1. Myst IV: Revelation

Myst IV: Revelation

Een uitstervend genre, dat is waar het vierde deel van Myst om de hoek komt kijken. Spellen van het klassieke avonturiergenre komen maar mondjesmaat op de markt. Ze hebben hun plek moeten afstaan aan de vele actietitels vol schietijzers en geweld. Het is dan ook altijd goed om te zien dat er om de zoveel tijd weer een spel uitkomt waar je lekker in kan opgaan. Myst IV is er dan om te bewijzen dat het genre nog volop potentie heeft, maar of dat is gelukt is een andere vraag.

Myst IV gaat verder met het verhaal rond Atrus en zijn familie. Om het verhaal volledig te begrijpen zul je de voorgaande spellen gespeelt en de drie boeken (geschreven door Rand Miller) gelezen moeten hebben. Atrus is een afstammeling van het ras D’ni, een ras waar de mensen de gave hebben boeken te schrijven en de lezers van deze boeken naar de beschreven werelden te laten reizen, ook wel bekend als Ages. Sirrus en Achenar, de twee zonen van Atrus, maakten ernstig misbruik van deze gave en Atrus en zijn vrouw waren gedwongen de twee op te sluiten in een Age. Nu, na twintig jaar denken Atrus en zijn vrouw erover om hun zonen te bevrijden uit de Ages. Dit is waar jij in het verhaal komt, Atrus wil jouw laten uitzoeken of Sirrus en Anchenar klaar zijn om terug te keren.

Het verkennen van de wereld vindt traditiegetrouw plaats vanuit het eerste persoonsperspectief . Je ziet de wereld dus uit de ogen van je karakter. Je kunt je in deze wereld echter niet volkomen vrij bewegen; net als in de voorgaande spellen beweeg je je voort van punt tot punt, beeld tot beeld. In elk beeld kan je 360 graden rondkijken en dit keer zijn de beelden ook een stuk interactiever. Denk hierbij aan opwaaiend stof, bewegende bladeren, stromend water en langs vliegende vogels. Dit zorgt ervoor dat het spel een stuk minder statisch is als voorheen het geval was. Myst IV is dan ook meteen het mooiste spel in de reeks, de beelden die je voorgeschoteld krijgt zijn werkelijk prachtig, wat ervoor zorgt dat elk beeld levend aanvoelt en je het gevoel krijgt echt rond te dwalen in de betoverende werelden waar je avontuur je heen brengt. De verschillende werelden waarin je belandt zijn allemaal totaal verschillend van elkaar, zowel op visueel- als puzzelgebied.

Al deze visuele pracht wordt bijgestaan door schitterende, betoverende melodieën die je al snel de tijd doen vergeten. Nog indrukwekkender zijn de geluidseffecten, of het dan gaat om dieren of machines, het komt allemaal als echt over en de geluiden bevatten vaak ook belangrijke informatie voor het oplossen van de vele, ingewikkelde puzzels. De puzzels waren in voorgaande delen ook een probleem: vaak waren deze veel te moeilijk en net zoals in veel andere avontuurspellen vaak onlogisch. In Revelation hebben de makers echter een perfecte balans weten te vinden, nooit zal een puzzel te moeilijk zijn en altijd heeft de puzzel een logische oplossing. Weet je de oplossing na uren zoeken toch niet te vinden, dan is er altijd nog een hintsysteem waar je op terug kunt vallen. Verscholen in het opties menu kun je hints vragen over de puzzels waar je mee bezig bent. Deze hints zorgen ervoor dat je geen dagen meer vast hoeft te zitten bij één puzzel en dat je weer verder kan in je avontuur.

Myst IV ziet er erg verzorgd uit en de niet speelbare personages die je tegen komt zijn dit keer dan ook geloofwaardiger neergezet. Dit komt doordat er dit keer echte mensen zijn die rondlopen in het spel. De acteurs komen niet nep over en zorgen ervoor dat de personages een gezicht krijgen. Door middel van logboeken die her en der verspreid liggen door het spel kun je ook de diepste verlangens en gedachten van verschillende personages lezen. Deze logboeken zijn erg uitgebreid en zijn dan ook niet noodzakelijk om door te lezen, het is echter wel erg interessant om te lezen en meer over Myst te weten te komen.

Conclusie en beoordeling

Als je de tijd neemt om uren door mystieke, onbekende werelden te wanen, puzzels op te lossen en hele logboeken te lezen dan zit je helemaal goed bij Myst IV. De audiovisuele pracht zorgt ervoor dat het avontuur tot leven komt en je meesleurt naar schitterende werelden en prachtige locaties. Het laat perfect zien wat er nog gedaan kan worden met het genre en zal je dan ook veel speelplezier opleveren. Myst IV: Revelation wordt geleverd op twee DVD’s, wat ook aanduidt dat we met een spel van formaat te maken hebben. Myst IV weet het gevoel van oude avontuurspellen, waar we weken achter elkaar opgesloten zaten in onze kamer in een andere wereld, perfect te presenteren in de huidige generatie van spellen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Audiovisuele pracht
 • Gedetailleerd
 • Acteurs
 • Minpunten
 • Geen volledige vrijheid

Dit artikel delen

Over de auteur

David Kers Vindt games als Quest for Glory, Super Monkey Ball, Dark Souls bijzonder leuk.

Reacties

 • op zich zijn dit wel mooie games, maar op 1 of andere reden speel ik of koop ik ze haast nooit omdat ik me altijd begin te vervelend misschien komt het wel dat ik meer actie verwacht gewent ben.

  Vroeger met discworld en zo toen kon ik me nog wel vermaken, maar jah misschien ben ik te veel verwend. Ook indiana jones fate of atlantis zo heette die geloof ik vond ik geweldig.

 • Tering, nog één? Ik heb de myst games nooit leuk gevonden, zal voorlopig ook nog wel zo blijven ben ik bang. Niet mijn ding.

 • Ik heb de Myst serie eigenlijk altijd wel leuk gevonden. Mooie en fantasierijke omgevingen en puzzels die je niet direct op kan lossen. Myst IV ziet er ook weer erg goed uit.

 • Stop met reclame maken a.u.b. -_-" Je kunt je nickname wel veranderen, maar je IP blijft hetzelfde…

 • saaaaai spel

 • 8.30 uur Nickelodeon

  Bassie en Adriaan doen het commentaar :P

 • @MasterStyle, Myst is altijd zo geweest. Uru was volledig 3D en daar kon je vrij rond lopen, nu met dit deel gaan ze terug naar de basis, wat een hele mooi spel heeft opgeleverd. In de toekomst wordt het nog veel mooier als je vrij in de wereld kan bewegen elke mm kan belopen. :D

 • hier nog een myst-fan! ik ga deez maar eens opnieuw proberen, de vorige keer zat ik al vast in het begin. ze lijken gewoon net echt die spellen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren