1. OutRun

OutRun

OutRun is een van Sega’s meest bekende franchises. Als je aan Sega-liefhebbers vraagt wat hun favoriete Sega-titels uit de jaren ’80, of zelfs allertijden, zijn dan kun je erop rekenen dat OutRun in één adem genoemd wordt met spellen als Space Harrier, Hang-On, Nights en Shenmue. OutRun werd in 1986 uitgebracht door Sega in de arcadehallen. OutRun domineerde meteen de arcadehallen samen met Sega’s grote titels Space Harrier en After Burner. OutRun was een zodanig succes dat Sega besloot om het spel uit te brengen op een spelcomputer, namelijk de Master System. Sega maakte ook een 3D versie op de Master System die compatible zou moeten zijn met de 3D-bril die Sega uitbracht.

Later verschenen er nog enkele versies voor de Genesis (Megadrive in Amerika) maar hierna zou het een hele tijd stil blijven rondom OutRun. Pas twee jaar geleden werd er een herziene versie van OutRun gemaakt voor de Playstation 2 die alleen in Japan uitkwam. Ook werden de plannen bekend van een OutRun 2 die in de arcades zou verschijnen. Sega was nog een hele tijd onduidelijk over hun beslissing om OutRun 2 naar de Xbox te brengen, maar uiteindelijk is het toch gebeurd.

Wat maakte OutRun in 1986 nou zo uniek dat gamers massaal OutRun verkozen boven andere racespellen? Er waren een aantal kenmerken waardoor je duidelijk kon merken dat OutRun anders was dan de andere racespellen in de arcades. In OutRun moest je niet tegen andere spelers racen, maar je moest strijd leveren met een aflopende klok. Binnen een bepaalde tijd moest je een bepaald punt gehaald hebben (checkpoint) waarna je weer verder kon.

Het unieke van OutRun is echter dat je na het checkpoint niet zomaar verder ging met je race. Je kon namelijk kiezen welke route je wilde volgen. Wil je de route afwisselen tussen makkelijk en moeilijk, dan is dat mogelijk. Wil je een andere volgorde tussen bepaalde gebieden, dan kan dat ook. Dit kenmerk is hetgeen dat OutRun in die tijd anders maakte dan de rest. Doordat je elke keer een ander parcours kon kiezen zijn er vele tientallen verschillende routes te bedenken. OutRun was in die tijd de eerste die het “route kiezen” op deze manier in een spel neergezet hadden. Het geluid was kwalitatief erg goed vergeleken met het andere materiaal uit die tijd.

Op het muzikale gebied bevatte OutRun populaire klassiekers als “Magical Sound Shower” en “Passing Breeze”. Deze tunes zijn zo populair gebleven dat Sega ze zelfs in drie verschillende vormen in OutRun 2 (nieuwe versie, “1986” versie en de remix) heeft gezet. In OutRun kon je voordat je begon met racen kiezen tussen drie verschillende achtergrondmuziekjes. Hoewel je in die tijd natuurlijk bij meerdere spellen verschillende achtergrondmuziekjes had, was OutRun de eerste die je tussen de verschillende nummers liet kiezen. In OutRun 2 keren overigens alle eerder in één van de versies gebruikte liedjes terug.

Het doel in OutRun was eigenlijk heel simpel: behaal heelhuids de eindstreep en probeer niet teveel te crashen. Naarmate je andere paden kiest, kan het parcours waar je op rijdt steeds moeilijker worden. Op een gegeven moment gaat er dus ook meer verkeer rijden en worden de paden steeds nauwer en de bochten steeds scherper. Als je het einde niet haalt voordat de tijd op is, dan wordt je vrouwelijk bijrijder steeds kwader op je en als je succesvol het einde haalt is ze tevreden gesteld. In het eerste deel van OutRun merk je hier nog niet zo heel veel van maar bij OutRun 2 is dit meer van belang. Hierover meer in de aankomende recensie van het tweede deel.

Waarom is OutRun ons bijgebleven als een van de betere racespellen die Sega in de afgelopen jaren gemaakt heeft? De unieke gameplay, de bijzondere geluiden, het kiezen van je route en de beelden zorgden er allemaal voor dat OutRun voor altijd zal worden herinnerd als een van Sega’s beste arcadespellen uit de jaren ’80.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het leuke vond ik altijd dat je niet zag dat het een ferari was maar je wist het gewoon haha en hoe dat wijffie soms uit je auto viel geweldig

 • heb outrun 1 heel weinig gespeeld al weet ik wel dat het een klasieker is. Heb outrun 2 aantal keer op E3 (uit)gespeeld en beviel me zeer goed. Echte sega titel :) En lildev, je moet niet zo met wijven gooien ;)

 • gewoon terugdeclareren.

 • @Lildev: Ik zag wel dat het een ferrari was hoor. Een testarossa om precies te zijn. De vorm klopt en er staat zelfs een groot paars achterop dus eh… Ik snap je niet helemaal :S

 • ja aan dat paard zag je t maar aan de vorm niet echt hoor

 • maarja ik speelde hem ook op c64 zag er iets minder mooi uit als screens hierboven :s

 • Outrun is sweet. Heb hem op MasterSystem.

 • Maar op de Dreamcast was het minder helaas, Ecco.  OutRun is nog steeds één van de vetste klassiekers ooit, en met OutRun 2 hebben ze zeker een goed vervolg geproduceerd.

 • *Outrun soundtrack op zet*  Dat spel kickte aars man. :D  Ik speel het vaak in Shenmue 2 op de DC. :)


 • outrun was vroegar al super cool en de nieuwe deel 2 is ook echt ontzettend gaaf. Zeker als je van die arcade racers houd. En er zit ook

  tijdelijk een muziek cd bij met de oude tracks ook ontzettend cool.

  kopen dus als je een xbox hebt :)

 • goede oude tijden :)

 • Ik heb voreger heel veel deel 1 gespeelt in de arcade hallen, nu speel ik Outrun nog wel een in Shenmue II op de xbox…… ;)

 • Klaasje geeft Outrun2 tog een 6…

 • Coole shit :D ik heb em nog wel gespeeld op een 386 volgens mij :D echt grappig!

 • Oh my god! Yes. 12 jaar geleden (toen was ik 1 jaar en 363 dagen oud) heb ik deze game eens bij iemand gespeeld. Ik had geen flauw benut wat de name of the game was. Maar dankzij Insidegamer.NL Ben ik daar na al die jaren eindelijk achter gekomen.

 • Outrun…….toppertje..  Ik doe hem nog regelmatig op mijn Mega Drive, Master System en Game Gear….Die goeie oude tijd,;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren