1. Verloren RPG's

Verloren RPG's

Waar we vroeger tal van prachtige RPG’s konden aanschaffen, laat de huidige generatie het in Europa afweten. Inderdaad, in Europa. Als we naar de Verenigde Staten of Japan kijken, dan kunnen we concluderen dat we behoorlijk achtergesteld worden. Er zijn enorm veel goede RPG’s, maar de weg naar Europa is lastig te vinden. Gelukkig wordt die lijn deze week met Star Ocean: Till The End of Time enigszins doorbroken. Toch kijken we even naar een aantal RPG’s die we gaan of hebben moeten missen. We beperken ons hierbij tot de huidige generatie spelcomputers.

Suikoden III

De eerste RPG waar we een blik op werpen is Suikoden III. Het derde deel uit de serie en voor het eerst dat het spel op de PlayStation 2 verscheen. Beide vorige delen kwamen gewoon in Europa uit en dus ging men er lange tijd vanuit dat Suikoden III ook wel de oversteek zou maken. Helaas konden we hier een dikke streep doorheen zetten.

Suikoden III onderscheidt zich van andere RPG’s doordat er in totaal 108 speelbare personages (!) inzitten. Tijdens je avontuur zal je ze één voor één moeten overhalen om jouw kant te kiezen en vervolgens een gezamenlijke vijand te verslaan. Maar voordat dat klusje is geklaard, ben je al snel tachtig uur verder.

Wat ook opvallend is aan Suikoden is dat je in de eerste veertig uur van het spel met drie verschillende verhaallijnen van drie verschillende hoofdpersonages speelt. Uiteindelijk zullen zij elkaar wel vinden en wordt het verhaal één. Suikoden III was een top RPG in de beginperiode van de PlayStation 2 en het is dan ook jammer dat we hem hebben moeten missen. Gelukkig heeft Konami bevestigd dat deel IV wel gewoon in Europa uit komt.

Xenosaga

Toen de PlayStation nog ‘hot’ was verscheen in Japan en de Verenigde Staten het spel Xenogears. Waar spellen als Final Fantasy het vooral deden met een verhaal in het verleden, bracht Xenogears het RPG genre naar de toekomst. Xenosaga borduurt hier op voort. Het is een serie die over meerdere episodes is verdeeld en steeds met dezelfde karakters terug komt.

Het eerste deel, getiteld Episode I: Der Wille Zu Machte, kwam op 24 februari 2003 in de Verenigde Staten uit. Het spel maakt volledig gebruik van gesproken tekst, met als gevolg dat je het merendeel van de tijd naar een aaneenschakeling van dialogen zit te kijken. Overigens verveelt dit niet al te snel, omdat het verhaal behoorlijk sterk is met een duidelijke schurk die verslagen moet worden. De gesproken tekst is dé reden om het spel niet naar Europa te brengen. Het zou immers een hels karwei zijn om dat allemaal te vertalen.

Wat mij het meest positief stemde over het spel was het vechtsysteem. Random Encounters zijn afwezig. Vijanden zie je dus gewoon van te voren aan komen, waarbij je je kunt voorbereiden op een gevecht. Bij het vechten zelf kun je kiezen tussen een aantal verschillende aanvallen, die in een later stadium allemaal te verbeteren zijn, of je kunt in een robot springen om zo nog grotere schade aan te richten. Helaas zal zowel Episode I als II niet in Europa verschijnen.

Dragon Quest

De derde serie die ik in dit artikel wil aanstippen, is de Dragon Quest serie. Immens populair in Japan en de serie zal straks ook de Verenigde Staten aan doen. Momenteel is er nog niks bekend over een mogelijke Europese release. Voorlopig gaan we er vanuit dat we overgeslagen worden, maar graag worden we hierover in het ongelijk gesteld.

Dragon Quest VIII wordt het nieuwste deel uit de serie en zal het eerste deel zijn dat volledig 3D wordt. Wat wel opvalt in vergelijking met de huidige trend, is dat het verhaal volledig door tekst wordt verteld. Geen enkele dialoog zal gesproken worden.

Dan het vechtsysteem. Dragon Quest VIII maakt wel gebruik van het Random Encounter systeem, wat vandaag de dag niet echt meer voldoet. Wel vernieuwend is dat je tijdens gevechten maar één karakter bestuurt en de rest van de karakters op hun eigen manier vijanden verslaan. Het spel staat gepland voor een Japanse release van 27 november van dit jaar.

Dit artikel komt misschien als een bittere pil over. Maar gelukkig komt zoals gezegd deze week het spel Star Ocean: Till The End of Time uit, waarmee RPG-liefhebbers hun hart op kunnen halen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het is misschien wel het vermelden waard dat dde character designs van de dragonquest games word gedaan door akira toriyama de tekenaar en schrijver van dragonball/z/gt, dr. slump etc en dat is ook te zien aan de designs.

 • Tja, het is inderdaad jammer dat Europa overgeslagen wordt. Maar dat hebben we deels te danken aan de landen die de games in hun eigen taal willen hebben. Dat kost veel geld voor ontwikkelaars.  Ik vraag me af waarom ze de games gewoon niet in het Engels hier in Europa uitbrengen. Pech voor diegenen die de Engelse taal niet beheersen. Sowieso, Engels is niet moeilijk.  "Xenosaga: Der wille zur machte"…Een beetje ironisch. Titel is deels Duits, maar hij komt niet in Europa uit. :D  Suikoden III heb ik hier nog als import liggen. Een erg goede game is dat. Echt een gemis voor diegenen die van een goede RPG houden. 108 speelbare personages klinkt onmogenlijk, maar het is echt zo. En elke personage heeft een aparte achtergrond en aparte skills. Je leert ze eigenlijk alle 108 kennen, maar je moet ze wel eerst gaan vinden. Dat is ook leuk. :)  Xenosaga heb ik nog niet gespeeld. Ben ook niet van plan om te gaan importeren. (geld groeit niet op mijn rug) Als Dragon Quest VIII niet in Europa uitkomt, moet ik wel de USA versie gaan kopen. Ik moet hem gewoon hebben. :)  Star Ocean III heb ik nog vandaag op de kop getikt. Gelukkig dat die hier in Europa utgekomen is. Hopelijk kopen genoeg mensen nog Star Ocean III zodat Square-Enix meer RPG's in Europa uitbrengt.
 • uhm WTF ik ken ze alle 3 niet :S

 • maar boeie ik down die vete rpg's altijd :P

  maar ik vindt het gare die toppers hier niet uit komen

 • xenosaga is de mooiste als je het mij vraagt, dat spel is fantastisch. Het is ook zoon zonde dat de originele xenogears nooit in europa is uitgekomen

 • is ook van dezelfde tekenaar.

 • Suikoden.\o/

 • Waar we vroeger tal van prachtige RPG’s konden aanschaffen, laat de huidige generatie het in Europa afweten. Inderdaad, in Europa. Als we naar de Verenigde Staten of Japan kijken, dan kunnen we concluderen dat we behoorlijk achtergesteld worden. Er zijn enorm veel goede RPG’s, maar de weg naar Europa is lastig te vinden.Leuk stukje hoor, maar vroeger kwamen er echt veeeeel minder RPG's naar Europa… Voor FFVII is er nooit een Final Fantasy in Europa uitgebracht. Alleen de Mystic Quest spin-offs.  Bovendien verkopen RPG's gewoon NIET goed in Europa, dus zit je in de cirkel, geen goede sales, weinig titels.

 • Xenosaga kon echt zeker weten niet tippen aan Xenogears. Helaas. Het kon mij niet boeien, het coole Xenogears sfeertje was ver te zoeken.

 • Ik ben blij dat ik destijds een Amerikaanse PS2 gekocht heb. Suiko 3 is echt een briljante RPG en ook XenoSaga is erg mooi. Dragon Quest moet ik nog maar zien.. Voor de mensen die geen US PS2 hebben, zijn er gelukkig altijd nog dingetjes als de Swap Disc.

 • Voor mij gevoel heb ik op de PSone veel meer rpg's gespeeld dan op de ps2…

 • dragon quest wordt gemaakt door dezelfde makers als die van Dark chronicle

 • Wat ik ook een verloren RPG vind, maar van de oude generatie is….Gargoyle's quest op de gameboy..Echt een van mijn favoriete spellen…de sfeer, het verhaal, muziek en moeilijkheid was erg goed..  Kent iemand die nog??…

 • "Waar spellen als Final Fantasy het vooral deden met een verhaal in het verleden, bracht Xenogears het RPG genre naar de toekomst."  Final Fantasy in het verleden? Het is gewoon een fantasiewereld hoor. niks met onze tijd te maken…Xenogears kan je alleen maar futuristisch noemen….maar idd Xenogears was (en is) een van de betere RPG's daarbuiten…de mechdesigns waren echt cool!

 • In het PSone tijdperk verschenen er inderdaad naar mijn gevoel meer RPG's in Europa, maar dat kwam mede dankzij Squaresoft die zeer veel games uitbracht (Saga Frontier 2, Parasite Eve 2, Vagrant Story, FF games etc.). Het lijkt erop dat Squaresoft (nu dus Square-Enix) veel minder grote games heeft uitgebracht.

 • zo damn dragonquest lijken precies op Pan en Hercule :S

 • ik vind het persoonlijk gaaf als er weer een saga frontier komt een dragon qeust en suikoden game naar nederland komt, rpg's zijn gewoon vet!. Maar het is wel stom dat wij suikoden en dragon qeust hier nooit hebben gehad.

 • Wat we nu op de PS2 aan RPG's hebben:  .Hack serie (4 delen)

  Arc the Lad

  Breath of Fire: Dragon Quarter

  Dark Cloud

  Dark Chronicle

  Disgeae

  FFX

  FFX-2

  Grandia 2

  Kingdom Hearts

  Shadow Hearts

  Unlimited Saga

  Wild Arms 3  Dat is (volgens mij) echt véél meer dan op de PSOne hier uitgekomen zijn volgens mij. Zeker als je kijkt naar de RPG's die er nog komen. Op de PSOne heb je weliswaar de gehele FF serie t/m 9 heruitgebracht, maar ik tel allen 7,8 en 9 mee als PSOne RPG's.


 • @Notorious Roy: op de PSone hebben we toch echt veel meer RPG's gezien:  Alundra

  Beyond the beyond

  Breath of Fire III

  Breath of Fire IV

  Darkstone

  Digimon World

  Dragon Valor

  Final Fantasy VII

  Final Fantasy VIII

  Final Fantasy IX

  Suikoden

  Suikoden II

  Grandia

  The Granstream Saga

  Jade Cocoon

  Koudelka

  Legend of Dragoon

  Legend of Legaia

  Parasite Eve 2

  Saga Frontier 2

  Star Ocean: The second Story

  Vagrant Story

  Wild Arms  :)
 • Dat is 16 tegen 23, terwijl de PS2 nog 2 jaar meegaat :P Maar goed, er zijn er meer op de PSone dan ik dacht ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren