1. Gran Turismo 4

Gran Turismo 4

Wie kent de serie nou niet? Gran Turismo lag voor het eerst in 1997 in de winkels en schreef meteen al geschiedenis. We kennen de serie voornamelijk door het feit dat het één van de meest realistische race spellen is. Ook beschikt Gran Turismo als een van de weinige over honderden verschillende auto’s, die allemaal nog eens zijn op te voeren ook. Dit jaar moet, als het goed is, het vierde deel van de serie in de winkels liggen. Dit is nog niet helemaal zeker, want Gran Turismo 4 heeft al vele vertragingen en uitstellingen over zich heen gehad. Er is in de afgelopen tijd heel veel nieuwe informatie verschenen en dat hebben wij voor jullie op een rijtje gezet.

B-Spec

Een nieuwe optie in Gran Turismo 4 is de zogenoemde B-Spec modus. Die naam herkennen we natuurlijk van A-Spec. In A-Spec was de speler de bestuurder van de auto, maar in B-Spec ben jij bijvoorbeeld een team manager. Het zal dus niet mogelijk zijn om zelf in de auto te stappen. Je kunt alleen een race bekijken, maar tijdens die race kun je wel aanwijzingen geven aan de bestuurder. Het zal ook mogelijk zijn om de gehele GT Mode in de B-Spec modus te spelen. Hieronder hebben we opgesomd wat er allemaal te doen is in de B-Spec modus.

Playing Screen

In de modus zijn drie verschillende camerastandpunten beschikbaar. De broadcast view: een camerastandpunt zoals bij een herhaling of televisie-uitzending, on-board view: hierbij bekijk je de race vanuit de auto zelf en dan hebben we ook nog de race monitor view: hier zie je de race met alle tijden, tijdsverschillen, pitstops en andere informatie op het scherm.

Settings/Car Set Up

Voordat je aan een race begint, moet je eerst alle eigenschappen van je auto afstellen op de baan en de weersomstandigheden. Je zult moeten kiezen welke banden je wilt, hoe scherp je de vering afstelt en nog veel meer. Voordat je daadwerkelijk gaat racen, kun je de door jouw ingestelde eigenschappen uittesten op de baan.

Pace Command

Wanneer jouw coureur aan het rijden is kun je aangeven hoe je wilt dat hij rijdt. Op een schaal van één tot vijf kun je aangeven wat hij moet doen. De één staat bijvoorbeeld dat hij rustig aan moet rijden en rustig aan doet met de banden en bij vijf zal hij harder rijden, andere coureurs aan de kant duwen en zoveel mogelijk risico’s nemen.

Overtake Command

Naast de Pace Command is er ook nog een andere command, de Overtake Command. Deze is er alleen gericht op dat jouw coureur de auto voor zich zal inhalen. De Pace Command zal hierdoor tijdelijk geen invloed hebben op zijn rijgedrag.

Pit In Command

Deze command zorgt ervoor dat jouw coureur naar de pit zal gaan. Wanneer hij in de pit is, worden de banden verwissel en de tank bijgevuld. Ook kun je nog kiezen of er nog speciale banden onder de auto moeten komen en hoeveel benzine er bij moet.

Gran Turismo Resort

Naast de B-Spec mode is er ook een vernieuwde Gran Turismo mode. Naast de naamswijziging naar Gran Turismo Resort zullen er nog veel meer nieuwe extraatjes inzitten. Het enige wat nog precies hetzelfde zal zijn is My Home, de plaats die dient als jouw huis met bijbehorende garage. Om een auto te kopen moet je naar Car Towns gaan, wil je een auto tunen dan ben je bij Tuner’s Village aan het goede adres, wil je racen dan moet je naar Race Events Pavilions en om je rijbewijs te halen moet je naar het oude vertrouwde License Centre. Verder zijn er nog nieuwtjes zoals een muziek theater, waar je naar muziek kunt luisteren van verschillende internationale artiesten, en er zijn nu ook tweedehands dealers. Gran Turismo Resort zal zich afbeelden als een metropolis die compleet gericht is op de autoliefhebber.

De auto’s

Gran Turismo 4 zal over nog meer auto’s gaan beschikken dan zijn voorgangers. Meer dan tachtig autobedrijven hebben hun licenties verleend aan Polyphony Digital. Dit betekend dat er meer dan 650 auto’s in het spel zullen zitten. Deze auto’s komen uit de jaren tachtig en de jaren negentig. Ook zullen er een paar concept modellen in zitten.

De banen

Natuurlijk zijn er ook nieuwe banen aan Gran Turismo 4 toegevoegd. Een soort van ondertitel van Gran Turismo 4 is “the heart of a traveler” en daarom is geprobeerd de banen nog realistischer te laten ogen dan ze al deden. Ook de natuur en omgeving zullen een belangrijkere rol gaan spelen. Polyphony wil er eigenlijk voor zorgen dat je een favoriete auto uitkiest en lekker gaat toeren door de verschillende landschappen die het spel rijk is. Hieronder kun je zien over welke je banen je kunt scheuren.

Bestaande banen uit Japan

Fuji Speedway ‘80

Fuji Speedway ‘90

Tsukuba Circuit 2000

Twin Ring Motegi (full course)

Twin Ring Motegi (oval track)

Suzuka Circuit (full course)

Bestaande banen uit Amerika

Laguna Seca Raceway

Sears Point Raceway

Bestaande banen uit Europa:

Nurburgring Nordschleife

Stedelijke banen:

Tokyo R246

Seattle

New York

Hong Kong

Las Vega Drag Strip

George V Paris

Opera Paris

Cote D’Azur

Special Stage Route 5

Citta di Aria

Overige banen:

Nature Courses

Grand Canyon

Swiss Alps

Ice Arena

Grand Valley

Trial Mountain

Midfield Raceway

Snow Lake

High Speed Ring

Amalfee Circuit

Motorsports Land

Tahiti Maze

Autumn Ring

En nog velen meer, maar die worden pas rond de verschijningsdatum bekend gemaakt.

Photo Mode

Nog een nieuwe toevoeging aan de Gran Turismo serie is de zogehete Photo Mode. Deze modus houdt kort gezegd in dat je foto’s kunt maken van jouw auto op de baan vanuit alle mogelijke hoeken. Tijdens het maken van de foto’s zullen de beelden nog beter worden dan ze al waren. Verder zal het ook mogelijk zijn om te zoomen, diepteveld aan te passen en motion blur toe te passen. Je kunt de foto’s maken tijdens een race, maar ook op verschillende exotische locaties. Deze foto’s kun je uitprinten op een comptabele printer of opslaan op je memory card. Op onder andere de volgende locaties kun je foto’s maken:

Photo Travel (een speciale mode voor de Photo Mode met elf stages)

Gion District, Kyoto - Japan

Nanzenji Temple, Kyoto - Japan

Sagano, Kyoto – Japan

Tsumago, Nangano – Japan

Piazza San Marco, Venetië – Italië

Realto Bridge, Venetië – Italië

Shibuya, Tokyo – Japan

Tokyo International Forum, Tokyo – Japan

Shiga Kogen, Nangano – Japan

Brooklyn, New York – Amerika

Times Square, New York – Amerika

Asian Fish Market - Azië

Freemont Street, Las Vegas – Amerika

Louisberg Square, Boston – Amerika

Het menselijke aspect

Zoals eerder gezegd, wilde Polyphony niet alleen de nadruk leggen op het racen, maar ook op de omgeving. Onder de omgeving valt ook het menselijke aspect en dus is daar ook het een en ander aan veranderd. De bestuurder van een auto zal menselijker ogen en ook juiste bewegingen maken, de pitcrew zal net als in het echt uitzien en reageren en natuurlijk zijn de toeschouwers verbeterd. We konden al in verschillende trailers zien dat er mensen de weg op zullen rennen, foto’s zullen maken en vlak voordat jij er aan komt weer van de baan zullen afrennen. De toeschouwers zullen ook in drie dimensies weergegeven worden. Het menselijke aspect uitbreiden is iets wat het team al bij het derde deel wilde doen, maar het toen niet kon. Met de techniek van nu is dat toch gelukt.

Het rijden

Dit is natuurlijk verreweg het belangrijkste onderdeel van een race spel. Er was veel commentaar op de serie over dat de tegenstanders alleen maar de ideale lijn volgden en ook als jij ze daar vanaf duwde, ze er meteen weer opgingen rijden. Nu kiest elke auto een eigen weg, die onder andere bepaald zal worden door de omstandigheden waar in gereden wordt en hoe hun tegenstanders rijden. Verder zorgt een nieuwe engine ervoor dat de ervaring van snelheid nog realistischer overkomt. Ook zal er met veel meer precisie kunnen worden gestuurd.

De Driver Assist is ook aangepast. Naast de anti-lock remmen, traction control en active stability control, zal er ook gebruik kunnen worden gemaakt van active steering. Dit houdt in dat het rijden vergemakkelijkt kan worden en de speler nog meer kan genieten van alles wat er om hem heen gebeurt.

Tegenwoordig komen er steeds meer race spellen die gericht zijn op het straatracen. Ook Gran Turismo 4 zal hier wat van overnemen. Naast het aanpassen van je auto, zul je deze ook kunnen tunen. Je kunt dus heel gemakkelijk wat lachgas in je auto monteren voor een extra boost tijdens een race. Ook zullen er meer banden beschikbaar zijn, en deze zullen ook beter reageren op de ondergrond waar ze op rijden.

Mission Races

Naast het ‘normale’ racen, kun je ook missies gaan spelen. In deze modus krijg je steeds de eis om een race te winnen. Alleen gebeurt dit steeds onder andere omstandigheden. Je begint bijvoorbeeld een seconde later op de tweede positie of je ligt een volle ronde achter en moet je tegenstander binnen vijf minuten inhalen.

High Score

Er zal een vernieuwd High Score systeem in het spel zitten. Een voordeel hieraan is dat je met een 600 pk auto mee kan doen aan een race voor 150 pk auto’s. Het nieuwe systeem gaat dan punten van jouw score aftrekken. Hoeveel punten er van afgetrokken worden hangt samen met de hoeveelheid voordeel je hebt gehad. Natuurlijk werkt dit ook wederzijds, bijvoorbeeld als jij met een slechte auto gaat mee doen aan een race voor goede auto’s.

GT Force Pro

Om echt van Gran Turismo 4 te kunnen genieten, heb je natuurlijk een GT Force Pro racestuur nodig. Logitech en Ployphony hebben samen gewerkt om de speler een ultieme race ervaring te bieden. Het sturen, het trillen, de stabiliteit en de precisie van het stuurtje is door de goede samenwerking van de twee tot een hoogtepunt gebracht.

Met deze enorme lijst vol met informatie over het nieuwe deel van Gran Turismo is het onmogelijk om te denken dat Gran Turismo 4 ‘zomaar’ een nieuw deel is. Dat is het namelijk niet; het is gewoon een totaal nieuw spel. Het is vrijwel zeker dat dit het laatste deel voor de PlayStation 2 is, want ook Polyphony gaat zicht richten op de PlayStation 3, en blijkbaar willen Polyphony en Sony alles uit de kast halen om er nog één keer op de PlayStation 2 te schitteren. Helaas gaat dit wel ten koste van ons, want wij moeten steeds weer langer wachten. Nog steeds is er geen duidelijke verschijningsdatum, maar begin 2005 moet het spel toch echt in de winkels liggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • gewoon te gek voor woorden echt de meest uit gebreide auto game ooit :) en het is niet eens een slechte, wie weet wel het beste :D

  (de Drag race mode is hier boven nog niet eens benoemd, of zou deze alleen in de online versie zitte)  btw ik dacht toch echt dat ze op de TGS hebben gemeld dat GT4 16 Dec 2004 in europa uit zou komen. (laten we het hopen)


 • Geen andere game die er tegenop kan???  Laat me niet lachen!  Gran turismo is idd het betere werk in het race genre, maar om nou te zeggen dat er geen andere game tegenop kan is echt waardeloos. • GeNoMe dat is datwaddie zijn mening tegen jouw mening.  Deze game is uber samen met Killzone…do I need 2 say more!!!

 • Ja, misschien is dat wel z'n mening….maar ik moest er gewoon wat van zeggen :)

 • Wlke game kan er volgens jou tegenop dan GeNoMe?

 • Niet online zuigt voor de racefans onder ons.

 • Appels en peren - prima te vergelijken!

 • Gran turismo 4 is geen need for speed, fightclub.

 • @ realGT4 (167.202.196.71)

  04 dec in Jap

  14 dec in US

  16 dec in Euro  volgens Kazunori Yamauchi op de Tokyo Game Show
 • vet!!!

  het is een vet groot spel maar of het nou zo goed word….

 • zo'n game is zeker elke cent waard..

  heb ik alleen nog een opmerking over de reeks..

  de soundtrack stelde nooit echt iets voor :|  als ze nou die overige mb's vullen met een ENORME soundtrack tot de 8GB disk vol is zou het hellemaal geweldig zijn, en dan alla GTA allemaal stijlen muziek voor iedereen wat wils :D van Rock tot Rap en Klassiek tot Dance  vetter zou niet kunnen.. ja alleen GT5 kan dan beter zijn :D

 • Soundtrack stelde nooit iets voor???  Moet jij de amerikaanse Gran Turismo 3 maar eens proberen!

 • Soundtrack stelde nooit iets voor???  Moet jij de amerikaanse Gran Turismo 3 maar eens proberen!  kijk daar zeg je het zelf al :| waar leven we en welke versie "koop" je hier legaal.. ik weet de amerikaanse had Lenny en Snoopdog etc etc.. idd veel beter maar waarom wij dan van die brakke punk, rock krijgen snap ik ook niet.. ik had nooit de muziek aan in GT3 :|Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren