1. Arcadespellen

Arcadespellen

Vandaag de dag zijn de arcadehallen in Nederland niet meer wat ze geweest zijn. Er zijn er veel minder en degene die er nog zijn, hebben aan omvang ingeleverd. Gelukkig is het arcadegenre nog lang niet uitgestorven en komen er nog genoeg arcadetitels uit op de verschillende spelcomputers. Denk bijvoorbeeld aan Outrun, Time Crisis, Silent Scope en Dance Dance Revolution. Allemaal zijn ze geboren in de arcadehal.

Vandaag halen we oude herinneringen op in deze Top 5 van de beste arcade spellen. Dat dit moeilijk is, bleek wel uit een discussie met de andere redactieleden. Naast de vijf titels die ik uiteindelijk in deze top 5 heb gekozen, dwaalden onze gedachten ook af naar spellen als Sega Rally, Space Invaders, Donkey Kong, R-Type, Gradius, Mortal Kombat, Crazy Taxi, Daytona, Shinobi, Final Fight, Virtua Fighter, Turtles, Virtua Racer, House of the Dead, Space Harrier, Gauntlet, Street Fighter en zo kunnen we nog wel dertig andere titels noemen. Kortom, een Top 5 die (net als elke Top 5 eigenlijk) open staat voor een discussie.

Nummer 5 – Metal Slug

We trappen deze Top 5 af met de Metal Slug serie. Naast de arcadekasten, die tot aan de dag van vandaag nog steeds erg populair zijn, komt Metal Slug ook uit op de PlayStation 2, de Xbox en de GameBoy Advance. De kracht van Metal Slug zit hem, net als bijna elk arcade spel, in zijn eenvoud. Alleen of samen met een vriend moet je al knallend een weg van A naar B vinden. Reken af met vijandige militairen, tanks, vliegtuigen en noem maar op.

De locaties in Metal Slug zijn zeer divers. Van een jungle naar een onderwaterwereld, van een kapot geschoten dorp tot een streng beveiligd kamp. Elk level bevat een grote hoeveelheid aan powerups, Prisoners of War die bevrijd moeten worden en voertuigen die tijdelijk bestuurd kunnen worden. Een heerlijk arcade spel die flink wat euro’s opvreet, voornamelijk dankzij de hoge moeilijkheidsgraad.

Nummer 4 – Afterburner

Sega is de ongekroonde koning uit de arcadewereld. Eén van de pareltjes die zij voortbrachten was Afterburner. Vooral de kast zelf trok mij erg aan. Je werd in een soort van cockpit geplaatst die tijdens het spelen alle kanten op schudde. Helaas was het spel vaak bezet en moest er gewacht worden totdat je aan de beurt was.

Als het dan eenmaal zover was, kon je je klaarmaken op een vermakelijk ritje. Als speler bestuurde je een F-14 Tomycat die zich in een vijandig gebied bevond, met als gevolg dat er een heleboel vijandige vliegtuigen jou kapot wilden knallen. Gelukkig had jouw vliegtuig de beschikking over een grote hoeveelheid wapens waarmee de vijanden neergehaald konden worden. Verder zag het spel er voor die tijd prachtig uit en zat de soundtrack uitstekend in elkaar.

Nummer 3 – Time Crisis

Een arcadehal zonder een light-gun kast is als een voetbalwedstrijd zonder voetbal. De meest populaire serie is naar mijn bescheiden mening Time Crisis (met House of the Dead op een mooie tweede plaats). Waar alle andere light-gun spellen het van het simpele ‘schiet zoveel kogels in zo min mogelijk tijd’ principe moeten hebben, zul je bij Time Crisis je hoofd moeten gebruiken. Er zal op de juiste momenten geschuild moeten worden, door met jouw voet op het pedaal te gaan staan, om vervolgens de vijand af te knallen.

Inmiddels is de Time Crisis serie aan zijn derde deel toe en is het einde nog niet in zicht. Het spel is nog steeds mateloos populair en op vakantie heb ik er letterlijk tientallen euro’s doorheen gegooid. Ik heb het zo vaak gespeeld, dat het me nu lukt om met twee euro Time Crisis 2 helemaal uit te spelen. Nog leuker wordt het spel als het samen met een vriend of vriendin wordt gespeeld, waarbij jullie er samen gezellig op los kunnen schieten.

Nummer 2 – Outrun

Het tweede Sega spel uit deze Top 5 is meteen ook erg actueel. Deze week staat InsideGamer namelijk in het teken van Outrun 2, de opvolger van het klassieke eerste deel. Net als Afterburner, was de Outrun kast ook een geval apart. Hierin nam je plaats in een soort van racewagen, waarin geschakeld kon worden en de kast mee bewoog wanneer je stuurde.

In het spel reed je in een prachtige rode Ferrari en moest de speler binnen een bepaalde tijdslimiet van punt A naar B komen. Aan het eind van elke stage moest er een keuze gemaakt worden of er links dan wel rechts werd afgeslagen. Links betekende een gemakkelijke route, terwijl rechts een grotere uitdaging bracht. De makers hebben ook een beetje humor in het spel gebracht. Er zit namelijk een prachtige blondine naast jou die je een flinke knal verkoopt als er tegen een obstakel dan wel een andere auto wordt aangereden.

Nummer 1 – Pac Man

Eén van de bekendste spellen aller tijden is geboren als een arcade spel. In een beetje arcadehal kun je het spel nog in een stoffig hoekje vinden en vooral in de Verenigde Staten wordt het nog veel gespeeld. Het doel van het spel is zo simpel dat het bijna geen uitleg nodig heeft. Je speelt met Pac Man en moet proberen in een doolhof allemaal pilletjes op te eten. Hij moet daarbij alleen wel opletten op vier spookjes die het op zijn leven hebben gemunt.

Pac Man was één van de eerste echte gamekarakters en die nog steeds in verschillende nieuwe spellen schittert. Pac Man is een spel dat de gamesgeschiedenis kleur heeft gegeven. Daarnaast is het zoals gezegd in deze tijd nog steeds populair en daarom hebben we hem op de eerste plaats gezet.

Nu zouden we graag willen zien wat jullie favoriete arcade titels zijn. Want zoals eerder al opgemerkt, zijn er zoveel goede arcade titels, zodat een Top 5 maken een flinke kluif was. Dus kom maar op met jullie lijstjes!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • heb alleen outrun, street fighter, mortal kombat, sega rally, daytona, crazy taxi, house of dead gespeeld van de arcade games die hier staan.

  oww staan alleen is toch al behoorlijk lijstje :P

 • Xain'd Sleena vond ik zo'n machtig spel in de jaren 80 maar ik denk dat weinig het kennen. Was met een rood ruimteventje die als huurling het hele leger van de bezetter op verscheidene planeten moest opruimen. Tussen de stukken door met het ventje moest je ook in de ruimte hun armada vernietigen met je schip onderweg naar de volgende planeet. Allemaal side-scrolling by the way.

 • 1 Pacman

  2 Double Dragon

  3 Street Fighter II

  4 Terminator 2: Judgement Day (met lightguns)

  5 Daytona USA  Mijn meeste guldens zijn in de SFII kast verdwenen….
 • Kwam laatst Daytona UA tegen. Leuk leuk :)

  Ultieme Arcade machine vind ik toch wel DDR ;) Yarrr!  In deze lijst kan ik me trouwens ook prima vinden. Metal Slug, Outrun, geweldig :)

 • lolz metal slug ownz ik speel alle delen op me xbox

  via een Kawa port voor xbox werkt *_*

 • Tja, wel moeilijk eigenijk een top 5. Zoveel verschillende genres uitgesmeerd over een hele lange periode. Ik was zelf een fanatiek arcadebezoeker en de games die mij nog bijstaan zijn:

  Pac Man

  Space Invaders

  Elevator

  1942

  Hang On

  Out Run

  Rampage

  Space Harrier

  Spy Hunter

  Mortal Kombat

  Pit Fighter

  Tekken  Tja… mooie tijd was dat…
 • 5 Star Wars the arcade game

  4 Operation Wolf

  3 Pac Man

  2 Space Harrier

  1 Outrun  Voor een paar jaar tewrug was ik op ameland in een arcade halletje en daar stond die nog outrun. Tjonge jonge daar heb ik me echt veel te veel geld in gepropt. :)

  maar dat geeft niet wel veel lol gehad.

 • 1. Daytona 2

  2. Final Fight

  3. House of the dead 3

  4. Killer Instinct

  5. Manx TT  Dudes, hoe konden jullie Daytona vergeten??? Daytona zorgt nu nog steeds voor een gigantische omzet en dat is jaaaaaren na zijn release….. dudes…. dudes.. DUDES!!!
 • Daytona staat in ons voorwoord koekiemonster…

 • Wat is Daytona voor een game? Ik ken t niet. Ik speelde vaak een voetbal spel in de arcade hal. Ik kwam nooit ver, maar ik weet echt niet meer hoe die heet. Het was geen virtua striker.

  Ghost 'n goblins

  shinobi ( ik had voor dit spel te spelen nog is tegen men moeder gelogen)

  vigilante

  skysoldiers

  en uiteraard pinball games. • Virtua Tennis is altijd leuk. Die kan je makkelijk uitspelen :)

 • 1) Time Crisis

  2) PacMan

  3) Street Fighter II

  4) House of the Dead

  5) Outrun


 • Operation Wolf! Terminator 2!  En natuurlijk mijn all time favourite TumblePop, nog uitgespeeld toen ik op vakantie was in Spanje :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren