1. Even stoom afblazen...

Even stoom afblazen...

Wat is er tegenwoordig met de games-gemeenschap? Ik snap het niet meer! Er worden een groot aantal goede spellen uitgebracht op de markt en toch vind iedere zelfbenoemde gamegod tussen 13 en 18 dat alles zuigt. Niks is meer goed genoeg voor deze mensen. Ik zal vertellen waarom ik er ineens zo mee zit.

In een ver, ver verleden was er een game genaamd Fallout. Dit was een RPG zoals er maar weinig waren (en zijn) die ik aanschafte voor het bedrag van 35 gulden. Ik heb deze game uitgespeeld tot op het punt dat –ie het niet meer deed omdat de CD afgedraaid was. Deze game was helemaal de shit; ik bedoel echt in het rijtje: Heroes 3, Baldur’s Gate, NetHack en C&C1.; Een game die je helemaal kapot speelde en als je klaar was meteen op nieuw begon. Zoals te verwachten had het (zeker voor die tijd) een ruime schare fans die de game, net als mij, als een vorm van religie zagen.

Anyway, ik zit in het lokale bierhuis bij mij in het dorp samen met Lau te spreken over games. Nu is het zo dat Bethesda, die de meeste van jullie zullen kennen van Oblivion, bezig met de nieuwe Fallout. En ja, natuurlijk moest er weer gezeurd worden door de “ware fans” van de game. Zo wist Lau mij te vertellen, ik was zelf niet druk met de game Sins of a Solar Empire, dat menig van deze fanboys zitten te zeuren dat het niet “de ware opvolger is”. En waarom niet? Het lijkt niet op de oude game! Sorry hoor en respect voor de ouwe game, maar ik zou vandaag de dag niet op de markt durven komen met een isometric turn-based RPG zelfs al waren de graphics opgevijzeld.

Nu zijn de fanboy niet de enige die dit doen. Ook alle casual gamers die ik ontmoet denken dat ze een mening kunnen vormen. Assassin’s Creed bijvoorbeeld is gave game, maar iedereen schijnt het cool te vinden om het spel de grond in te boren. “Grafisch goed, maar te repetitief” Wat in godensnaam denken die kids? Afgezien van het feit dat die woorden nauwelijks de mond uit krijgen omwille het feit dat er te veel lettergrepen in zitten, weten ze ook nog niet eens waar ze het over hebben. Deze zelfde kids spelen 8 uur per dag COD4 en vinden dat fantastisch. Nou, sorry hoor maar dat is ook niet het toppunt van veelzijdigheid.

En dan is er nog natuurlijk GTA4! Er zijn kiddo’s die het in hun hoofd halen om de game slecht te noemen omdat (je lach even inhouden jongens!) het niet vernieuwend genoeg is… Ok, iedereen uitgelachen? Dit is te ernstig voor woorden! De formule is inderdaad niet veel veranderd sinds het eerste deel, maar zeker wel verfijnt en verbeterd. Sterker nog, de nieuwe versie is absoluut een geniaal staaltje techniek. En dan kun je jezelf ook afvragen of vernieuwing altijd verbetering is. Ik kan een aantalvoorbeelden opsommen waar dat niet het geval was.

Misschien is het feit dat ik alles gespeeld heb sinds de MSX en Atari. Het kan te maken hebben met het feit dat ik games gespeeld heb waar de hoofdpersoon een @ was en een D een grote draak. Of misschien is het dat als ik een bandje zie dat ik denk aan Street Fighter II. Maar ik denk dat we voor de tijd waar we in leven gezien de hoeveelheid goede games die op de markt komen, we niet kunnen zeiken over vernieuwing en repetitiefitheid. En al helemaal niet over hoe games er uit zouden moeten zien om een ware opvolger te zijn. Ik was er ook bij in die tijd, heb gezien wat jij het gezien en ben zeer tevreden!

CONCLUSIE: DOOD AAN DE PURISTEN!

Dit artikel delen

Over de auteur