1. The day Guitar Hero died…

The day Guitar Hero died…

Het zal men niet ontgaan zijn dat er nu twee rockmuziekgames op de markt in omloop zijn, Guitar Hero en Rock Band. Waar Guitar Hero bezit is van Activision, is Rock Band de bitch van EA. Grappig, aangezien beide uitgevers tegenwoordig steeds meer op elkaar beginnen te lijken, aangezien Activision het uitmelken van reeksen naar een nieuwe hoogte heeft gegooid. Immers, zelfs EA slaagt er niet in om van één bepaalde gamereeks in een jaar vier delen te brengen, die geen uitbreidingen van elkaar zijn. Zo verscheen Activision vorig jaar met Guitar Hero II, Guitar Hero Rocks the 80’s en Guitar Hero III en komen ze dit jaar met Guitar Hero Aerosmith, Guitar Hero On Tour, Guitar Hero IV en mogelijk nog een onaangekondigde game uit deze serie. Tussen deel drie en deel twee zat er echter wel een verschilletje, namelijk de ontwikkelaar veranderde van Harmonix naar Neversoft. Die eerste ontwikkelaar ging namelijk werken aan, jawel, Rock Band.

Al sinds dat punt is er veel gekibbel tussen twee verschillende groepen, die ik hier voor het gemak de Activisiongroep en de Harmonixgroep ga noemen. De Activisiongroep zweert heilig bij Guitar Hero en zal dan ook altijd hun lieveling beschermen door te zeggen dat Rock Band slechts een rip-off is en dat Guitar Hero per deel beter wordt. De Harmonixgroep daarentegen houdt steevast vol dat Rock Band het pure vervolg is op Guitar Hero en dat de zogezegde deel drie in de serie eerder de rip-off is. Tevens houden zij vol dat Guitar Hero II de beste is uit de Guitar Hero reeks tot nu toe. Ikzelf ben trots lid van die tweede groep en beweer dan ook juist deze dingen, dat betekent dan weer niet dat ik geen liefde meer heb voor Guitar Hero, want die is er nog altijd, maar ik ben eerder weg van Rock Band dan het zoveelste GH deel. Nu neig ik echter steeds meer naar Rock Band toe, want sinds vandaag is bekend wie de strijd van de grootste muziekgame heeft gewonnen en nee, dat is niet Guitar Hero.

Vandaag werd namelijk bekend wat GHIV ons gaat bieden en vreemd genoeg komt het allemaal ernstig overeen met Rock Band. Zo bevat het vierde deel de functie om je eigen rocker in elkaar te zetten. Een grappige extra, maar hè, ken ik dat niet ergens van? En jawel hoor, in Rock Band zat ook al de functie om je eigen rocker in mekaar te zetten. Nu hoor ik natuurlijk al mensen zeuren dat het een logische stap is, omdat het niet leuk zou zijn om met voorafgemaakte karakters te spelen, maar daarmee ben ik het niet eens. Guitar Hero hoort namelijk in mijn ogen voorafgemaakte karakters te hebben. Ik vind het persoonlijk ontzettend leuk om met karakters als Izzy Sparks of Clive Winston (die tot mijn teleurstelling niet meer in GH3 zat) te spelen. Natuurlijk is het maken van je eigen karakters ook leuk, maar dat is voor mij iets wat in Rock Band hoort, Guitar Hero hoort gewoon karakters als Izzy Sparks te hebben! Natuurlijk gaat voor Activision het customizen verder dan slechts je karakter. Getuige het nieuwsbericht kun je namelijk je eigen songs in mekaar zetten. Dit is inderdaad leuk en een vernieuwing voor de console GH games, om even te vergeten dat een gehackte versie van GH1 en 2 op de PS2 en de PC versie van GH3 dat ook al konden. Maar zoals Johan Cruijff al ooit zo pakkend zei: Elk voordeel heb zijn nadeel. Ik geloof dan ook nooit dat het maken van je eigen songs in GHIV gratis gaat worden, zo naaiend is Activision wel.

Dan kom ik bij het punt waarop Activision het executiebevel voor de Guitar Hero franchise tekende, namelijk de toevoeging van drums en zang. Wat zijn dit voor nonsens?!? Ten eerste is het gewoon directe jatterij waarbij je eigenlijk toegeeft dat Harmonix een betere en vooral originelere ontwikkelaar is dan Neversoft, wat een studio van Activision is, aangezien zij op het idee kwamen voor die instrumenten in een game. En ten tweede, iets wat eigenlijk veel erger is, ze verneuken het hele idee achter Guitar Hero. De naam van de serie zegt het al GUITAR Hero, dus alleen gitaar. Dat was juist wat de games Rock Band en GH van elkaar onderscheidde. Rock Band sloeg meer op de multiplayer beleving waar je met een stel vrienden lekker kon spelen, terwijl Guitar Hero meer om het uitvoeren van enorme solo’s ging in je eentje. Ga je van Guitar Hero Rock Band maken, dan is heel de meerwaarde van die eerste game weg en daarbij zijn ook geweldige nummers als Cliffs of Dover en YYZ bij deze uitgesloten. Immers, die nummers hebben geen zang. Nee Activision, dat jullie ooit zo diep konden zinken.

Ik ga de game nog wel aanschaffen, maar zonder drums en die nieuwe gitaar alleen als die nieuwe functie gamebepalend is en het onmogelijk is om te spelen met een oude gitaar, wat ik ook een enorme naaistreek zou vinden, ik heb namelijk al zoveel GH gitaren. Deze dag wordt bij deze door mij officieel uitgeroepen tot The day Guitar Hero died…

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla