1. Street Fighter Capcom's kindje

Street Fighter Capcom's kindje

Lang geleden werd er door Capcom een game ontwikkeld genaamd Street Fighter. Deze game zou voor veel opschudding en jaren lange liefde gaan zorgen bij menig gamer. Na talloze remakes van het origineel en een kleine 20 jaar later speelt Street Fighter nog steeds een grote rol in mening gamers leven, zoals het mijne.

Debut

Het debut van Street Fighter (SF)kwam in 1987 in de arcades. De eerste SF game was een simpele beat em up waar je als Ryu je aartsrivaal Ken moest verslaan. De game had vanaf het begin al de mogelijkheid 3 soorten punches en kicks uit te voeren , en 3 special moves.

Na een jaar werd de game gepoort naar de TurboGrafx-cd onder de naam Fighting Street.

Een jaar later zou op de NES een game genaamd Street Fighter: 2010: The Final Fight worden uitgebracht dat totaal niks te maken had met de orginele formule.

Toen was het even stil rondom SF maar toen de SNES zijn opwachting maakte, maakte SF2 direct zijn opwachting.

SF2

SF2 werd door Capcom uitgebracht en gaf een compleet nieuwe ervaring beter geluid en beeld. In de tijd dat men SF2 bracht was men er heilig van overtuigd dat het niet beter kon. Steeds meer bedrijven zagen hoe de fighting game genre groeide, zo ook SNK. SNK werd direct de grootste concurrent op 2D fighting games van Capcom.

SF2 is de meest gepoorte versie van de SF reeks en de spirits zijn daarom ook zo enorm herkenbaar geworden.

Capcom deed alles om zijn franchise bestaande te houden, dus kregen we allerlei losse verbeterde versies van de game. SF2 was vrij sloom en speelde net te traag . Daarom kwam er SF2:Turbo uit, een dikke hit in de arcades en op de SNES één van de meest toonaangevende SNES fighters.

Capcom vs SNK

Capcom heeft de meest domineerde franchise op de markt gebracht maar SNK kwam terug met King of Fighters reeks. Een grote feud ontstond er rond om de 2D vechtende spirits.

Na talloze poorten van SF2 kwam Capcom’s laatste SF2 release (zo dachten ze tenminsten).

Super SF2

Super SF2 bracht nieuwe gezichten waar zolang opgewacht was. Waarbij Cammy uiteindelijk de enige echte vaste figuur werd van de reeks.

Op dit moment bloeide de serie een beetje dood, men was duidelijk toe aan vernieuwing en men wilde een snellere speelervaring bieden.

Street Fighter Alpha

De tijd was gekomen meer vechters meer moves en een geheel nieuw combo systeem. Street Fighter Alpha was geboren. Eindelijk Capcom kwam eindelijk met een nieuwe reeks SF games waarbij de nadruk duidelijk lag op de aparte karakters die de game bod. De 3de Alpha game was de meest complete SF game die tot op heden is uitgekomen met meer dan 50 karakters oud en nieuw. Verbeterde graphics betere en snellere gameplay maakte deze spinoff serie toch wel het meest tot een succes.

Capcom vs SNK reeks

Ondanks de verschillen tussen Capcom en SNK besloten beide bedrijven hun handen in één te slaan en een VS game te gaan maken met karakters van beide speluniversum. Aanhangers van beide reeksen wilde graag een complete game zien waarbij al hun favoriete karakters tegen elkaar konden strijden. Deze VS reeks bleek een dikke hit te zijn en men maakte in totaal 3 VS games met SNK.

SF3

De Alpha reeks bracht een nieuwe snellere ervaring op het gebied van gameplay, maar na vijf/zes jaar was men het eindeloze hergebruik van sprites toch echt wel zat.

SF3 deed zijn opwachting nog betere animaties en een totaal nieuwe cast aan vechters werd de speler aangeboden. Fans van de SF reeks vonden het erg jammer dat er weinig echt oude karakters in zaten. Hierdoor werd SF3 drie keer uitgebracht als SF: the new generation, SF3: Double Impact en als SF3: 3rd Strike. De laatste twee werden gepoort naar de Dreamcast en helaas zou SF3 nooit een echte release krijgen in Europa voor de PS2.

SF4

Tijd is gekomen met de nieuwe current-gen machines PS3 en 360 om opnieuw het oude overnieuw te doen. SF4 is aangekondigd en er is een 2D gameplay met een 3D jasje. Er zijn veel mensen die hierop wachten. Helaas behoor ik niet tot één van die mensen, doordat voor mij de 2D formule het beste uitpakt bij fighters, doordat de charactermodels mij totaal niet aanspreken. Het blijft voor mij SF2 met een 3D jasje en alle oude vechters uit de SF2 reeks zitten erin, wat mij brengt tot de conclusie dat Capcom flinke steken zal laten vallen door niks te geven om de nieuwe karakters.

Je kan zeggen dat SF4 een game wordt waar menig persoon warm voordraait, ik hoop het beste voor Capcom en dat ze hun nieuwe reeks goed kunnen gaan brengen. Uiteindelijk zal de game wel in mijn collectie belanden maar geef toe alle andere 3D uitstapjes van SF zijn nu ook niet zo geslaagd.

Voor mij blijven sprites de beste oplossing voor snelle gameplay actie en dit is iets wat concurrent SNK Playmore begrijpt hun laatste KOF releases waren goed zo goed zelfs dat de nieuwe KOF XII gewoon een rete grote release gaat worden, beter graphics dan SF3 en Guilty Gear. Maar toch zal SF altijd wel een warm plekje houden bij me, ik speel nog steeds de spellen dus dat zegt ook wel weer wat. Maar het kindje van Capcom is voor mij te volwassen geworden om nog echt mijn interesse te kunnen wekken.

Lange leve sprites.

Dit artikel delen

Over de auteur