1. Grand Theft Auto: Advance

Grand Theft Auto: Advance

Dat het zo lang geduurd heeft voordat een Grand Theft Auto naar de Game Boy Advance zou komen is eigenlijk te gek voor woorden. Het Grand Theft Auto concept ligt al vanaf 2001 bij verschillende ontwikkelaars op de tafel, maar pas dit jaar is Rockstar erin geslaagd om het concept ook daadwerkelijk uit te werken. Oorspronkelijk zou Destination Software met het project aan de haal gaan, maar dit draaide uit op een fiasco. Toen nam Crawfish de licentie over. Het spel was al bijna af toen het noodlot toesloeg, het bedrijf werd failliet verklaard en project Grand Theft Auto was van de kaart. Het project werd in maart 2004 nieuw leven ingeblazen, toen Rockstar verklaarde dat ze de licentie teruggekocht hadden. Nu zal op 22 oktober de titel eindelijk in de winkels liggen, drie jaar na aanvang van deze soap.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=28137

Grand Theft Auto: Advance zal zich afspelen in de straten van Liberty City. De speler kruipt in de huid van Mike, een crimineel die uit het milieu wil stappen. Voordat Mike uit mag stappen, moet hij enkele klusjes met zijn compagnon Vinnie klaren. Wanneer aan Vinnie’s leven abrupt een einde komt door een autobom, wordt de schuld in Mike’s schoenen geschoven. De politie zit hem op de hielen, maar Mike moet en zal achter de waarheid komen. Gelukkig heb je in de tussentijd ook nog genoeg tijd voor andere dingen.

Technisch hoogstandje

Sinds Grand Theft Auto in 2001 aangekondigd werd, rees meteen de vraag hoe het spel eruit zou komen te zien. Zou Grand Theft Auto zich in een 2D-perspectief presenteren, of zou het spel in een volwaardig 3D-perspectief te spelen zijn? Uiteindelijk werd gekozen voor de eerste optie en dit bracht natuurlijk een hoop beperkingen met zich mee. Zo zal er onvermijdelijk een stuk minder vrijheid in het spel zitten dan in de PlayStation 2-versie. Om dit te compenseren hebben de makers een stad gecreëerd, die wel drie keer zo groot is als het Liberty City van de PlayStation 2. Daarnaast zit Grand Theft Auto Advance vol met kleine details die de speelervaring veraangenamen. Zo zoomed de camera uit wanneer Mike in volle snelheid door de straten scheurt, zodat je meer overzicht hebt. Tegelijkertijd zoomed de camera in wanneer Mike zich onder de voetgangers begeeft. Zo zit je altijd bovenop de actie.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=28212

Liberty City zit, zoals we gewend waren, weer tjokvol met details. Er zitten weer tientallen wagens in het spel, met allemaal verschillende rijeigenschappen. De speler kan optimaal gebruik maken van de handrem, maar wanneer een bocht te scherp aangesneden wordt bestaat het gevaar dat de wagen kantelt. Om de chaos compleet te maken zitten er natuurlijk genoeg weggebruikers en voetgangers in het spel. Spelers kunnen ook speciale missies aanvaarden wanneer ze in vreemde voertuigen plaatsnemen, zoals een ziekenwagen of een taxi. En wanneer de speler genoeg heeft van al het racegeweld, kan hij ook te voet de stad verkennen. Natuurlijk moet Mike wel op de hoede zijn voor allerlei criminelen, want deze hebben zich - net als in andere Grand Theft Auto delen - weer verenigd om de straten onveilig te maken.

Spel met ballen

In Amerika krijgt het spel een Mature-rating mee, wat wil zeggen dat dit spel alleen geschikt is voor spelers die de leeftijd van 16 al bereikt hebben. Grand Theft Auto: Advance bevat wederom weer veel geweld en grove dialogen. Lijken zullen verspreid over de straat komen te liggen en ook bloed wordt niet geschuwd.

http://www.insidegamer.nl/getimage.php?id=28207

Tot slot worden alle statistieken nauwkeurig bijgehouden in een apart venster. Zo kun je zien hoeveel voetgangers je vermoord hebt, wagens je vernield hebt enzovoort. Ook zal het mogelijk zijn om de zogenaamde hidden packages te vinden in de stad. Grand Theft Auto: Advance zal boordevol spelelementen zitten, die je voor geruime tijd zoet zullen houden. Noteer 22 oktober dan ook maar alvast in je agenda, want dan verschijnt Grand Theft Auto: Advance in de winkels.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • eerlijk… zo'n top down view heeft toch zijn charmes he…

 • Dit spel wordt echt geweldig!:)

 • Ik zou alleen weleens beelden willen zien. Met zo'n digitale 8 wegentoets, kan het moeilijk zijn om te voet te bewegen en raak te schieten. Maar op de PC was het ook nooit zo'n probleem. Het is ook niet helemaal duidelijk of je nu op flatgebouwen kunt gaan en staan waar je wilt etc.

 • De 3D look van de gebouwen is misschien weg maar 't ziet er wel leuk uit. PayBack is mss in 3D maar hoeft daarom nog niet beter te zijn, dit is sneller en duidelijker volgens mij. Toch heeft PayBack zeker ook zijn voordelen en charmes en ben ik nog benieuwder naar die titel. Wanneer komt die PayBack eigenlijk uit?

 • idd tis nu totaal 2D :|

  op de ps1 was het altijd erg cool.. maar daar waren de gebouwen enigzins 3D en je kon ook met trappen om hoog.. had verwacht dat dit hier ook het geval was.. nu is het helemaal plat dat zuigt enorm..

  maar goed misschien speelt 't nog wel lekker weg op de gba

 • Lijkt me ook wel leuk, maar ik heb liever dat ze deze hadden bewaard voor de NDS en dan misschien in 3d.

 • Dat komt denk ik ook nog wel

 • bullshit? Dit spel ziet er aardig uit hoor. En SA heeft al een datum dus je zal gewoon moeten w8en!!!

 • san andreas fanboys zijn 1 van de meest irritante figuren die er zijn.

 • bah, ziet er toch niet uit?…

 • GTA op de pc was altijd zo relaxed en die top view in 2d heeft idd zijn charmes..

 • het is leuk maar ik vindt 3 en vc toch eigelijk wel beter…

 • Nee duh, maar op de GBA is dit natuurlijk wel een interessante titel.

 • Ik hou niet van top view. Of wel. GTA 1 en 2 waren toch eigenlijk ook machtig.

 • Lol…Een GBA-spel voor 16+.

 • Dit kan echt een tof spel worden, smacht er weer eens naar om old-skool GTA te spelen :).

 • Is deze nou echt helemaal plat of net als GTA 1 en 2? Waarbij er dus wel enige diepte is gecreeerd… Ik vind overigens dat de 2D GTA heel wat meer charme heeft dan 3 en VC. Kan wel een heel geinig spelletje worden dus.

 • alle gta's zijn leuk 3d hoort gewoon bij deze tijd en 2d gta voor de huidigge generatie zouden ze echt niet meer kunnen doen.

  tog is het maar goed dat ze de gba versie 2d hebben gehouden want 3d

  op de gba is zo lelijk. dat kan die malle gba dus echt niet aan.

 • gta in 3d is gewoon compleet anders vergeleken met 2d delen ervan, in 3d kan je alles veel gedetaileerder doen zoals we wel gezien hebben met gta3 en vc:p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren