1. Sega dood?!

Sega dood?!

Sega is dood, Sega zal nooit meer de oude worden, Sega is niks meer.

Dat kom je tegen als je berichten over Sega in forumtopics leest. Maar is dat wel zo? Is Sega echt dood? Sega is gewoon aan het veranderen. Natuurlijk zijn ze niet meer de oude, zoals jaren geleden toen ze nog hardware maakten. Wordt er alleen niet een beetje overdreven als ze zeggen dat Sega ‘er niet meer is’? We moeten vooral niet vergeten dat Sega een van de belangrijkste bedrijven in de videogame business is.

Sega was altijd al revolutionair bezig; ze waren met zoveel dingen als eerste. In begin jaren ‘80 kwamen ze met Sega Astron Belt; dat was het eerste laserdisc spel. Ook was Sega de eerste die een spel maakte in 3D: SubRoc-3D. Tevens waren zij het eerste bedrijf dat cd’s als medium voor games gebruikte. Daarnaast waren er nog nog veel originele apparaten zoals de 32X. Ook moet niet worden vergeten dat Sega als eerste kwam met een connectie tussen handheld en console, dus trap niet in die hype die connectivity heet. Zijn we trouwens ook vergeten welke console nou als eerste met een online service kwam? Dat was de Sega Dreamcast.

Sega staat ook bekend om hun unieke games. Zo is Jet Set Radio het eerste spel dat gebruik maakte van cell shaded beelden. Virtua Fighter was het eerste 3D vechtspel en Sonic 2 was het eerste spel dat gebruik maakte van split-screen. Verder hebben we de laatste paar jaar nog geweldige games als Panzer Dragoon Orta, Shenmue 1 & 2, Super Monkey Ball, Virtua Fighter 4, Phantasy Star Online, Outrun 2 en nog veel meer geweldige spellen gehad.

Verder erger ik me er persoonlijk aan dat mensen denken dat Sammy en Sega nu één bedrijf zijn, het helemaal afgelopen is. Ten eerste zijn er al vaker veranderingen bij Sega geweest en zijn ze al zovaak van eigenaar veranderd sinds de start in 1954, en nu 50 jaar later zijn ze er nog steeds. Ik ben er van overtuigd dat Sega weer terug slaat. Misschien niet als hardware producent, maar wel als sterke third party ontwikkelaar. Sega is gewoon bezig zich te herstructureren en dat is ook wel nodig omdat ze lange tijd verlies hebben geleden. Dat betekent dus dat er dingen moeten gaan veranderen, zoals alle Sega teams die bij elkaar worden gevoegd. Ze investeren zelfs voor meer dan 227 miljoen dollar aan een nieuwe amusementhal. Zo dood zijn ze dus blijkbaar niet. Het probleem met Sega is dat ze ook veel spellen maken die casual gamers niet echt aanspreken. “Lekker boeiend”, zou je denken als hardcore Sega fan, maar er zal dus toch geld moeten binnenkomen. Dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit omlaag gaat, maar ze zouden ook wat games kunnen maken voor een ander publiek. Sega had bijvoorbeeld Virtua Figher 4 op alle consoles kunnen uitbrengen en goed eraan kunnen verdienen. Misschien dat ze dat in de toekomst met Virtua Fighter 5 wel zullen doen. Namco en Midway brengen hun bekende vechtspellen ook op verschillende platformen uit en het heeft hen niet bepaald windeieren gelegd.

Sega Sammy is ook van plan om alles wat met spellen te maken heeft onder de naam Sega uit te brengen en volgens Oguchi, één van de bazen bij Sega, komen er in 2005 bekende franchises terug. Zo dood is Sega dus nog niet. Sega was van plan de grootste third party ontwikkelaar te worden, maar zo makkelijk gaat dat niet. Sega Sammy zou bijvoorbeeld kunnen proberen om kleine Westerse ontwikkelaars op te kopen om zo hun positie op de Westerse markt te verstevigen. De droom dat Sega ooit weer terug in de hardware business gaat, heb ik inmiddels opgegeven. Die markt is nu echt vol en vooral met grote machtige bedrijven zoals Microsoft en Sony, zal het moeilijk worden om daar nog tussenin te komen. We zien allemaal hoe Nintendo met de Game Cube loopt te sukkelen.

Uiteindelijk zal alles wel weer goed komen met Sega. Ze hebben nu Sammy als rijke partner, dus financieel gezien dreigt er geen gevaar meer. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat Sega altijd een van de vernieuwendste en origineelste ontwikkelaars zal blijven, zoals ze dat al sinds hun start hebben bewezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Sega wordt de EA van Japan als ze een beetje geluk hebben.  Verder vind ik al dat nostalgische een beetje jammer… De Saturn en Dreamcast suckten gewoon, anders hadden ze wel meer verkocht. Eigen schuld, dikke bult Sega.  Monkey Ball is werkelijk het ENIGE Sega spel dat me interesseert, en dan alleen het eerste deel, de rest is meer van hetzelfde.


 • De Saturn en Dreamcast suckten gewoon, anders hadden ze wel meer verkocht.  Heb jij er uberhaupt wel eens mee gespeeld ?

 • Dreamcast is da real console for men :D

 • Vind het wel een beetje een vertekend beeld, in de zin dat ze soms de uitvinders lijken van iets maar dat men dat buiten de consolewereld wel al eerder had gedaan. bv: "Sonic 2 was het eerste spel dat gebruik maakte van split-screen."  Spellen op de Commodore Amiga en Atari ST hadden al veel eerder splitscreen hoor. En games op CD had je al lang op de PC natuurlijk.

 • Tja, om nou te zeggen dat de Dreamcast en de Saturn 'suckten', nee. Heb er niet mee gespeelt (ja, ik schaam me), maar geen enkele console kan zo zwaar 'sucken' dat je ze de verdoemenis in wenst. Concurrentie is immers goed.  Maar helaas schijnt er geen gulden middenweg voor Sega te zijn. Of mensen zeggen dat het bedrijf dood is, een snelle dood gestorven, zo dood als een pier. Anderen zeggen dat Sega geweldig is, en beginnen alle pluspunten van het bedrijf op te noemen. Ikzelf vindt Sega (op dit moment) niets meer en niets minder dan een ontwikkelaar van games die op dit moment niet de boeiendste titels uitbrengt. Als ik zo de toekomst inkijk, zie ik spellen als S.T.A.L.K.E.R, Half-Life 2, World of Warcraft, enzovoorts. Alleen Monkey Ball Deluxe kan mij enigsinds bekoren, aangezien ik geen Gamecube heb.  Sega is niet dood, maar ze hebben momenteel niet een bevoorrechte positie, zoals sommige mensen willen aannemen.
 • Verder vind ik al dat nostalgische een beetje jammer… De Saturn en Dreamcast suckten gewoon, anders hadden ze wel meer verkocht. Eigen schuld, dikke bult Sega.

  n00b!!!  De marketing suckte je, het was zelfs erger dan de marketing van Nintendo. En dat zegt genoeg.
 • Ben veel meer blij met mijn saturn dan met de PsOne.

  Ben veel meer blij met mijn dreamcast (heb ik niet meer), dan mijn N64 en PsOne bij elkaar.  SEGA was cool. NU hebben ze op outrun na niet veel soeps meer uitgebracht…

 • Mijn Dreamcast ruled nog steeds. Vaak genoeg pak ik 'm nog ff om een paar uurtjes erachter weg te kwijnen. DC was ook mijn eerste online-experience. Damn, Phantasy star online en Unreal door een 56k kabeltje ZONDER lag! :-)

 • Connectivety hype?? idereen vindt het zowat kut, en jij noemt het een hype 0_o'  verder een goed stukkie.

  SEGA will RULE the world:D

 • Whehehe, zo voorspelbaar al die reacties. Als iedereen de DC en de Saturn zo tof vond, waarom zijn ze dan allebei geflopt?  Ja, slechtge marketing en weinig 3rd party, ok, maar dat heeft Nintendo ook volgens velen, maar die maken nog steeds dikke winst.  Het tijdperk van Sega was gewoon over, ze waren ouderwets.


 • geflopt in commercieel opzicht ja, niet in topgames.  Ze was en is niet ouderwets, maar juist vooruitstrevend.  Sega till I die en zo is het. Voor altijd en eeuwig herinner ik me de eerste gameervaring ooit: Outrun in de arcade. Supervet. Outrun2 did that all over again in 2003. En nu op de Xbox dus.  Sega is terug en hoe? Met topgames! Mark my words, Sega wordt 1 van de grootste spelers in de third party business
 • Sega wordt 1 van de grootste spelers in de third party business  Joh, door puur te leunen op Arcadegames? No way, Sega zal een cult status halen, net als Treasure, maar groot worden ze denk ik niet.

 • Wat een rubriek van hoogstaand niveau weer. Vooral die reacties zijn zo goed. Iedereen denkt het altijd zo goed te weten he.

 • Toen ik alleen de naam van de schrijver al zag ben ik gestopt met lezen :)

 • Jij ook al Zwan?

 • de sega saturn en dreamcast ware goede consoles, alleen was er geen vertrouwen door andere developers.

  Shenmue en Sonic en Virtua Fighter en nog wel meer zijn toch games om niet te vergeten.

  Tuurlijk heeft sega niet alles goed gedaan, maar jah wie wel ze maken allemaal wel is een foutje. Maar sega red het wel alleen kunnen ze beter voorlopig iniedergeval geen consoles maken en eerst goed richten op de games.

 • Wat was er zo briljant aan de Dreamcast? Als ik op Gamerankings of Metacritic kijk zie ik maar een handjevol spellen boven de 90% scoren. Of mis ik iets?

 • Quote:  Ja, slechtge marketing en weinig 3rd party, ok, maar dat heeft Nintendo ook volgens velen, maar die maken nog steeds dikke winst.

 • Jah je mist zeker iets de DC had veel masterlijke games ook naarmij mening veel thirdparty support. Maar het probleem lag aan de marketing strategie als je dat ding niet verkoop bij de speelgoed winkels en alleen maar bij gameshops koop de MASSA het niet.

 • Sega was cool. En is nu op de weg terug. Ik denk niet dat Sega een van de grootste 3rd party developer gaat worden. Als je dat wilt worden moet je net als EA, en in mindere mate Ubisoft veel games uitbrengen die het publiek wilt zien. Wanneer je dan games als PDO uitbrengt bereik je gewoon niet genoeg gamers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren