1. To write or not to write?

To write or not to write?

Vandaag was weer zo'n normale, saaie dag. Maar aan het einde van deze (te) warme dag, was er toch nog een lichtpuntje in de duisternis van deze dagelijkse sleur. Mijn leerkracht Nederlands gaf ons onze verbeterde lezersbrieven terug die we een tijdje geleden gemaakt hadden. Tot mijn grote verbazing prijkte daar een mooie negen! Verbazing alom! "Overzichtelijk, zakelijk en goede opbouw!" Degelijke lezersbrief." (Whut? Degelijk? Oh, who cares? Ik heb een negen! ^^) Mijn leerkracht las mijn tekst zelf voor voor de hele klas. Dat vond ik dan eerder gênant, dan iets om echt trots op te zijn, maar kom. Mij ego was toch wel weer gestreeld!

Nu denk je vast: "Dat is toch niet zo bijzonder?!". Maar toch. Het zette mijn grijze hersencelletjes aan het werk. Voor de allereerste keer (op één gedichtje na dan) was mijn schrijfwerk door een 'professional' uit mijn nabije omgeving goedgekeurd .

Voor mij is het eigenlijk nooit echt moeilijk om een degelijke tekst te schrijven. Vroeger las ik nu eenmaal veel boeken tegen de verveling. Dat gaf me waarschijnlijk een vrije goede basis mee om zelf wat te beginnen schrijven.

Ook mijn lidmaatschap bij IG heeft me aan dat mooie cijfer geholpen. Door af toe eens een weblog of recensie te schrijven heb ik ondertussen ook al heel wat tips over zinsopbouw, spelling en lay-out opgepikt.

Ook door sommige discussie mee te volgen (en heel af en toe eens mee te doen) heb ik geleerd hoe je moet argumenteren. En vooral ook hoe je níet moet argumenteren. Ik had slechts vier argumenten in mijn lezersbrief, maar de leerkrachte vond ze goed en ook de uitleg erbij was in orde (naar haar mening).

Dit alles zette me dus aan het denken. Ik geniet er steeds maar weer van als ik een log of review schrijf. Ook de complimenten die soms volgen zijn flatterend. Mij interesse in journalistiek neemt ook steeds maar weer toe. Vooral recensies, verslagen en columns spreken mij enorm aan.

Vroeger was het gemakkelijk voor mij: ik koos resoluut voor de studierichting die mij deed bijleren over psychologie. Maar nu begin ik te twijfelen. Moet ik mijn toekomstige mogelijkheden niet open houden? En later dan niet te overhaast kiezen voor psychologie als mijn verdere studie?

Psychologie of journalistiek? To write or to become a psychologist?

Dit artikel delen

Over de auteur