1. Beyond Good & Evil HD

Beyond Good & Evil HD

Wie Beyond Good & Evil in 2003 geen blik waardig gunde, liet een dijk van een spel aan zich voorbijgaan en droeg tevens zijn steentje bij aan het uitblijven van commercieel succes. Zonde, want volgens diegene die ‘m wel speelden is het nochtans een niet te missen klassieker en dat heeft het spel vooral te danken aan zijn bonte mix van verschillende spelelementen, een mooi vormgegeven wereld die uitnodigt tot exploratie, en een intrigerende verhaallijn.

Terwijl we alle hoop op een vervolg al tijden in de ijskast hebben gezet, voorziet Ubisoft het ondergewaardeerde origineel van een HD-makeover, die als digitale download wordt aangeboden voor een zacht prijsje (800 Microsoft Points). Een verdiende tweede kans voor Jade en het pratend varken Pey’j om zich alsnog te bewijzen en nieuwe spelers te overtuigen. Alsook een tweede kans voor iedereen die Beyond Good & Evil tijdens de vorige consolegeneratie links liet liggen, want in principe heeft niemand nu nog een geldig excuus om dit vergeten pareltje te negeren.

Ubisoft heeft immers het acht jaar oude origineel opgepoetst en uitgerust met een zwik gloednieuwe texturen, scherpere personagemodellen en een verhoogde resolutie. Verwacht geen technische wonderen, maar de facelift naar 720p blaast deze gouwe ouwe wel nieuw leven in, zonder je met je neus echt op zijn leeftijd te drukken. De fraaie cartooneske stijl doet het acht jaar na dato dus nog steeds heel goed. Kleuren zijn fel, animaties strak en de beeldverversing stabiel. Er is geen aandacht besteed aan de bijwijlen desoriënterende camera-uitvoering en frequent opduikende laadtijden. Stuk voor stuk schoonheidsfoutjes die we in ‘t origineel nog voor lief namen, maar nu niet meer zonder moeite kunnen wegwuiven.

Inhoudelijk blijft deze make-over trouw aan zijn bronmateriaal. Wie de nostalgiefactor even buiten beschouwing laat en ieder onderdeel apart bekijkt, zal eerlijkheidshalve wel moeten toegeven dat niet alles de tand des tijds goed heeft doorstaan. De gevechten, waarbij je maar één knop gebruikt om aan te vallen en die slechts afwisselt met eenzelfde ontwijkbeweging, zijn naar hedendaagse maatstaven té simplistisch en de stealth-opdrachten worden op hun beurt geplaagd door de eerdergenoemde cameraproblemen. Deze HD-heruitgave maakt, met andere woorden, niet meer dezelfde onoverwinnelijke indruk zoals het origineel dat destijds wel deed.

Maar wie door de vervelende restanten van het vorige consoletijdperk prikt, ontdekt wel een heerlijk gevarieerd avontuur dat niet snel verveelt. Met als gevolg dat je maar al te graag de controle neemt over Jade, een spontane meid en tevens onderzoeksjournaliste, om samen met de ondergrondse verzetsbeweging IRIS op zoek te gaan naar het verband tussen de zogenaamd goede Alpha Sections en de buitenaardse dreiging van de DomZ. Al snel blijkt dat niets is wat het lijkt op de idyllische planeet Hillys en al springend, vechtend, sluipend, puzzelend en fotograferend, breng je de waarheid aan het licht. Onder het wat vrolijke uiterlijk van Beyond Good & Evil schuilt bovendien een verrassend volwassen en intrigerend plot met ruimte voor onderwerpen als corruptie en totalitarisme. Buiten de hoofdopdrachten die de plot voortzetten loont het zeker de moeite om doelloos door de overtuigend neergezette wereld te banjeren. Het naar high definition opgewaardeerde landschap huisvest heel wat knappe locaties en een aparte fauna en flora die de speler aanmoedigt om iedere virtuele vierkante centimeter vrij te verkennen.

De vele verborgen parels waren voor ons in ieder geval de reden bij uitstek om Hillys volledig uit te kammen. En als het fotograferen van alle levende wezens die je pad kruisen ook nog eens extra geld in het laatje brengt, dan is dat ook mooi meegenomen. Met die centen kun je voorwerpen aanschaffen en de parels gebruik je vooral om je hovercraft te upgraden. Een hele hoop te doen dus. En gamers die zoveel mogelijk Achievements (en binnenkort ook Trophies) willen binnenhalen, hebben nu een extra reden om zich bezig te houden met al deze randactiviteiten.

Conclusie en beoordeling

None

Beyond Good & Evil krijgt na bijna acht jaar een tweede leven op de gekende downloadkanalen (de PSN-versie verschijnt later dit jaar) en doet dat meteen met fris ogende HD-beelden. Wat zo nu en dan tegen de borst stuit, zijn de vervelende cameravoering en regelmatig opduikende laadtijden, maar afgezien van enkele ouderdomsverschijnselen is het wederom vooral genieten van de geweldige wereld die Ubisoft gecreëerd heeft. Een enorm gevarieerd en licht verteerbaar avontuur dat zelfs hedendaagse genregenoten lik op stuk geeft en ons opnieuw doet uitkijken naar wat de toekomst brengt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Boeiend verhaal
 • Enorm gevarieerd avontuur
 • Hillys, nu ook in high definition
 • Klassieker voor net geen tien euro
 • Minpunten
 • Veel voorkomende laadtijden
 • Camera-uitvoering stamt uit vervlogen tijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er erg goed uit, toch maar weer een psn card gaan kopen

 • Tof hoor :) Ik ga 'm (weer) halen als 'ie in de PSS staat ^_^  Maar sinds wanneer recenseert IG HD-remakes? Of ligt het aan mij en heb ik de recensies van o.a. de Sly- en Prince of Persia-trilogieën gewoon over het hoofd gezien?

 • @Morphweasel

  Die heb ik ook niet gezien.

  Maar die games zijn een succes geweest en Beyond Good & Evil niet.

  Iedereen moet zienn dat dit een goede game is zodat die alsnog gekocht word door de velen mensen (shame on you! ) die de game niet gespeeld hebben


 • Iedereen kopen die game! Hij verdient het

 • heb hem al 2 keer uitgespeeld op de xbox. Snap echt niet waarom dit nooit een topper is geworden. Agh ja wie weer word deel 2 echt de shit. Deze maar even downloaden

 • Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

 • Terecht cijfer, want ik erger me dood aan die laadtijden.

 • Ik heb afgelopen maandag het origineel op de kop weten te tikken. :)

 • Echt pracht game ookal hang ik nu vast in een level maarja. Deze game is het cijfer zeker waard!

 • Wel even een "tip" voor de mensen die hem willen spelen. Stel eerst je regio op je 360 in op UK of USA anders speel je hem in het nederlands (bah).  Top game!

 • Tof, dat ze hem hebben ge-remaked. Nu maar hopen dat genoeg mensen hem kopen, en dat deel 2 dan komt.

 • Vond het een geweldig spel, maar verwacht nu eigenlijk wel meer en laadtijden zijn een crime.

 • altijd overrated gevonden, bugfest

 • Gelijk gekocht en weer in een ruk uitgespeeld. Het blijft een geweldig spel. Ik geef het een 9, de laadtijden zijn het enige minpuntje, camera heb ik nergens echt last van gehad.

 • @ Shenmue3: Overrated? Dit spel was juist ontzettend underrated destijds. =')

 • Ik geloof dat de cameraproblemen niet komen door veroudering, maar ik geloof dat dat het geval was omdat ze daarvoor de camera van de PC versie hadden over geport, of iets in die richting. In het orgineel was de camera wel gewoon goed dacht ik.

 • laadtijden zijn me niet eens opgevallen.. camerastandpunt kritiek vind ik wel terecht. desalniettemin een geweldige game.

 • Laadtijden zijn me niet eens opgevallen.  Ze zijn niet overdreven lang, maar wel veel voorkomend. En ja, daar stoorde ik me wel aan na een tijdje :)

 • Terecht cijfer voor een geweldige game. 2 dagen geleden uitgespeeld en natuurlijk ok alle achievements gehaald :D

 • Weet iemand misschien hoe het precies werkt met de taalinstelling, is het te kiezen in de menu's? Ik zou me neefje graag nederlands laten spelen, maar ik zelf wil liever engels.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren