1. Iron Man, mensen, Iron Man!

Iron Man, mensen, Iron Man!

Gisterenavond ben ik na een vrij lange tijd nog eens naar de cinema geweest, meerbepaald naar de nieuwste Marvel-prent, genaamd Iron Man. Voor het bekijken van de film had ik niet echt veel verwacht van de film, alleen dat het weer een typische 'super hero-movie' zou zijn, zoals we gewend zijn van de Marvel-reeks.

Groot was mijn verrassing dan ook na de film. Deze film was niet zomaar weer een cliché actiefilm met een dun verhaaltje. Nee, deze film was anders!

Ik begin bij de acteerprestaties. Robert Downey Jr. zet op een indrukwekkend goede manier Tony Stark/ Iron Man neer. Hij past volledig in de rol van miljardair (met een leuk vleugje ironie in zijn spel!) en later slaagt hij er ook in om op een heel geloofwaardige en sterke manier de belangrijke verandering van mentaliteit in Tony Stark zijn handelen te verwerken in de film. Hijzelf wilde wel eens anders proberen in plaats van de karakters die hij anders vertegenwoordigt in zijn films en dat doet hij met glans, hoor! Daarnaast zette ook de andere leden van de cast hun beste beentje voor om deze film te doen slagen en dat lukt ze ook! Vooral Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) en Jeff Bridges (Obadiah Stane) spelen naast Downey Jr. een glansrol in de hele film.

In mijn korte inleiding zei ik ook al dat de film geen dun verhaaltje heeft zoals vandaag de dag een standaard geworden is voor vele films. Deze actiefilm heeft zelfs een geloofwaardig verhaal! Op de hoogstaande technologieën en de fictieve 'oorlogsconflicten' na dan. Deze keer komt de held van geen andere planeet, is hij niet gebeten door een spin of heeft hij een mutatiegen in zich. Tony Stark is een gewone man (met een gigantisch fortuin, dat wel) die via zijn eigen intellect en vindingrijkheid per toeval het krachtigste wapen aller tijden uitvindt. Tony ontwikkelde dit pak in een kamp in Afghanistan waar hij gegijzeld gehouden werd en ontwikkelde het pak nog verder in zijn eigen atelier nadat hij met het pak op een spectaculaire manier wist te ontsnappen. Na de gijzeling heeft hij eindelijk ingezien dat de wapens die hij ontwikkeld (en waarmee hij steenrijk geworden is) niet alleen dienen om de vrede in de wereld te bewaren. Later in de film komt ook nog een klein liefdesverhaaltje boven drijven en komt er een complot aan het licht.

Dit klinkt voor jullie waarschijnlijk niet echt bijzonder, maar het is voor mij nu toch wel de eerste comic book-verfilming van Marvel die mij zo wist te interesseren in het verhaal naast de actie die standaard aanwezig is in hun fims.

Ook nog indrukwekkend vond ik het evenwicht die er was tussen de actie en de voortzetting van het verhaal. De film blijft interessant en zorgt er echt voor dat de actie goed gelpaatst wordt in de film. De special effects pasten deze keer echt in het verhaal, het verhaal is niet gebouwd rondom de actie. Dat vond ik toch wel indrukwekkend en onverwacht voor een film waar ik dat helemaal niet van verwacht had.

Deze film raad ik aan iedereen aan. Ik denk ook wel dat het weinig waarschijnlijk is dat jullie (op de liefhebbers van comic books na) zoveel van deze film zullen genieten als ik, maar toch. Ga toch even kijken naar deze film, is het niet voor het leuke verhaal en concept, doe het dan voor de schitterende actie!

Ik weet nu toch al weer voor welke DVD ik 20 euro opzij ga leggen.

Dit artikel delen

Over de auteur