1. Oktober

Oktober

De maand oktober belooft een hele mooie te gaan worden.

Als je genoeg geld hebt tenminste. Want spellen als Grand Theft Auto: San Andreas, Fable, Pikmin 2 en noem maar op zijn zeker niet goedkoop. We verwachten dan ook dat de criminaliteit deze maand explosief zal stijgen. Deze laatste opmerking is overigens geen hint, dus ons noemen in de rechtszaal heeft geen zin!

Multi Platform spellen

Outlaw Golf 2

Xbox |
PlayStation 2


Uitgever: Global Star Software | Ontwikkelaar: Hypnotix
Releasedatum: 1 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1092.jpgOutlaw Golf 2 zal wederom de meest waanzinnige karakters hebben zoals zijn voorganger, van wannabe rappers tot rasechte criminelen. Het spel zal in totaal acht verschillende golfbanen hebben, ieder met hun eigen weersomstandigheden. Drie golfbanen uit het eerste deel zijn aangepast en zullen hun opwachting maken in het vervolg. Zoals ieder sportspel kan je een tournament spelen, maar ook time-attack of een doodsimpele wedstrijd. In totaal zal Outlaw Golf 2 dertien verschillende speelmodi hebben, naast de standaardmodi heb je bijvoorbeeld ook de optie om Baseball Golf te spelen.

Het unieke aan Outlaw Golf was de toevoeging van zelfbeheersing voor de karakters, hoe beheersder zij zijn, hoe beter ze spelen. Maar mochten ze geïrriteerd raken en hun zelfbeheersing verliezen, dan zullen ze steeds slechter schieten. Daar komt nog bij dat je dan ook het onverwachte kan verwachten, zoals bijvoorbeeld een flinke knokpartij tussen jou en je caddy. In het vervolg komt dit hele gegeven weer terug, wat gegarandeerd op je lachspieren zal werken.

Nieuw voor de Xbox is de optie om over het Xbox Live netwerk met maximaal vier vrienden een balletje te slaan, tevens krijg je nu de mogelijkheid om je score op het netwerk te zetten op een daarvoor bestemd scorebord. Outlaw Golf 2 wordt door Take 2 uitgegeven onder het GlobalStar label en komt in oktober dit jaar op de Xbox uit.

FIFA Football 2005
http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_1.jpg Xbox | http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_4.jpg PlayStation 2| http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_2.jpg PC| http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_3.jpg GameCube
Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: EA Canada
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2117.jpgIn FIFA 2005 is de grote vernieuwing ditmaal de balaanname. Met een soepele balaanname (via de rechterstick) kan een speler direct doorpassen of op het doel schieten. Gelukkig is dat niet het enige wat Electronic Arts heeft vernieuwd, want dit jaar lijkt het erop dat FIFA 2005 eindelijk weer een grote stap voorwaarts zet.

Situaties komen wat minder voorspelbaar over. Voorbeelden hiervan zijn blunderende keepers die af en toe de bal loslaten, voorzetten die binnenkant paal worden ingekopt of een speler die een sliding maakt om de bal binnen te houden. Het klinkt allemaal zo logisch, maar dit was juist hetgeen waar het bij FIFA altijd aan ontbrak. Alles kwam zo voorspelbaar over, situaties waren simpelweg identiek, maar met FIFA 2005 wordt hier echt iets aan gedaan.

Naast deze verbeteringen op het gebied van gameplay, is de keuze van het commentaar opvallend. De verslaggeving is dit keer in het Nederlands, gepresenteerd door Evert te Napel en analist Youri Mulder. Voor de rest weten we wat we kunnen verwachten: een gigantische vrachtlading aan clubs, spelers, tenues, gezichten, enzovoort, die dankzij diverse licenties niet van echt zijn te onderscheiden.

Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude
http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_1.jpg Xbox | http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_4.jpg PlayStation 2| http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_2.jpg PC
Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: High Voltage
Releasedatum: 29 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1081.jpgHet is al weer een hele tijd geleden dat er een Larry uit kwam. In 1996 leek Love for Sail de laatste te zijn in de succesvolle spellenreeks. Leisure Suit Larry was één van de iconen van het avontuur genre op de PC. De spellen gingen altijd gepaard met droge humor en je missie was altijd om met zoveel mogelijk vrouwen in bed te eindigen. Gelukkig zag Sierra nog enige potentie in de oude vrijer, en daarom zal binnenkort Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude op de PC, Xbox en PlayStation 2 verschijnen.

Magna Cum Laude brengt ons naar de high-school waar Larry Lovage, het neefje van de wereldberoemde Larry Laffer, op vrouwenjacht gaat. Het spel stapt af van zijn gebruikelijke point-and-click formule en laat de speler volledig in 3d rondlopen. Fans van het genre konden deze omzetting van 2d naar 3d al eerder meemaken in The Escape From Monkey Island. Door rond te lopen kan Larry verschillende acties tot ze beschikking krijgen wanneer hij langs een voorwerp of persoon loopt.

Tony Hawk's Underground 2
http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_1.jpg Xbox | http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_4.jpg PlayStation 2| http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_2.jpg PC| http://www.insidegamer.nl/images/news_prefix_3.jpg GameCube
Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Neversoft
Releasedatum: 29 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2333.jpgTony Hawk’s Underground 2 is inmiddels het zesde deel uit de Tony Hawk serie en de tweede die de naam Underground met zich mee krijgt. Ook deze keer is er een uitgebreide Story mode, waarin jij als beginnende skater in een team van Tony Hawk terecht komt en allemaal opdrachten moet uitvoeren.

Ook kan er deelgenomen worden aan verschillende toernooien, waarin onder andere het team van Bam Margera (Jackass, Viva La Bam) bestreden moet worden. Verder zal het spel alleen op de PlayStation 2 online gespeeld kunnen worden, waarbij clan’s gevormd kunnen worden.Game Boy Advance spellen
Door Jelle van Es

De GBA verkoopt dankzij de recente prijsverlaging weer erg goed. En deze maand komen er twee erg interessante spellen uit. De eerste is natuurlijk de nieuwe Pokémon die waarschijnlijk weer enorm veel gaat verkopen. De tweede is Grand Theft Auto voor de GBA, een spel waar we vier jaar op hebben moeten wachten en nu dan eindelijk uit komt.

Pokémon Fire Red & Leaf Green
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Gamefreak
Releasedatum: 1 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1568.jpgPokémon Fire Red & Leaf Green op de Gameboy Advance wordt een opgepoetste versie van de Rood en Blauw die op de gewone Gameboy kwamen. De grootste verandering is dat Pokémon Fire Red & Leaf Green nu optimaal gebruik zullen maken van de mogelijkheden die de Gameboy Advance geeft.

Het doel van het spel is nog steeds hetzelfde. Vang een Pokémon, train ze en groei uit tot de beste Pokémon trainer. In het begin van het spel kan je kiezen of je als jongen of als meisje de wereld van Pokémon betreedt.

Eén van de redenen waarom Blauw en Rood nu opnieuw uitkomen, is de Pokédex. Met Ruby en Sapphire alleen kon je nooit alle Pokémon vangen. Met Pokémon Fire Red & Leaf Green is dat wel mogelijk. Wissel Pokémon tussen de verschillende versies uit, zodat je uiteindelijk alle Pokémon in je bezit hebt.

Grand Theft Auto: Advance
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar leeds
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2560.jpgEindelijk krijgen we dan een Grand Theft Auto spel op de Game Boy Advance.Het verhaal is compleet nieuw, maar het speelt zich wel allemaal in Liberty City af. Als speler maak je kennis met Mike, een ganglid die zijn criminele leven wil opgeven. Maar voordat het zover is, zal hij nog een aantal klusjes voor zijn compagnon Vinnie moeten voltooien.

Helaas gaat het helemaal mis als Vinnie's maatje ontploft door een autobom en Mike als hoofdverdachte wordt gezien. Mike zal op zoek moeten gaan naar de dader en zal voordat hij hem vindt een aantal typische GTA missies moeten voltooien.


GameCube spellen
Door Robert van der Werf

Ook deze maand ziet er vrij goed uit voor de GameCube. EA Sports brengt haar laatste twee spellen uit namelijk NBA Live en FIFA Football. Ook zal TY the Tasmanian Tiger voor de tweede keer op een spelcomputer uitgebracht worden en verschijnt er het tweede deel van Tony Hawk Underground. Maar ook Nintendo heeft nog twee titels die vanaf oktober in Europa te koop zijn.

Pikmin 2
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Nintendo
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/201.jpgKapitein Olimar zal voor de tweede keer verschijnen op de GameCube. Het tweede deel zal een hoop verbeteringen bevatten. Als eerste krijgt Olimar er een hulpje namelijk Louie. Dankzij Louie is het mogelijk om het spel met twee personen te spelen. Dit kan zowel tegen elkaar als met elkaar. Daarnaast is de beruchte tijdslimiet geschrapt in dit spel en is er een ander doel voor Olimar. In Pikmin 2 moet je 10.000 Pokos (de geldeenheid van het spel) verdienen om de schulden af te lossen.

In het nieuwste deel van Pikmin zijn ook twee nieuwe soorten Pikmin te vinden. Ten eerste heb je de paarse Pikmin die een stuk zwaarder wegen en tien keer zo sterk zijn. Ten tweede heb je de albino Pikmin die spullen onder de grond kunnen vinden en zijn tevens immuun tegen gif. Deze nieuwe Pikmin zorgen voor nieuwe puzzels en nieuwe strategieën om je vijanden aan te vallen. Over een week ligt het spel in de Nederlandse winkels.

Donkey Konga
Uitgever: Nintendo | Ontwikkelaar: Namco
Releasedatum: 15 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/233.jpgNamco is druk bezig geweest met Donkey Konga en vanaf 15 oktober is het innovatieve spel in Nederland te koop. Het spel zal geleverd worden met één Konga controller voor de normale prijs. De Konga controller kun je later ook weer gebruiken bij het platformspel Donkey Kong: Jungle Beat dat volgend jaar in de winkels ligt.

Donkey Konga is een muziekspel waar je op het juiste moment op de juiste kant van de Konga moet trommelen. Dit kun je in je eentje doen maar het is ook mogelijk om met drie andere vrienden tegelijk te spelen mits er vier Konga’s aanwezig zijn.

Op de soundrack, die speciaal voor Europa is samengesteld, staan bekende Nintendo deuntjes maar ook nummers zoals Cosmic Girl, Lady Marmalade en All The Small Things. In Japan is er ook al een nieuw schijfje gemaakt met nieuwe nummers voor het spel. Of er in Europa ook nog tweede schijfje komt, is nog onbekend. Voorlopig moeten wij het doen met "slechts” 31 nummers.


PC spellen
Door Jurian Ubachs

Met september is het najaar goed begonnen voor de PC, en in oktober kunnen we ons opnieuw uitstekend vermaken met de spellen die dan uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan de multiplatformspellen Fifa Football 2005, NBA Live 2005 en het al eerder op de Xbox verschenen Full Spectrum Warrior en Top Spin. Het PC-only gedeelte is wat karig deze maand, maar met de multiplatformspellen kunnen we ons ook prima vermaken.

Star Wars Galaxies: The Jump to Lightspeed
Uitgever: Lucas Arts | Ontwikkelaar: Sony Online Entertainment
Releasedatum: 26 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1987.jpgStar Wars Galaxies is een online Role Playing Game die zich richt op de populaire films van George Lucas. Het spel speelt zich af tussen de films Episode IV (A New Hope) en Episode V (The Empires Strikes Back. Sony Online Entertainment is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het spel.

Omdat Star Wars Galaxies een MMORPG is moet er een maandelijks bedrag betaald worden. Hiermee onderhoudt LucasArts de servers en zorgen ze voor de benodigde updates.

Star Wars Galaxies: The Jump to Lightspeed is een expansie. In de expansie worden naast twee nieuwe rassen ook starfighters en starships toegevoegd. Waaronder de bekende X-Wing, TIE Fighter en natuurlijk de Millenium Falcon. Om de speler nog een tijdje zoet te houden heeft LucasArts ruim honderd nieuwe missies toegevoegd.

Ook zullen er nieuwe beroepen aan het spel worden toegevoegd. Hierdoor is er nog meer keus van wat jij wilt worden. Je beroep hangt ook samen met welke kant je kiest, de Dark side of de Light side.

Tribes: Vengeance
Uitgever: Vivendi Universal Games | Ontwikkelaar: Irrational Games
Releasedatum: 22 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/772.jpgHoewel de officiele releasedatum voor Europa ons onduidelijk is, gaan we er van uit dat Tribes: Vengeance ook in oktober bij ons in de winkels zal verschijnen. Het spel komt 5 oktober in Amerika in de winkels en heeft inmiddels de Gold status dan ook bereikt.

De Tribes serie is nooit echt aangeslagen, maar is echter ook nooit geflopt. De serie wist altijd een geselecteerd groepje spelers te boeien en daardoor is een sterke community ontstaan wat als gevolg heeft gehad dat er al verschijdene Tribes titels op de markt zijn.

Tribes: Vengeance zal echter wel meer een mainstream product worden, want dat levert uiteraard meer centjes op. Het spel is ontwikkeld met de wel bekende Unreal engine. Door het gebruiken van deze engine heeft het spel al gegarandeerd goede graphics en is het een stabiel spel. Maar dat is niet het enige voordeel, de ontwikkelaars hebben zich ook meer kunnen richten op het ontwikkelen van het spel zelf en hebben veel technische problemen snel achter zich kunnen laten.

Kenmerkend voor Tribes: Vengeance is de snelheid die de gameplay met zich meebrengt. Door het gebruik van verschillende voortuigen en de jetpacks kun binnen luttele seconden de hele map doorvliegen, hetgeen de actie alleen maar versterkt.


PlayStation 2 spellen
Door Jeffrey Visser

Gelukkig begint onze PlayStation 2 deze periode van feestdagen en deprimerende weersituaties érg goed. Oktober zit namelijk barstensvol toptitels, wat te denken van Star Ocean, BloodRayne 2 en natuurlijk Ratchet and Clank 3. Maar vergeet ook Sly Raccoon 2, Viewtiful Joe en Tony Hawk’s Underground 2 niet.

Het mag duidelijk zijn dat oktober een drukke en tevens dure maand wordt. Bovendien moeten we inmiddels al wel geld opzij gaan zetten voor de aankomende PStwo (volgende maand) en PlayStation Portable. Een tweede (of zelfs derde) bijbaantje zou dus zeker geen overbodige luxe zijn.

Pro Evolution Soccer 4
Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: KCE Tokyo
Releasedatum: 15 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2453.jpgBinnenkort komt dan eindelijk het vierde deel in de misschien wel meest ondergewaardeerde voetbal serie ooit. Pro Evolution gaat ons ditmaal vooral meer van hetzelfde voorschotelen, in positieve zin overigens want alles wat we al hadden wordt wel verbeterd en uitgebreid. Alle spelersnamen, teamnamen en tenues zullen kloppen, op een enkeling na (waaronder het Nederlandse elftal). Geen probleem voor de doorgewinterde voetbalfanaat want met de editor moet dit makkelijk op te lossen zijn.

Konami heeft eigenlijk nog nooit teleurgesteld met ‘Pro Evo’ en dat zal met dit deel ook niet het geval zijn. Visueel ziet alles er weer super strak uit met onder andere vieze broekjes en mooie speler animaties. Iets eerder kun je dat andere voetbal spel al in de in de winkels treffen, FIFA 2005 dus.

Grand Theft Auto: San Andreas
Uitgever: Rockstar Games | Ontwikkelaar: Rockstar North
Releasedatum: 29 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1724.jpgZo’n beetje alles is al gezegd over de opvolger van 's werelds meest verkochte titel aller tijden, Grand Theft Auto: Vice City. Dat geeft echter niets want elke PlayStation 2-bezitter wacht toch in spanning af op het uiteindelijke product. Jammer genoeg moeten we nog tot het einde van oktober wachten (als hij niet word uitgesteld) en tot die tijd moeten we ons dus maar vermaken met eerder genoemde titels.

Rockstar speelt het veilig door deel drie en Vice City gewoon te verbeteren en uit te bouwen in San Andreas. Verwacht dus geen totaal nieuwe zaken en gameplay-elemten. Zet 29 oktober alvast maar in je agenda.

Call of Duty: Finest Hour
Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Infinity Ward
Releasedatum: september 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2556.jpgCall of Duty is een flinke PC-hit en nu komt de oorlogstitel dus naar de PlayStation 2. Geen simpele port gelukkig maar een speciaal voor ons platform gemaakte titel. Iedereen hoopt er stilletjes op dat deze titel de slechte smaak van Medal of Honor: Rising Sun wegspoelt en tot nu toe wijst alles in de goede richting.

Pluspunt is dat de ontwikkelaar zijn concept al heeft kunnen beproeven op de PC. En zoals gezegd was het op dat platform een succes. Ze weten dus wat ze wel en niet kunnen doen en dat kan hele positieve gevolgen hebben op de kwaliteit van de PlayStation-versie. We zullen het deze maand gaan zien.


Xbox spellen
Door Joost Vogel

De maand oktober luidt het spelseizoen eigenlijk weer een beetje in. Deze herfstmaand kunnen we eindelijk aan de slag met Fable, om te kijken of deze RPG de enorm hoge verwachtingen weet in te lossen. Daarnaast verschijnt OutRun 2 exclusief op de Xbox. Deze arcaderacer zal vooral bij de fans in de smaak vallen.

Voor de rest is het weinig bijzonder qua exclusiviteit. Gelukkig verschijnen er deze maand toch nog veel multiplatformspellen, waaronder Tony Hawk's Underground 2, LMA Manager 2005 en natuurlijk FIFA Football 2005. Alle Xbox-bezitters zullen hun ogen echter vooral richten op Fable. Wie ben jij?

OutRun2
Uitgever: Sega | Ontwikkelaar: Sumo Digital
Releasedatum: 1 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/2072.jpgNa diverse geruchten is OutRun 2 eindelijk aangekondigd als exclusieve Xbox-titel. OutRun 2 wordt geen rechtstreekse conversie van de arcade, want het spel wordt apart voor de Xbox ontwikkelt zodat het een hoop nieuwe elementen heeft. Zo zal OutRun 2 Xbox Live ondersteunen en bevat het compleet nieuwe solomissies met de daarbijbehorende ontgrendelmogelijkheden.

Verwacht een lekkere arcaderacer die oude tijden laat herleven.


Fable
Uitgever: Microsoft | Ontwikkelaar: Lionhead Studios
Releasedatum: 8 oktober 2004

http://media.insidegamer.nl/topimages/1352.jpgFable is opnieuw een ambitieus project van Peter Molyneux, een zeer gerespecteerd man binnen de spellenindustrie. Zelf denkt Molyneux dat Fable de geschiedenis in zal gaan als de beste Role Playing Game ooit. Zo'n uitspraak is niet voor niets.

In Fable moet de speler aan het begin van het avontuur het hoe en wat rondom de dramatische dood van z'n ouders uitzoeken. Naarmate het avontuur vordert, zal het personage waarmee gespeeld wordt steeds verder veranderen. Wordt er bijvoorbeeld veel in de zon gelopen, dan wordt het karakter bruin. Gebruikt het veel magie dan wordt er een serieus gelaat ontwikkelt, bij veel gevechten met andere wapens zal dat juist andersom zijn. Een litteken in de strijd zal voor altijd meegedragen worden. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Ook de vele keuzes die gemaakt worden hebben invloed op het personage, zowel qua uiterlijk als innerlijk. Het karakter kan een kwade of een vredige held worden. Je wordt bijvoorbeeld een kwade held bij het moorden van een aantal burgers. Overigens is het ultieme doel om een held te worden; dan kan aan het eind van je leven het avontuur af worden gesloten. Speel je het spel opnieuw, dan krijg je weer een geheel ander personage. Elk personage is namelijk uniek.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • pes 4 gaat rouleren

 • Call of Duty is een flinke PC-hit en nu komt de oorlogstitel dus naar de PlayStation 2. Geen simpele port gelukkig maar een speciaal voor ons platform gemaakte titel.euh ja leuk maar de game komt ook voor xbox en cube, komen die later ofzo?

 • Vaag, had verwacht dat Akira onder een nieuw account wel eventjes kwam posten dat Outrun 2 GOTY was ;)  Mwoah, niet echt spelletjes waarmee ik me ga vermaken denk ik, behalve Magna Cum Laude natuurlijk :]

 • duidelijk de maand van de GC Pikmin en Donkey Konga

  geen twijfel mogelijk

 • komt fable ook op PC btw ?

 • nog nooit zo erg naar een game uitgekeken als naar pro evo 4……nog 2 weekjes en dan is het eindelijk zo ver!

 • waar is gradius voor ps2??? die game ruled man! (denk ik)

 • opzich wel goede spellen(Y)

 • Ik zit onwijs te wachten op donkey konga en leisure suit larry lijkt me ook wel lachen. Waarom staat er bij call of duty finest hour: relaesedatum september

 • pikmin 2 / donkey conga…  shit, je moet er maar van houden.

 • I do

 • ROME: Total War voor PC komt toch op 1 Oktober uit, waarom staat die er niet bij ??

 • Fable eindelijk!!!

 • dat word dan Fable en Donky konga, 2 top spellen.

 • @ zolta Ja hij komt ook voor die consoles maar zoals je aan het mooie blauwe kopje boven mijn text kunt zien behandel ik de PS2 titels. Ik heb het dus helemaal niet over Xbox en Cube :).  @ reacties op GTA SA. Misschien is het niet duidelijk wat ik hiermee bedoel. Ik wil zeggen dat allerlei bestaande dingen (uit VC / 3) worden uitgebouwd en wat leuke elementen (bij. basketballen) worden toegevoegd. Enigste nieuwe gameplay element zou dan de staat van je lichaam kunnen zijn (topzwaar, gespierd, klein) maar het is nog maar de vraag of dat een hele grote rol in gaat nemen…

 • Er komen echt te vette games uit deze herfst niet normaal!

 • Ach joh, tis oktober he. De topspellen vallen voor alle platformen als blaadjes van de bomen :D.  Vooral Pikmin 2 lijkt me tof, kijk al een tijdje uit naar die game :).

 • Fable, eindelijk :)

 • er is geen spel zoals fable (qua opzet dus he) dus hoe kun je nu zeggen dat het een doodnormaal spel is? en 10/12 uur is aan de extreem korte kant en in vergelijking met de meeste games nog lang. beetje onzin wat je allemaal zegt dus…

 • Zware maand. Hopelijk kan ik nog tijd overhouden voor PES4 en GTA SA. Wil ze zeker allebei hebben. Alleen of GTA SA oktober gaat redden is de vraag. Zou 22 oktober uitkomen maar is een week uitgesteld als ik het goed gelezen heb. Heb gelukkig pre order gedaan dus valt vanzelf op de deurmat. Maar een weekje vakantie nemen ofzo….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren