1. Is er een antwoord?

Is er een antwoord?

Ik vraag mezelf wel eens af waarom mensen online gamen. Ik heb het voorheen ook gedaan (COD1 en SOF2) maar vraag me nadien toch af waarom. Het was wel grappig, maar ik haal er lang niet de voldoening uit als iets doen met vrienden "in person". Waar ligt die mysterieuze meerwaarde die hordes mensen elke avond achter de PC doet kruipen?

Ok, laat ik beginnen met te bekennen dat ik iets heb met nerdy hobby’s. Magic the Gathering, Warhammer 40.000, pen and paper RPGs; je kan het zo gek niet bedenken of ik speel het of heb het gedaan. Ik sta dus absoluut niet boven met elkaar spellen spelen. Sterker nog, het is een passie van me. Gister nog zat ik met 2 maten Dark Heresy te spelen. Toch snap ik het hele fenomeen online gamen niet echt.

Ik kan er eerlijk waar niet bij dat je uren achter elkaar naar een scherm zit te turen met een headset op je knar en dan nadien het gevoel hebt dat je iets met andere mensen hebt gedaan. Het hele “mensen zijn beter als de AI”-argument bevecht ik ook niet, maar het gevoel dat mensen iets sociaals hebben gedaan. Je ziet het erg sterk aan mensen die WOW spelen. Die hebben het over dat ze met hun vrienden een instance gaan grinden. Het woord waar ik hier op doel is “vrienden”. De meeste van deze mensen heb je niet persoonlijk ontmoet, je weet niet hoe ze zijn, wat ze doen en nog belangrijker; als je ergens mee zit dan kun je het niet echt (face-to-face) met ze bespreken. Dat is toch wat vrienden doen?

Nu zullen een aantal van jullie waarschijnlijk wijzen op het feit dat ik hier ook op een forum zit, waarvoor grotendeels hetzelfde opgaat. Echter, dit is anders in een aantal opzichten. Ten eerste komt praktisch iedereen hier uit Nederland wat het een stuk makkelijker maakt om direct contact te leggen. Ten tweede hebben we het hier niet over vrienden, maar eerder mensen waar we gedachten mee wisselen en flauwe onzin mee delen. Dat vind ik twee fundamentele verschillen.

Begrijp me niet verkeerd; ik probeer niet te zeggen dat mensen die online gamen sociaal vinden slecht zijn. Wat ik aan geef is; ik snap jullie niet. Wat is er zo sociaal aan het hele met de headset op gamen? Bij een LAN party ben ik er absoluut bij en zal ik de eerste zijn om te zeggen dat het een sociale gelegenheid is maar dat komt door het directe contact.

Nu is mijn vraag: Kan iemand dit uitleggen aan deze fossiele nerd?

Dit artikel delen

Over de auteur