPN NFL 2005 die binnenkort zal verschijnen op de Playstation 2 en Xbox. Madden NFL 2005 maakt in ieder geval een grote kans om deze strijd te winnen.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Franchise Mode
 • Geluid van hoge kwaliteit
 • Zeer uitgebreid
 • Minpunten
 • Niet altijd even makkelijk
 • Enkele grafische minpuntjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is zonder twijfel het beste AF spel dat er op dit moment op de markt is (net als madden 2003 en 2004 toen zij uitkwamen), de ESPN serie kan de heerschappij nog niet verbreken door het gebrek aan controle tijdens het spelen, of liever gezegd het gebrek daar aan.  Ook wel waard om te vermelden is dat dit het laatste Madden spel is van EA aangezien het contract met John Madden is afgelopen. Dit komt imo de gameplay ten goede, want hoewel hij een legende is komt zijn commentaar mij langzamerhand de strot uit.  Nog een puntje: Madden 2005 speel je hier niet online terwijl 2004 wel online kan, ga er dus niet blind vanuit dat je deze ook weer online kunt spelen. Als je goed wilt worden moet je 2004 online spelen tegen amerikanen, geloof mij, daar leer je echt het meeste van.


 • Yup, John Madden heeft vooralsnog het contract niet verlengd, maar dat was al een tijd bekend. En Madden 2005 gaat inderdaad niet online, staat bij de details aan de linkerkant :) Wel jammer inderdaad, online had een stuk interessanter geweest.

 • Als ik eens wilt kijken of het een game voor mij is, kan ik dan beter 2004 uit de budgetbak halen? Of is 2005 echt stukken beter?

 • dan kan je denk ik beter 2003 voor iets van 15 euro kopen bij gcshop.nl ps2 versie is overigens een must imo ivm de button layout, wil je ook online dan kan je het beste 2004 kopen omdat die redelijk veel wordt gespeeld nog.

 • @ Uitverkorene  Madden 2004 kan in Europa ook niet online hoor tenzij je natuurlijk NTSC ps2 hebt maar dan kan je met 2005 net zo goed online.

 • Reactie over de moeilijkheid:

  Als je een beetje verstand hebt van AF, dan is het echt niet moeilijk.

  Maar ja, in Nederland zijn er veel te weinig mensen die deze sport warderen en/of kennen.

 • so true  en madden 2004 is wel een tijdje hier in europa speelbaar geweest, wil je nu met amerikanen spelen heb je idd een us ps2 nodig, geeft echter wel de ultieme AF ervaring op console gebied.

 • Toch vind ik ESPN Football 2k4 beter dan Madden 2004 omdat de presentatie imo beter is. Maar Madden 2005 overtreft 2k4, nu hopen dat 2k5 nog beter dan Madden zal zijn. Weet jij toevallig de release van 2k5 in Europa?

 • Glutinous: als het goed is in November.  Bart00909: Perfect A delen we niet zo snel uit…

 • Bij NFL 2k4 lijkt het wel of alles vanzelf gaat wanneer je defence speelt.

 • Volgens mij zal dit spel nooit een succes worden in Europa om dat Europeanen helemaal niks hebben met dit op het oog bloedsaaie spel dat in Amerika razend populair is. Die Amerikanen houden er toch vreemde gewoonten op na. Honkbal, ook zo populair maar ogenschijnlijk net zo saai als mijn oma die aan het fietsen is.

 • De defence in 2k4 is inderdaa niet het sterkste punt, maar deze Madden 2005 heeft een sublieme gameplay. Ik denk niet dat er nog veel verbetert kan worden aan de defence, zoveel knoppen combinaties die je moet onthouden :p  Vice, als je niets nuttigs te zeggen hebt doe het dan ook gewoon niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren