1. allochtoon

allochtoon

Allochtoon

Allochtoon wie kent dat woord niet. Misschien ken je iemand die er een is misschien ben je het zelf. Ik ben zelf half Egyptenaar dus het word tegen mij vaak gezegd dat ik allochtoon ben ook al ben ik half Nederlands. Dus ik wou wel weten wat betekent het woord allochtoon, dus ik had mijn goede vriend het woordenboek er bij gehaald.

Uitkomst van Dalen:

1.al•loch•toon1 (dem; allochtonen):

iem. die van elders afkomstig is

2.al•loch•toon2 (bijvoeglijk naamwoord):

van elders afkomstig

Uitkomst gewonen woorden boek:

allochtoon

(Gr) I bn; van elders aangevoerd of gekomen: een allochtone bevolkingsgroep II de; -tonen , iem. die in oorsprong uit een ander land, vooral een ontwikkelingsland, dan het betrokken land afkomstig is; tegengest: autochtoon

Microsoft® Encarta® Winkler Prins Encyclopedie 2007. © 1993-2006 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.

Oftewel als je allebei je ouders uit het buitenland kommen of als je in het buiten land geboren bent.

Maar nu wikipediia:

Van Dale-definitie

Volgens het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal 2005 heeft het woord "allochtoon" twee betekenissen:

1. Van elders aangevoerd of afkomstig, niet-inheems, vreemd

2. Niet-oorspronkelijke bewoner (m.n. gebruikt als aanduiding voor personen met een niet-blanke huidskleur, die zelf - of van wie de ouders - in het buitenland geboren zijn, bv. buitenlandse werknemers)

Deze definitie is dus anders dan die van het CBS, omdat volgens Van Dale de kinderen van één ouder die in het land zelf geboren is en één ouder die in het buitenland geboren is geen allochtoon zijn.

De definitie van het begrip allochtoon is volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) ‘een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren’. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie).

Dus somige mensen die allochtonen worden genoemd zijn geen allochtoon volgens de officiële Nederlandsentaal.

link:

http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=allochtoon

http://nl.wikipedia.org/wiki/Allochtoon_%28persoon%29

Dit artikel delen

Over de auteur