1. Star Wars Battlefront

Star Wars Battlefront

Toen de eerste Star Wars film, Episode IV: A New Hope, in 1977 verscheen, had niemand kunnen bedenken hoe groot de melkkoe zou worden die deze serie zou voortbrengen. Het ene na het andere spelgenre werd in een Star Wars jasje gehesen om zo te garanderen dat een middelmatig spel toch voor een redelijke opbrengst zou zorgen. Het lag dan ook redelijk voor de hand dat er een Star Wars variatie op de populaire Battlefield-reeks zou volgen.

Star Wars Battlefront is dus het best te omschrijven als Battlefield in een Star Wars spelwereld. Niet bijster origineel, maar wel uiterst vermakelijk. Direct vanaf het moment dat ik deelnam aan de eerste veldslag op Xbox Live, wist ik dat het goed zat met dit spel. Ik stond midden op een immens slagveld terwijl de laserstralen me om de oren vlogen en er een X-Wing vlak over mijn hoofd scheerde. De eerste ervaring is in één woord het best samen te vatten als ‘overdonderend’.

Naast vermakelijk is Battlefront namelijk vooral ook erg simpel. Simpel met betrekking tot besturing en doel dan wel. Met de pookjes loop en richt je. Onder de actieknoppen zitten standaard functies als springen, bukken en het wisselen van wapen. De triggers zijn net als in de meeste actiespellen te gebruiken om te schieten en granaten te werpen. Niets nieuws onder de zon dus, en voor iedereen gemakkelijk op te pakken. Het doel van het spel is zelfs nog een stuk eenvoudiger dan de besturing. Voordat het spel begint kies je een kant, waarbij je onder andere kunt kiezen uit de Rebels of de Empire. Vervolgens worden beide teams gedropt bij een basis. De verschillende speelvelden, waarvan de omgevingen voor de Star Wars fans een feest van herkenning zijn, bevatten een aantal basissen. Het is aan jouw team de taak alle basissen te veroveren. Dit doe je door een bepaalde tijd bij een basis te blijven staan. Heb je eenmaal een basis veroverd, dan kan deze basis worden gebruikt als punt om te respawnen wanneer jij of één van je teammaten het loodje legt.

Elk team begint met 200 respawns. Zodra je bijna alle basissen hebt veroverd zal de respawn-meter van de vijand langzaam beginnen terug te lopen. Heb je alle basissen veroverd, dan zal er een timer beginnen af te tellen. Je kunt dus winnen door alle basissen te veroveren of door er gewoon voor te zorgen dat je tegenstander eerder door de respawns heen is dan je eigen team. In beide gevallen komt het er veelal op neer dat je als een gek richting een basis rent en daar zoveel mogelijk vijanden probeert te doden om zo de weg vrij te maken voor een teamgenoot. Je kunt je voorstellen dat dit heel wat intense gevechten oplevert wanneer je dit principe uitvoert met twaalf tegen twaalf spelers tegelijk. Daarbij kun je ook computergestuurde tegenstanders inschakelen waardoor de gevechten nog een stuk heviger worden. Deze gevechten vinden plaats zonder enige vorm van vertraging van de beeldopbouw, mits je op een redelijk snelle server zit, zoals dat eigenlijk voor alle online spellen geldt. Nu heb ik me alleen nog maar uitgelaten over de Xbox Live ervaring. Dat wil niet zeggen dat je met een wijde boog om Battlefront heen moet lopen als je niet over Xbox Live beschikt.

Wil je gewoon lekker simpel knallen, dan is Battlefront een uiterst geschikt spel om je zoet te houden tot Halo 2 uitkomt. Het spel ziet er gewoon goed uit zonder uit te blinken. De speelvelden ademen, mede door de authentieke Star Wars muziek, een typische Star Wars sfeer uit en zijn vrijwel allemaal direct te herkennen, waarbij ik het speelveld op de planeet Hoth de meest opvallende vond. Hierbij is het doel je basis te verdedigen terwijl je aan de overkant van de ijsvlakte een AT-AT aan ziet komen slenteren. Kies je er dan voor rustig af te wachten in de loopgraven of spring je in je Snowspeeder en ga je er op af? Het kan allemaal in Battlefront. Alle voertuigen die je ziet, en dat zijn vrijwel alle voertuigen uit de films, zijn te besturen, al moet ik daarbij wel opmerken dat de besturing in het begin wel wat vreemd aanvoelt. Gelukkig bleek ik hier snel genoeg aan te wennen. Helemaal als je splitscreen een spelletje speelt en je samen in een Snowspeeder op een AT-AT af vliegt waarbij de één stuurt en de ander de harpoen afvuurt om hem tot stilstand te brengen, beleef je de grootste lol.

Conclusie en beoordeling

Waar het op neer komt is dat Star Wars Battlefront een spel is dat je zeker niet mag missen als je over Xbox Live beschikt en een Star Wars fan bent. Heb je geen Xbox Live maar wil je gewoon lekker simpel knallen, dan zit je met dit spel wel een maandje gebakken, al zal hij wel een stuk minder lang houdbaar zijn. Star Wars Battlefront is gewoon de ideale manier om een aantal legendarische scènes uit te films opnieuw te beleven. Het is aan jezelf om te bepalen of je hier van houdt of niet.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • spelers tegelijk online
 • Star Wars
 • Minpunten
 • Weinig variatie
 • Alweer Star Wars

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hijs vet :D Vooral op Live dan. En dan ben ik ook nog eens een SW fan dus voor mij kan deze titel niet meer stuk :D

 • mooi spel hoor.. en idd zeker als je SW fan bent :D

 • Dit spel roelt echt :)

 • Eerlijk is eerlijk. Battlefront is niet de topper waarop ik had gehoopt. Maar als je een Star Wars fan bent, kijk je zo door alle kleine gebreken heen, en dan heb je een uiterst vermakelijk spelletje :)

 • als je de optie , zelf een team kiezen, op live aanzet merk je dat iedereen al snel aan de zelfde kant gaat zitten en dan word dit spel erg saai.

  zowat helemaal geen team bespreking in alle potjes die ik speelde.

  dus ik merkte weinig verschil tussen Live en singleplayer.

  live op hard is dan nog makkelijker dan

  singleplayer op medium


 • dit spel roeleert…alleen t besturen van die tie fighter of x-wing..of andere vliegtuigjes…dat vind ik persoonlijk wel pittig..moet effe aanwennen…verder met AT's …jaa..die zijn gaaf…

  dit game heeft me zeker wel een week lang gek laten maken…was wel verslaafd aan…maar ben benieuwd of dit wel goed zal uitpakken in de multiplayer wereld…mogelijk nieuwe patches of maps…we shall c

 • Waarom speel je dit tot halo 2 uitkomt? vind ik een beetje een zinloze uitspraak. Als je dan toch in één zin wat wil zeggen over een game, laat het dan wel op die game slaan..

 • hoe duur is het spel gewoon 60 euro?

 • Ik heb alleen de demo op de PS2 gespeeld, maar ik vond het ook erg vermakelijk. Alleen zou ik het niet kopen aangezien het spel bij mij nogal eentonig overkomt. Maar misschien heb ik dat idee wel omdat ik alleen maar de demo heb gespeeld…

 • speelt deze game ook een beetje op de ps2 dan????  Zeker weten :)

  volgens ign is de tekst op het scherm zelfs op de ps2 versie beter te lezen dan bij de xbox versie.. waarom weet ik ook niet.  anyway muziek en voertuigen geluiden tis erg nice :) • - Alweer Star Wars

  Hoe is dat nou een minpunt? Tering.

 • Mja, je kan het op twee manieren opvatten. Ik zou het positief vinden omdat Star Wars koel is en alle spellen van elkaar verschillen. Sommige mensen raken er een beetje op uitgekeken en dat kan ik ook wel begrijpen.

 • Vet spel is dit!

 • saaai lijkt me

 • @Rossi: SW=shooter Halo2=shooter

 • dit spel rulezz, ik heb me nog nooit zo lang vermaakt met een spel. die 7,5 is echt te laag. ik geef hem een dikke 10. tsjakkaaaa

 • ik raad wel aan om hem op de pc te kopen, dan kun je namelijk op de officiele site een extra level downloaden (tatooine: jabba's palace) en verschijnt er een add on mapje bij de gamedata map in deze computer en dan kun je op http://starwarsbattlefront.filefront.com/ nog ruim 150 andere (niet officiele) levels downloaden!! ik zelf heb nu rond de 50 levels om te spelen :D

 • Ziek vette game, en ik heb geen Xbox live en toch heb ik hem maanden(!) gespeeld, maarja ik ben ook een starwars fan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren