1. Fable

Fable

Kom jongens, we gaan hypen! Bah, het lijkt wel een trend tegenwoordig om elk goed spel te laten ondergaan aan overdreven hoge verwachtingen. Misschien wel het beste en in ieder geval het meest recente voorbeeld is Fable, dat ruim drie jaar geleden al werd aangekondigd onder de naam Project Ego en hét toonbeeld voor ultieme spelvrijheid zou worden. We hebben ons allemaal schuldig gemaakt aan de hype die volgde: Molyneux en zijn werknemers, de pers en de consument. En ja, die verwachtingen zijn dan ook maar voor een heel klein gedeelte waar gemaakt. Dit betekent echter niet dat Fable een slecht spel is geworden, integendeel. Dus kom op, bijt even door die teleurstelling heen, denk niet meer aan de eerder gemaakte beloften en lees gewoon even mee.

Laten we beginnen bij het begin. Je speelt in Fable niet de zoveelste voor jou gecreëerde held(in), maar begint als een klein jongetje van twaalf jaar wiens ouders en zusje op een gruwelijke wijze vermoord worden. Om één of andere reden word je door een held meegenomen naar de zogenaamde heldengilde. Hier doorloop je een training van circa drie kwartier waarin je te maken krijgt met alle basisbeginselen zoals magie, boogschieten en zwaardvechten. Na de training kun je aan de slag en begint het echte spel.

Vaste paden

Het echte spel is vrij lineair, ook al zou je denken van niet. Je bewandelt als held een toch niet zo heel grote wereld en kunt drie verschillende soorten opdrachten aannemen; de gouden, zilveren of bronzen missies. De eerste twee soorten neem je aan binnen de heldengilde, wat eigenlijk het centrum is van het hele spel. In de gilde is een grote landkaart waarop steeds weer nieuwe opdrachten vermeld staan.

De gouden missies leiden je door het hoofdverhaal en de zilveren laten je allerlei erg lucratieve opdrachten uitvoeren. De bronzen missies vergaar je door in de verschillende dorpen en steden te praten met allerlei niet-speelbare personages die vaak in de problemen zijn. Een voorbeeld hiervan is het trouwen met een bepaald persoon of het beschermen van een handelaar. Om het hoofdverhaal te doorlopen ben je ongeveer tien uur kwijt. In combinatie met de zilveren en bronzen missies kan dit oplopen tot ongeveer twintig uur. Dat is niet erg lang, maar er is buiten de missies om genoeg te doen in Albion, de wereld van Fable. Overigens is Fable niet de meest moeilijke titel. Slechts bij enkele zilveren missies zul je het in het begin moeilijk krijgen, maar als je eenmaal sterker bent en de krachtigere wapens tot je beschikking krijgt, is het uitdagingniveau niet erg hoog.

Hoewel jouw personage steeds ouder wordt en toch een keertje moet sterven aan ouderdom, is het niet noodzakelijk om haast te maken met het spelen van de verschillende missies. Je kunt tussen het volgen van de verhaallijn door andere dingen doen zoals het kopen en verhuren van huizen, handelen in allerlei voorwerpen, trouwen met vrouwen (of mannen) en het afslachten van hele dorpen. Overigens kun je al deze dingen ook ná het uitspelen van het spel nog doen, maar dan moet je wel de aftiteling af kijken. Nou is dat niet zo’n groot probleem want deze zit vol met leuke feitjes zoals hoeveel pizza’s het ontwikkelingsteam besteld heeft tijdens het maken van Fable.

Goed of slecht

Zoals je waarschijnlijk zult weten, draait het in Fable om het worden van een bekendheid. Of je daarvoor het slechte of het goede pad kiest, is eigenlijk niet van belang. Al vroeg in het spel krijg je de keuze een zilveren missie op de goede of slechte manier te spelen. Zo zul je in de goede variant een boerderij moeten beschermen en in de slechte variant die boerderij juist aan moeten vallen. Het is jammer dat die keuze een beetje gekunsteld over komt, maar later in het spel hebben de makers duidelijk beter hun best gedaan dit te verbloemen.

Het leuke van dit ‘goed’ of ‘slecht’ zijn, is dat je uiterlijk er naar verandert. Een slecht persoon krijgt een duister uiterlijk en kan zelfs hoorntjes krijgen en een goed persoon zal er overduidelijk vriendelijker uit gaan zien. Ook de reacties van de niet-speelbare personages veranderen naarmate jij verandert. Ze zullen klappen voor de echte helden en de gemene rotzak zullen ze argwanend aankijken. Leuk detail: kinderen rennen jankend weg voor iemand die nogal wat slechte daden achter zijn naam heeft staan. Helaas moet wel gezegd worden dat het veel moeilijker is om slecht te zijn. Immers, het verslaan van bandieten levert ‘goede punten’ op, ook al ben je door en door slecht. En ja, je zult die bandieten moeten verslaan om verder te komen.

Gelukkig is de keuze tussen goed of slecht niet de enige manier om je personage aan te passen. Vanaf spelminuut één zul je bezig zijn je uiterlijk te veranderen. Dit kan door de ervaringspunten om te zetten in nieuwe eigenschappen zoals meer kracht of beter magiegebruik. Daarnaast is het leuk om elke keer weer nieuwe wapens te kopen of af en toe je kleding en kapsel te veranderen.

Toch wel heel erg leuk

De functionaliteiten van Fable mogen dan wel tegenvallen, een erg leuk spel is het zeker. Het is echter een illusie om te denken dat het hier een RPG betreft met een diepgaande verhaallijn binnen een non-lineaire wereld. Nee, Fable is veel meer een avonturenspel dat zich plaatsvindt in een prachtig vormgegeven wereld die ook echt leven uitstraalt. Overal zijn winkels, kwaadwillende personen, zangers, hard werkende mensen en bewakers. Allemaal vervullen ze hun eigen taken en zijn ze aanspreekbaar. Spreek voor de grap eens iedereen aan en je zult de vreemdste dingen te horen krijgen en wellicht een bronzen missie uit kunnen voeren. Dat is namelijk de kracht van Fable; je kunt het spel heel erg snel uitspelen, maar je kunt ook véél meer uit de titel halen en zo uren langer zoet zijn. Elke minuut die je langer in het spel steekt, is daarbij zeker de moeite waard.

Een ander sterk punt is de sfeer. Het spel ziet er niet super uit, maar heeft een bepaalde stijl die veel mensen erg aan zal spreken. Het sprookjesachtige van Albion wordt daarnaast versterkt door de fantastische geluidseffecten. Vogeltjes fluiten, mensen roepen of klappen naar je en de muziek van Danny Elfman maakt het geheel compleet. Ook de tussenfilmpjes zorgen meerdere malen voor kippenvel, ook al zijn ze vaak erg voorspelbaar.

Conclusie en beoordeling

Fable is niet geworden wat het had kunnen zijn. Laat dat duidelijk zijn. Prik je echter door de teleurstelling heen, dan krijg je te maken met een kwalitatief hoogstaand avonturenspel met erg veel fantastische spelmomenten. Molyneux gaf onlangs aan niet zo vroeg meer te praten over zijn nieuwe projecten. Dat lijkt een verstandig besluit. Had hij het immers niet gedaan bij Fable, dan was dit spel vlekkeloos een klassieker geweest. Nu heeft het toch een beetje een bittere nasmaak omdat de vele beloften niet zijn nagekomen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sprookjesachtige wereld
 • Toch nog genoeg te doen
 • Minpunten
 • Beloften niet nagekomen
 • Korte levensduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja een 9 is wel een degelijk cijfer voor deze game.

  Men moet gewoon door de hype en teleurstelling heen prikken en de game eerst zelf proberen voor men het gaat bashen.

 • Men moet gewoon door de hype en teleurstelling heen prikken en de game eerst zelf proberen voor men het gaat bashen. *Eensch.  Maar aan de andere kant gebeurde dat bij MK:DD ook niet. Die werd afgekraakt (oa door IGN) om wat het niet was. Maar goed. Ik hoop dat de FRS mijn Fable snel verzend…

 • lol idd goed cijfer voor een in principe goede game :) hopelijk komen er meer delen en lult molyneuks dan niet zijn bek voorbij :)

 • Ik krijg hem vandaag…. ik ga hem helemaal kapot spelen :P

 • Deze ga ik zo halen houd me even warm tot Halo 2.

  Zo kun je het natuurlijk ook zien ;) Maar snel uitgespeeld dat is wel jammer voor een RPG :(

 • hele mooie review.9 is ook na mijn idee het perfecte cijfer voor Fable

 • 10 tot 20 uur maar ? dat is belachelijk voor dit soort type spel. Hoe groot was morrowind ? 200 uur ofzo als je echt bezig wil zijn ?

 • Goede recensie! Ik ben nu ook net begonnen en mijn bedoeling is om slecht te worden ;). Die eerste quest was wel leuk: ik moest bezittingen bewaken in ruil voor een muntstuk, maar ik jatte gewoon dat muntstuk uit z'n bezittingen en liep weg :). Meteen ff wat mensen geslagen en iedereen is nu bang voor me.

 • korte levensduur en dan toch nog een 9? levensduur is 1 van de belangrijkste dingen van een spel

 • vraagje?Wat had Molyneux eigenlijk belooft wat niet werkelijkheid is geworden in de game?

 • Jezus echt dit spel vind zijn replay waarde in het schapen van je speel karakter. Speel een keer heel slecht en speel een keer nobel. Jezult zien dat alles anders op je reageerd. Dat is de replay waarde van het spel. Ik heb het spel nu 2 keer gespeeld evil en goed en ben nu bezig om er tussen in te zitten.

 • speelduur is niet het magische woord idd, replay value. als je het tof vind je character op verschillende manieren te ontwikkelen dan ben je juist een beetje blij dat het spel niet zo achterlijk groot is… zo kun je lekker afwisselen. een 9 is een prima cijfer voor deze game!

 • Erg goede recensie trouwens!  Ik vind levensduur trouwens helemaal niet het belangrijkste aan een RPG. Het gaat mij er om dat ik veel kan doen (in de zin van veel verschillende mogelijkheden, zoals je in het andere Fable artikel kunt lezen) en dat het verhaal me pakt. Natuurlijk zijn er veel spellen met een goede verhaallijn, maar ik vind Fable een van de beteren van de laatste tijd.  Geheel terechte 9 dus. Vraag me alleen af wat het gehad zou hebben als veel van de niet waargemaakte beloftes er wel in hadden gezeten…


 • Die 20 uur uitspeeltijd klopt niet, dan heb je bijna niks gezien, dat is wel zo'n beetje de minimale speeltijd.

 • woei kep fable nu binnen, ik zou zo wel mijn mening geven :P

 • Ik ben het hier echt helemaal mee eens. Ik vind ook echt dat de game ondanks de minpuntjes echt heel erg vet is geworden en die 9 is echt wel op zijn plaats hier

 • man in 9 uur heb je alleen de gouden questst gedaan. Als ik zeg dat ik een game heb uitgespeeld heb ik alle quests gedaan. Dit is gewoon van a naar b. ALs je een beetje een RPG speler ben dan wil je juist alle quest doen. Maar dat snappen niet alle mensen. Ik zelf vind het nog al dom. Zeggen dat je een game uitspeelt terwijl je misschien 1/3 van de game hebt gezien. Stoer hoor en maar opscheppen.  Zullen wel de zelfde gassie zijn die Ninja gaiden moeilijk vonden en dat daarom een kut spel vinden. Zou zeggen zoek een andere hobby.

 • Het IP van Rpg-fan komt overeen met dat van Primal-gamer, dus dat verklaart de niet zo hoogstaande (lees: domme) reactie.  Mijn eerste indruk van Fable heel goed. :), ik heb hem gisteren opgehaald. Ik heb het druk met school dus ik heb het nog niet heel veel gespeeld. Verder hele mooie muziek, en goede sfeer. Mooie review —> terecht cijfer

 • misschien domme vraag.. maar hoe de fuck save je.. want als ik hero save doen dan moet ik helemaal overnieuw beginnen :S

 • oow ik vind dit zoo jammer dat hij maar zon korte levenduur heeft

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren