1. Star Ocean

Star Ocean

We sluiten deze Star Ocean: Till the End of Time week uiteraard af met een recensie van dit RPG spel. De Star Ocean serie mag dan hier in Europa wat minder bekend zijn dan de Final Fantasy serie, het spel verdient in mijn ogen een net zo grote groep fans. Dit nieuwe deel is misschien zelfs op bepaalde punten zelfs beter dan menig Final Fantasy spel. Heb ik misschien nu al wat teveel gezegd?

Star Ocean: Till the End of Time begint met hoofdrolspeler Fayt Leingod, die samen met zijn ouders en jeugdvriendin Sophia even heerlijk op vakantie zijn. In dit geval bevindt ons kleurrijke (Fayt heeft blauw haar) gezelschap zich op de altijd zonnige planeet Hydia IV. Helaas is de vakantie van maar zeer korte duur, wanneer de planeet wordt aangevallen door een zeer mysterieuze militaire groep. Het hele gezelschap moet vluchten, alleen dit verloopt niet helemaal vlekkeloos. Fayt wordt gescheiden van zijn ouders en Sophia, en de ruimte inschoten met een ontsnappingsvoertuig. Fayt heeft nu een emotionele weg voor zich en zal er alles aan moeten doen om zijn ouders en Sophia terug te kunnen vinden.

Star Ocean is, zoals je misschien na het lezen van de andere artikelen deze week, niet het eerste deel uit de reeks. Dit is niet erg, je kunt dit nieuwste deel gewoon spelen zonder de voorgaande delen te hebben gespeeld. Het is net als de Final Fantasy spellen gewoon een nieuw deel, alleen het grote verschil met de Final Fantasy spellen is dat in het geval van Star Ocean, de spellen zich in dezelfde ‘wereld’ afspelen. Deze Star Ocean wereld is enorm groots opgezet en valt te vergelijken met bijvoorbeeld de Star Wars wereld. Omdat de namen van planeten en het technische gebabbel je om de oren vliegt bevat het spel een zogenaamde encyclopedie die je op elk moment kunt raadplegen. Dit is uiteraard niet verplicht, maar geeft je wel een beeld van hoe enorm de wereld van Star Ocean is.

Het spel start, zoals eerder al genoemd, op de planeet Hydia IV. Het begint allemaal vrij losjes en onschuldig, misschien zelfs een tikkeltje saai. In het begin is het dus even doorbijten, en sta ook niet versteld van de vele tussenscènes. Het kan best voorkomen dat je ruim een uur niets te doen hebt en alleen maar hoeft te kijken én te luisteren. Inderdaad luisteren. Net als menig nieuwe RPG maakt ook deze Star Ocean gebruik van ingesproken stemmen. Ze klinken naar mijn mening minder irritant dan de stemmen in Final Fantasy X, maar het kan uiteraard nog altijd beter. Gelukkig bewegen in dit spel de lippen wel op het juiste moment, en dat kan je van Final Fantasy X niet zeggen. De tussenscènes maken daarnaast vaak allemaal gebruik van de in-game engine, en ik moet zeggen dat het er allemaal zeer netjes uitziet. Ook de personages, in dit geval animé-personages met grote ogen, komen erg goed tot leven en bewegen erg natuurlijk. Ook de diversiteit van de omgevingen is een pluspunt. Zo begin je het spel in een futuristisch en tropisch uitziende omgeving waarna je terecht komt in een muffe bosrijke omgeving.

Maar wat moet je nu zoal in het spel doen? Op de eerste plaats is het omgevingen verkennen, praten met omstanders en uiteraard, zoals in elke Japanse RPG, veel vechten. De spelers die voornamelijk de gevechten in de Final Fantasy spellen gewend zijn, zullen toch echt even moeten wennen; het gevechtssysteem van Star Ocean werkt namelijk geheel anders. Weg zijn die ‘ik zet drie stappen en ik moet weer om de beurt een actie kiezen’ gevechten. In Star Ocean begint het gevecht pas zodra je een tegenstander in de spelwereld aanraakt. En daarnaast is er in dit spel geen sprake van turn-based gevechten. In Star Ocean: Till the End of Time draait het om realtime gevechten. In dit geval bestuur je een personage op een 3D speelveld en kun je op elk moment een lichte of zware aanval uitvoeren. Maximaal vechten er twee personages met je mee die bestuurd worden door de computer, maar met één druk op de knop kun je deze personages ook overnemen. Uiteraard zijn er weer vele speciale aanvallen en magische trucks voorhanden die de gevechten een extra dimensie geven. Wel moet gezegd worden dat je in dit spel veel moet vechten om überhaupt een kans te maken bij de vele eindbazen die het spel rijk is. Gelukkig wordt het vele vechten beloond. Je kunt namelijk allerlei battle trophies verdienen door te voldoen aan bepaalde eisen: bijvoorbeeld een gevecht winnen zonder zelf geraakt te worden óf binnen tien seconden de vijand te verslaan. Er zitten driehonderd van deze battle trophies in het spel. Wanneer je er een aantal hebt, kun je het uiterlijk van je personages veranderen.

Conclusie en beoordeling

Star Ocean: Till the End of Time is een enorm groot spel, verdeeld over twee DVD’s. Het spel staat zeker garant voor tachtig uur spelplezier, dus je krijgt echt waar voor je geld. Daarnaast bevat het spel ook nog eens meerdere eindes, dus om elk einde te zien moet je het spel meerdere malen uitspelen. Verder zit het spel visueel en muzikaal erg goed in elkaar en is het gevechtssysteem een verademing om te spelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de opties om zelf voorwerpen te ontwikkelen, de verschillende moeilijkheidsgraden, de breedbeeldoptie, of de tweespeler optie waarin je het tegen een vriend of vriendin kunt opnemen. Ja, Star Ocean: Till the End of Time is een zeer uitgebreide RPG die elke RPG liefhebber gewoon in huis moet halen. Je zult er geen spijt van krijgen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Heerlijk gevechtssysteem
 • Sfeervol
 • Boeiende verhaallijn
 • Minpunten
 • Veel levelen van karakters

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • jaja een topper

 • hebbe!!!!!

 • Zo, das hoog. Hij zal het ook verdient hebben… :)  Ik ben nu al ongeveer 10 uur bezig met Star Ocean III. Geweldig spel. Het is lang geleden dat ik een echte goede RPG heb gespeeld. Vergeet de fabeltjes, dit is het echte werk!  @jan jaap:  Als je van RPG's houdt, zul je ook van deze game moeten houden. Een RPG-liefhebber moet nou eenmaal veel geduld hebben. Ik heb nooit moeite gehad met lange dialogen. Als de game maar een fatsoenlijke verhaal heeft. En deze heeft een zeer interessant verhaal.
 • minpunten

  - Veel levelen van karakters  wtf???? Ik vind dat juist altijd erg leuk!!!!!! :S

 • jah dat is toch juist leuk?

 • ik vind het minpunt niet echt terecht want ik vind dat juist leuk verder goede review

 • misschien bedoelt de reviewer dat lvlups iets te vaak voorkomen en dat hij liever had gehad dat je er wat langer over deed maar relatief meer krijgt door een levelup?

 • Zijn de prijswinnaars al bekend gemaakt?

 • lijkt me een vet spel..vooral de combat lijkt me erg leuk

 • Ik vind die stemmen van FFX toch nog wel een stuk beter hoor. Sommige stemmen hier klinken echt een beetje levenloos, bijvoorbeeld van die Cliff. Ook is het raar dat als je tekst wegklikt het soms een paar seconden stil is, daarmee bedoel ik dat die gastjes ff als poppen gaan staan en na een tijdje weer verder praten.

  Het battlesysteem is wel geweldig, alleen vind ik de AI van je andere characters niet echt goed. Ik zit nu in een stuk waar je na een tijd van afwezigheid weer joined met iemand, ik en een ander zijn lvl 14, diegene die joined lvl 9, en die laat zit elke keer in elkaar slaan, waardoor ze elke keer gelijk dood gaat.

  Verder is het echt een topgame en die 9 meer dan waard.

 • Je kan de AI ook levellen met je skill points. Als je meer in attack investeert zal de computer geavanceerdere aanvalstechnieken gebruiken. Zelfde geldt voor defence.

  Vette game trouwens!

 • Yup, skill points rulen :)

  En in het begin kun je ook leuk je schoolvriendin voor blok zetten :D

 • Met dit spel krijg je tenminste waar voor je geld, dat is wel eens anders bij sommige spellen.

 • Reactie van SanderP geplaatst op 3 oktober 2004 11:31

  Zijn de prijswinnaars al bekend gemaakt?De prijsvraag loopt tot en met maandag 4 oktober.

 • @MasterStyle: dan moet je toch echt een PS2 gaan halen.

  @shizzle: nope, komt niet op de Cube

 • Mooie review en helemaal mee eens. Heb verder niet zo'n last van het levelen alleen meerdere eindes? Wat betekent dat je hem nog een keer moet uitspelen. Dit spel is zo uitgebreid dat ik niet weet of ik wel de tijd en zin heb om het nog een keer te spelen. Want het duurt zoo lang. Maar goed misschien heb ik er later wel weer zin in. Maar goed verder een top spel ben nu dikke 16 uur bezig. Verder vind ik cliff juist erg cool. En de stemmen nauwelijks irritant. Vond ik bij FFX ook niet dus zal er wel gewoon geen last van hebben. (behalve dat lachen van Tidus en Yuna in Luca dat was erg nep)

 • de PS2 legt het met sommige games echt niet af tegen de overige consoles hoor. GT4, Killzone, Jak en Ratchet and Clank zijn allemaal grafisch zeer sterk en beter dan menig Cube of Xbox game op grafische gebied.

 • Zijn er nog steeds mensen die de PS2 niet kopen alleen maar voor de mindere graphics?  Triest.  Maar ja..hun probleem. Zo kunnen ze dus nooit Star Ocean III spelen. :D


 • aha een game voor mijn verjaardag vragen.. maar die minpunt snap ik niet :S

 • Niels T.: er zijn genoeg mensen die het vele levelen van je characters niets vinden, en in dit spel moet je zeer veel levelen om uberhaupt een eindbaas bijvoorbeeld te kunnen verslaan,.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren