1. BC

BC

Sommige spellen worden tussen al het andere geweld nog wel eens vergeten. B.C. is zo’n spel. Intrepid Computer Entertainment is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van dit prehistorische avonturenspel, en krijgt daarbij zelfs hulp van creatief mentor Molyneux en zijn Lionhead Studios. De laatste echt duidelijke informatie dateert alweer van de E3 in mei 2003, waar BC toch een weergaloze indruk heeft achtergelaten. Na bestudering van de grote hoeveelheden informatie, kunnen we bij InsideGamer alleen maar heel hoge verwachtingen scheppen van dit originele en goed uitgewerkte avonturenspel.

BC betekent eigenlijk Before Christ, dat althans is de afkorting ervan. Het spel speelt zich af in de prehistorie waar dinosaurussen, aapachtige wezens en oermensen strijden om te overleven. De speler speelt een oermens die de leiding neemt over een volksstam, gesitueerd in een verwilderde omgeving tussen de agressieve dieren en natuurgevaren in. BC bouwt verder op een, door GTA ingeluide, hype genaamd free roaming. Dit wil zeggen dat de speler in een grote, open wereld wordt losgelaten en zelf mag bepalen wat hij of zij doet. De missies zijn verspreid over die wereld. Zo kan het zijn dat er een hele stam in honger en gevaar leeft terwijl de speler lekker rondloopt in hun grondgebied. Door één van deze stamleden aan te spreken, kan er een nieuwe missie ontstaan: “Red de stam”.

Zo’n missie als hierboven vermeld, komt neer op het verslaan van enkele gevaarlijke dieren. BC bestaat dan ook voor een groot gedeelte uit vechten. Het gevechtssysteem is uiterst simpel, met slechts een aantal bruikbare toetsen. Sommige aanvallen kunnen in combo’s uitgevoerd worden en de tegenstanders’ aanvallen kunnen geblokt worden, maar daar blijft het voorlopig bij. De keuze voor dit simpele aspect is dankzij de invloed van Lionhead Studios tot stand gekomen. Immers, nu is het spel makkelijk om in te stappen en de diepgang is een heel ander element gestopt.

Dat andere element is het gehele ecologische systeem. Elk dier, vreemd wezen en boom of tak wordt beïnvloed door de manier waarop de speler beslissingen maakt. Een hele groep dieren dat altijd vlakbij een meertje leeft, kan op twee manieren uitgeroeid worden: simpelweg op de moordtoer gaan met een paar stamleden óf een muur om het water bouwen zodat de dieren geen water meer kunnen drinken. Beide oplossingen leiden in dit geval tot de dood van de groep dieren. Maar het gaat verder. Wanneer de speler ervoor kiest om alle vleesetende dieren te vermoorden, blijven alleen de plantetende dieren over en die kunnen zich natuurlijk, zonder last te hebben van bedreigingen, flink voortplanten. Dit zal leiden tot een groot tekort aan vegetarisch eten en daar zullen de stamleden niet blij mee zijn.

Die stamleden zijn overigens zeer belangrijk. BC bestaat uit zes werelden die helemaal bevolkt moeten worden met oermensen. Dat doel kan bereikt worden door serieus om te gaan met bepaalde eigenschappen van een stam. Belangrijker is echter om de stamleden ook nieuwe dingen te leren. Zo kan de speler een tak afbreken in het bos en deze afleveren bij de stam. Zij zullen er een pijl en boog van maken en binnen de kortste keren kan de speler overal waar hij wil een pijl en boog oppikken en gebruiken. Hetzelfde geldt voor vuur, wat eigenlijk de belangrijkste uitvinding is. Met dit vuur kan een heel bos afbranden, erg spectaculair om te zien. Sowieso is de interactie met de omgeving prachtig. Vijanden kunnen ook uitgeroeid worden door een steen van een berg af te rollen, recht bovenop het vijandige beest. Deze interactie leidt tot immens veel mogelijkheden om BC te spelen.

BC is echt een parel van een spel, ook omdat het er super uitziet. De mogelijkheden om uit te voeren in een fantastische, prehistorische wereld, zijn erg immens uitgebreid. Intrepid en Lionhead hebben met dit spel een geduchte concurrent voor de andere Xbox toppers in handen. Het spel staat momenteel voor het vierde kwartaal van 2004 gepland.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit word een prachtig spel. De projecten waar Peter Molyneux aan werkt blijven me maar verbazen………

 • dit spel spreekt me echt totaal niet aan gewoon

 • lijkt mij wel leuk eigelijk :D maarja ik laat mijn oom het eerst kopen..dan zie ik wel verder :p

 • Dit spel Moet gewoon goed zijn.

 • Ik heb me twijfels over het spel. Het klinkt allemaal geweldig en het ziet er ook allemaal nice uit. Het enigste waar ik voor vrees is dat ze het spel te groot willen maken en zo te plank mis slaan. Nou ja, wie weet, misschien wordt het wel helemaal fantastisch.

 • En mr. Molyneux heeft vind ik de eigenschap het spelelement uit het oog te verliezen, hij creert een prachtige virtuele wereld, maar of het dan nog een leuk spel is na 3 uur spelen is afwachten (denk aan B&W)

 • Waarschijnlijk heb je geen interviews gelezen van Peter 'M' want hij heeft zelf toegegeven dat B&W niet goed was. Hij belooft al de fouten te verbeteren in B&W 2 (en een topper afleveren).

 • Geweldig spelconcept. Ik ben echt reuze benieuwd.

 • leuk concept maar nog nooit een leuk spel van gespeeld…

 • ik denk dat dit wel wat wordt, maar dit spel kun je toch ook over Live spelen? want dat zou heel gruwelijk zijn, er met je stam op uit trekken en dan een vette val zetten voor een Olifant ofzo :+P

 • Geen XBOXlive………. sorry



 • En mr. Molyneux heeft vind ik de eigenschap het spelelement uit het oog te verliezen, hij creert een prachtige virtuele wereld, maar of het dan nog een leuk spel is na 3 uur spelen is afwachten (denk aan B&W)



  Jongen toch, Molyneux heeft tig dikke, geweldig speelbare klassiekers op z'n naam staan en jij begint weer over B&W? Iedereen heeft het maar over Black and White, mag de beste man EEN fout maken in z'n carriere?



  Dit wordt een geweldige, epische game, revolutionair en vernieuwend zoals ik dat wil zien op nextgen consoles.



 • Ben ik het helemaal mee eens, ik denk dat Molyneux wel wat krediet heeft opgebouwd met zijn titels vóór B&W.

 • Heb er helemaal niks aan toe te voegen.

 • Q4 2004??? ik denk eerder volgend jaar in maart 2005…

 • nou dan denk jij dat. onze info is gebaseerd op de laatste info van de ontwikkelaars en dergelijke, gewoon wat er bekend is. altijd maar afwachten dus.

 • nou dan denk jij dat. onze info is gebaseerd op de laatste info van de ontwikkelaars en dergelijke, gewoon wat er bekend is. altijd maar afwachten dus.

  Hehe ik heb gelijk :D dus toch in maart 2005 :P

 • jammer dat hij uit gesteld is beter dat hij op de xbox 360 komt

 • ziet er chill uit, i was van plan ps3 te halen, maar kdenk dat ik tog voor de xbox360 ga :D

 • Als het allemaal waar is wat erover gezegd wordt, gaat dit een hele leuke en grote titel worden. Al die verschillende stammen in de wereld met al die dorpjes, heel gezellig lijkt me dat!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren