1. Hype, hype, hoera!

Hype, hype, hoera!

Voor ik met mijn eigenlijke onderwerp begin wil ik even wat kwijt. De laatste tijd hoor ik vaak het woord retro vallen, vaak onjuist in mijn ogen. Enkele dagen geleden was ik bij de plaatselijke gamesboer om een nieuwe game aan te schaffen. Terwijl ik met de winkel personeel stond te babbelen over enkele games enzovoorts, kwamen er twee mannetjes bij ons staan van ongeveer een jaar of 14. Ze vroegen of de winkel enkele retro consoles te koop had zoals de PlayStation of de Nintendo 64. De winkelbediende keek mij aan en zei tegen hen dat ze de consoles op moment niet hadden en hij niet wist wanneer en of ze nog binnenkomen. Nadat de ventjes weg waren en mijn hart weer op gang was gekomen, keken we elkaar met wat ongeloof aan.

Dit fenomeen zie ik de laatste tijd vaker verschijnen, mensen die iedere console voor de PlayStation 2, Xbox en GameCube retro noemen. Ik begrijp dat deze jongens net in de games industrie komen kijken, maar ik verwacht toch wel dat je weet wat wel en niet retro is. Onder retro versta ik o.a. de Amiga, de Atari 2600 en de 800XL, NES, SNES, Megadrive, Master System, TVG-10, Binatone en de Amstrad GX 4000. Dit zijn maar enkele van de consoles die zich met alle recht retro mogen noemen, als consoles konden praten. Kijk, in mijn ogen mag een console die ouder als 2 generaties is zichzelf retro noemen, de Playstation en Nintendo 64 mogen dus nog niet in het vakje retro geplaatst worden. Het zijn beide op zich wel klassieke consoles maar zeker nog geen retro. Tekken, Soulblade, Mortal Kombat 4, Ridge Racer, Legend of Zelda: Ocarina of Time en Diddy Kong Racing voor de PlayStation en Nintendo 64 zijn geen retro games. Laten we dus afspreken dat we vanaf nu de Playstation en Nintendo 64 geen retro meer noemen. OK, hebben we dat ook opgehelderd.

Waar ik het deze keer eigenlijk over wil hebben, is het verschijnsel hypen. Hypen en gamen horen bij elkaar en dat zal altijd ook zo blijven. Maar het probleem is dat hypen de laatste jaren vaker zorgt voor teleurstelling bij het uitkomen van de games. Het bekendste voorbeeld op dit moment is Fable. Fable is echt een geweldige game, maar door het hypen van de afgelopen 3 a 4 jaar zijn de verwachtingen zo belachelijk groot geworden dat sommige mensen nu, ondanks dat Fable echt geweldig is, teleurgesteld zijn omdat het niet alles levert wat het zou brengen. Deze kans hebben de fanboys van de concurrenten gegrepen om de game de grond in te boren zonder het ook maar gespeeld te hebben. Ik geef toe dat Fable niet alles waarmaakt wat ons de afgelopen jaren is beloofd, maar wat het wel brengt is echt fantastisch. Dus ik wil al die sociaal gehandicapten die een orgasme krijgen omdat Fable niet alles levert wat beloofd is, om eerst de game eens te spelen voor ze als een bezetene de game lopen te bashen.

Nog een dergelijke spellenreeks die te kampen heeft met een gigantische hype is Legend of Zelda. Ondanks dat velen vinden dat er haast geen hype is voor Zelda, bestaat die weldegelijk. Zelda heeft altijd al een eigen hype gehad en sinds Ocarina of Time is die hype zo onnavolgbaar geworden dat eigenlijk alle delen na Ocarina of Time steeds tegenvielen volgens vele gamers. Men gaat de nieuwe Zelda’s altijd met zo’n gevoel van “Het zal toch nooit zo goed worden als Ocarina of Time” tegemoet. Ocarina of Time is en blijft een magistraal spel, maar we verpesten de nieuwere delen voor onszelf door zo te denken. Kijk naar The Wind Waker. OK, niet de beste Zelda die ooit is uitgekomen, maar het is echt een geweldig spel (op een paar kleine dingen na). Nu de nieuwe Zelda steeds dichterbij komt, begint dat gevoel weer op te komen die eigenlijk iedere Zelda na Ocarina of Time enigszins de nek heeft omgedraaid. We moeten van dit gevoel af. Het kan nooit goed wezen voor de Zelda reeks. Het zal er namelijk voor zorgen dat iedere Zelda eeuwig in de schaduw van Ocarina of Time zal blijven.

Nog zo’n game die sinds het bekend maken van deze game een gigantische hype heeft, is Killzone. Er wordt misschien niet zo veel gepraat over de game als bijvoorbeeld een Fable, maar de game werd vanaf het begin al afgeschilderd als de Halo-beater. Dit zorgt er nu voor dat de game alleen maar kan tegenvallen. De game kan nog zo goed zijn, maar als het blijkt dat hij Halo en/of het vervolg om de één of andere reden niet overtreft, dan wordt hij weer door alles en iedereen afgebrand.

Ik heb echt niks tegen hypen, als het maar met mate gebeurt. Kijk naar een game als Chronicles of Riddick. Er is daar geen woord over gehypt voor hij werd getest maar hij blijkt een sleeperhit te zijn die velen van ons aangenaam verraste. Zo zou het eigenlijk altijd moeten gaan, jammer genoeg gebeurt vaker het tegenovergestelde. De industrie moet beter omgaan met hypen en reclame maken voor games. Er wordt verhip gewoon reclame en hype gemaakt voor games die pas over 2 of 3 jaar uitkomen. Het is leuk om te weten dat die game komt, maar als je nu al gaat lopen brullen hoe briljant de game wel niet is dan kan de game alleen maar tegenvallen. Als ze nou 2 jaar van te voren zeggen dat er een bepaalde game komt, en een jaar later pas met de hype beginnen is dit meer als vroeg genoeg dunkt mij. Ik weet dat reclame en hype zeer belangrijk zijn voor games, maar je kunt jezelf ook in de vingers snijden. Hoeveel games zijn een gruwelijke dood tegemoet gegaan door overhypen? Games die bij bekend maken van die game al een onnavolgbare naam hebben gekregen als de Halo, Grand Theft Auto of Metal Gear Solid-beater?

Het grootste probleem met hypen echter, zijn wijzelf. Zo gauw ook maar één persoon zegt dat een game tegenvalt of iets dergelijks, loopt iedereen zonder een eigen mening als een lemming achter die persoon aan waardoor een game al dood is voor hij daadwerkelijk uitgeprobeerd is. Men moet eens niet zo’n schaap zijn en een game eerst zelf uitproberen voor men het gaat bashen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Daar heb je helemaal gelijk in!

 • yep ik sluit me er ook bij aan tis de waarheid.

 • Amiga 2600

  Dat moet Atari zijn. Amiga 500 is wel heel retro.  Verder een hele fijne column. Eigenlijk niks aan toe te voegen. Behalve dat de Fable pic naar een Tales of Symphonia Gamecube linkt…?

 • Nou met zelda is t niet echt met hypen hoor, t is gewoon een verwachting, zelda heeft een hoge naam, reeks met hoge kwaliteit, noem ik niet zozeer hype maar gewoon een soort beeld…en t is toch logisch dat mensen games van dezelfde serie vergelijken met games van dezelfde reeks? Lijkt mij meer dan logisch, je vergelijkt bijna alles met elkaar want over t algemeen wil je toch steeds iets beters hebben daar kan je als mens niks aan doen, zit in de natuur, verder wel leuk artikel hoor;p

 • tsja denk dat zelda beetje tegenviel was bij mij iniedergeval toen ik het speelde dat ik toch liever 3d had zoals de nieuwe zelda weer wordt.

  Maar over het algemeen heb ik me met elke zelda game goed vermaakt ook the wind waker.

 • in het dagelijks leven heb ik geen last van broekies die menen mee te kunnen praten over consoles (op mijn neefje van 13 na, maar die is door me tante degelijk genoeg opgevoed om te weten wat een commodore 64 is dus daar hoef ik me verder niet aan te storen).  anyways, waar ik wel last van heb (en waarschijnlijk velen met mij) is de constante toestroom van posters op sites zoals deze, van die PS2 pubertjes die bij iedere nintendo post over kiddy roepen, die in iedere DS of PSP post met veel fucking's en damn's strooien terwijl ze proberen iedereen ervan te overtuigen dat de superieure graphics van de PSP de DS de grond in zullen boren (daarin vergeten ze dat ze zelf never nooit het geld kunnen ophoesten voor een PSP en waarschijnlijk uiteindelijk alsnog een DS kopen omdat ze die wel kunnenb betalen, maar dat terzijde).  En ja, diezelfde gastjes zijn ook de personen die zich laten hypen, ik draai inmiddels al heel wat jaartjes mee dus misschien komt het daardood, maar fable is nooit een hype bij mij geweest. Ik stoor me er niet aan als een bepaalde functie niet in het uiteindelijke spel komt, ik vind het niet erg als het grafisch niet zo geweldig is, sterker nog van mij mag alle 3D morgen nog de pot op. Terug naar de text adventures, de platte speelvelden van dune 2 e.d., de stuiterende balletjes van Arkanoid en de overige pong spin-off's. Weg met 3 jaar developement tijd met teams van 50 man, terug naar de huis, tuin en keuken knutselwerkjes van Jan-Jaap uit Hoek van Holland, terug naar de tijd dat je stapels dozen met diskette's vol met spelletjes had.  Ik wil weer een nerd zijn als ik met me handheld in de trein zit, ik wil dat de wereld weer stug de andere kant op kijkt als het over games gaat. Ik wil dat bedrijven als Sony en Microsoft vertrekken en dat bedrijven wiens enige doel het is games te maken terug komen. Weg met de uitgevers, weg met de gamesafdeling in de bart smit en de intertoys.  Lang leve de nostalgie, de eenvoud, weg met de miljoenendeals, de megatycoon's en de jaren van development per game.  De groeten, Aiii… Die misschien wel iets teveel arkanoid heeft gespeeld op de C64 emulator vandaag.
 • Eerst wou ik even zeggen dat ik me bij mortels stukje helemaal

  aansluit. en ps marcel was dat toevallig in onze winkel haha.  Maar ik wou graag ff reageren op Aiii ik begrijp je stamdpunt opzich wel

  ik loop ook al een tijdje mee in de game wereld en ik heb ook genoten van mario brus met duck hunt op de nes. Maar ik heb Gta in en 2 op

  de PSone heel veel gespeelt maar ik vind het ook wel leuk om straks

  de nieuwe gta SA te gaan spelen in 3d het 3d geeft gewoon veel meer mogelijkheden in spellen en straks lekker knallen met halo 2 heb ik ook

  geen bezwaar tegen.  Ik werk zelf in een Gameshop maar tegen de huidigge generatie gamers of ze nu jong of oud zijn kan je echt geen 2d spellen meer

  aanbevelen. Das alleen leuk voor mensen die nog van die ouwe shit houden ik vind het zelf trouwns ook erg leuk ik speel nog regelmatig midway arcade greatest hit en activision anthology op mijn Ps2.

  Maar 3d verkoopt nu eenmaal en 2d helaas niet meer.  We moeten gewoon een beetje met onze tijd meegaan ja en daar hoort

  3d nou eenmaal bij wat ik persoonlijk helemaal niet erg vind. En als

  Sony en Microsoft winst willen maken op spellen en wij als gamers daar de vruchten van kunnen plukken heb ik daar geen bezwaar tegen. En Nintendo noemde je niet maar het gaat hun ook maar om 1 ding hoor en dat is gewoon geld net als elk ander commercieel bedrijf. Alleen richten zij iets meer op de andere doelgroep.  Zo dit moest me even van het hart ik bedoel het niet als verwijt hoor

  maar ik vond het een beetje onterecht wat je daar schreef.
 • grootste minpunt van de windwaker was voor mij dat ik de helft van de puzzels al in andere zeldagames ben tegengekomen…

 • @Aiii: Er zijn talloze independent developers en hobbyisten die spellen maken zoals jij beschrijft, daarvoor hoeft de hele gameindustrie niet in te storten. Check madmonkey.net, garagegames.com, indiegamescon.com en nog bergen andere sites.

 • goed stukkie. ;)

 • schaapie~

 • Ik ben zelf 14 en snap niet dat gezeik de hele tijd over 'gassie's van 14 snappen er toch niks van'. Mensen van 14 horen het begrip retro en denken oh oude consoles/games, voor hun zijn dat de ps1 en nintendo 64 en misschien nog de snes. Oudere consoles kennen ze niet ( ik ook niet echt). Maar volgens mij heeft de gameindustrie wel veel te danken aan mensen onder 15/14.

  Zij kopen toch ook spelletjes en al zij het er niet zoveel en vinden het ook leuk, waarom dan de hele tijd dat gezeik??

 • Reactie van k2 geplaatst op 9 oktober 2004 00:40

  Quote:Amiga 2600

  Dat moet Atari zijn. Amiga 500 is wel heel retro.  Verder een hele fijne column. Eigenlijk niks aan toe te voegen. Behalve dat de Fable pic naar een Tales of Symphonia Gamecube linkt…?

  Ja dikke typo van mij natuurlijk moet het Atari zijn. :P

  Voor de plaatjes moet je niet bij mij zijn, ik schrijf de troep alleen maar. ;)  Eerst wou ik even zeggen dat ik me bij mortels stukje helemaal

  aansluit. en ps marcel was dat toevallig in onze winkel haha.

  Ja waar moet ik anders heen. :P  Reactie van sniper65 geplaatst op 9 oktober 2004 11:08

  Ik ben zelf 14 en snap niet dat gezeik de hele tijd over 'gassie's van 14 snappen er toch niks van'. Mensen van 14 horen het begrip retro en denken oh oude consoles/games, voor hun zijn dat de ps1 en nintendo 64 en misschien nog de snes. Oudere consoles kennen ze niet ( ik ook niet echt). Maar volgens mij heeft de gameindustrie wel veel te danken aan mensen onder 15/14.

  Zij kopen toch ook spelletjes en al zij het er niet zoveel en vinden het ook leuk, waarom dan de hele tijd dat gezeik??

  Ik denk dat de industrie meer aan de ouders van die 14/15 jarigen te danken heeft, maar je hebt gelijk. (jullie zijn belangrijk voor de industrie)

  Maar dat neemt niet weg dat het enigzins irritant is.  Reactie van radic (213.73.177.7) geplaatst op 9 oktober 2004 10:05

  ga je hier anders aan ergeren… :| wat kan jou et schelen of n64 niet retro is, over 10 jaar is et wel retro, jammer dan, toevallig zijn die gassies 6 jaar later geboren

  Tja moet toch ergens over schrijven en ik heb geen sociaal leven dus moet toch wat. :P  Nou met zelda is t niet echt met hypen hoor, t is gewoon een verwachting, zelda heeft een hoge naam, reeks met hoge kwaliteit, noem ik niet zozeer hype maar gewoon een soort beeld…en t is toch logisch dat mensen games van dezelfde serie vergelijken met games van dezelfde reeks? Lijkt mij meer dan logisch, je vergelijkt bijna alles met elkaar want over t algemeen wil je toch steeds iets beters hebben daar kan je als mens niks aan doen, zit in de natuur, verder wel leuk artikel hoor;p  Ja jij noemt het verwachting, wat ook zo is, maar ik noem het een hype.

  Zelda heeft altijd zijn eigen unieke hype om zich heen, wat jij verwachting noemt.

  Er is niks mis met vergelijken, maar zoals de andere Zelda games met OOT wordt vergeleken is eigenlijk een doodsvonnis voor de andere Zelda games.

  OOT was een baanbrekende Zelda game, die misschien overall nooit overtroffen zal worden, het is dan toch niet eerlijk om die andere games daarmee te vergelijken. • Maar ik heb Gta in en 2 op

  de PSone heel veel gespeelt maar ik vind het ook wel leuk om straks

  de nieuwe gta SA te gaan spelen in 3d het 3d geeft gewoon veel meer mogelijkheden in spelle  Tuurlijk is dat leuk, er zijn zat leuke 3D spellen. Vraag is echter als dit spel in 2D was uitgekomen, met precies dezelfde features (laten we wel wezen drive-by shootings en een mannetje dat dikker word kan ook in 2D) had jij het dan minder leuk gevonden? Waarschijnlijk niet, sterker nog, ik vind GTA1 nog steeds een heleboel leuker als GTA3 en VC. Maar als GTA3 en VC in 2D waren uitgekomen, zouden al die PS2 mainstream gozertjes (om die term nog maar es te gebruiken) dan nog masaal dit spel hebben gekocht?

  Zolang deze mensen de mark domineren, krijgen ook wij 90% grafische pracht en 10% gameplay voorgeschoteld. En dat is nou eenmaal gewoon heel erg jammer.  En Nintendo noemde je niet maar het gaat hun ook maar om 1 ding hoor en dat is gewoon geld net als elk ander commercieel bedrijf. Alleen richten zij iets meer op de andere doelgroep."  Nintendo noemde ik niet (net als Sega bijv.) omdat dat gamers zijn. Als hun een product op de mark brengen gaat het wel in de eerste plaats om gameplay. Hun denken aan shit als het feit dat een batterij lang mee moet gaan, aan gebruiksvriendelijkheid enz. Tuurlijk willen hun ook geld verdienen, anders is het nogal moeilijk te overleven als bedrijf. Maar ze zien hun kans schoon om tegelijkertijd wel iets nieuws in te brengen in de markt en dat respecteer ik.

  @Aiii: Er zijn talloze independent developers en hobbyisten die spellen maken zoals jij beschrijft, daarvoor hoeft de hele gameindustrie niet in te storten. Check madmonkey.net, garagegames.com, indiegamescon.com en nog bergen andere sites.  Het probleem daarmee is, is dat dat soort gasten vroeger 75% van de gameindustrie was…. Nu is EA 75% van de gameindustrie. En laten we wel wezen, hoevoel procent van de spellen van EA is na 1 week spel nog echt leuk?
 • Goed stukje, Marcel en ik geef je voor een groot deel gelijk. Veel mensen laten zich kapot hypen met bepaalde games en series waardoor ze het voor zichzelf verpesten. Mijn beste voorbeeld zou The Legend Of Zelda wel zijn. OoT was mijn favoriet, maar het was zeker niet de beste Zelda. er is geen beste Zelda, want dat is allemaal subjectief. Ik hoor wel vaker dat mensen TWW en MM slechter vonden, maar speltechnisch waren ze beter, vooral TWW. Maar OoT was de eerste 3D Zelda en daarom was het zo geweldig en perfect.  En daar zit dus het gevaar, mensen wilden per se meer van hetzelfde en vonden TWW niet goed (te kiddy etc.). Maar ze denken daarbij niet eens goed na: het verhaal in TWW is duisterder (dat vinden veel mensen belangrijk blijkbaar) dan dat van OoT en speltechnisch gezien is TWW veel beter, want het is sneller en er zitten minder glitches en fouten in, blablabla. Ik kan nog wel doorgaan, maar op de betere Zelda sites staan zat goede artikelen.  Wat ik bedoel is dus over het algemeen ook wat marcel zegt. mensen vinden bepaalde onderdelen van een game zo geweldig dat ze VEEL te oppervlakkig gaan nadenken als er een volgend spel in de serie uit komt. Dan boren ze zichzelf de grond in. Waarom ik TWW een geweldig spel vond? Tja, ik had geen al te hoge verwachtingen, dus daardoor had ik niet al een bepaald beeld van dat spel voordat ik het speelde.  Hetzelfde als die nieuwe Zelda, veel mensen zijn helemaal weg van die 60 seconden aan beeldmateriaal en ik moet toegeven, daardoor heb ik zelf ook veel zin in dat spel, maar ik heb geen onrealistisch hoge verwachtingen, dat zou het spel alleen ten nadele komen.  Nog een voorbeeld: Final Fantasy. Een serie goede RPG's, maar er is telkens als er een nieuwe wordt aangekondigd zoveel hype eromheen dat de game alleen kan tegenvallen. En dat is gewoon jammer.  Maar er zullen helaas altijd mensen blijven die in hun hoofd een lange tijd voor de release van een spel de volgende zin herhalen: "Dit spel wordt ZO veel beter dan de vorige". Of precies het tegenovergestelde natuurlijk. Jammer.
 • Ik ben er mee eens dat er veel gehyped wordt, en ook dat er daardoor veel de hoge verwachtingen worden gecreeërd. Dat mensen daar gevoelig voor zijn is aan de andere kant wel stom. En dat ze dan een game verkeerd beoordelen dat is hun eigen tekortkoming.  Ik zal eerlijk zeggen dat ik ook wel eens met een hype mee ben gegaan en ook van een koude douche thuiskwam. Dat is namelijk the sims voor de ps2, ik was helemaal gek op de pc versie en op de ps2 klonk wel cool, vooral het multiplayer gedeelte, maar er werd nergens bijgezegd dat je die pas kreeg als je het hele singleplayer gedeelte uit had gespeeld ne dat was volgens mijn mening behoorlijk saai. ik voelde me dus een beetje genept.  Daar heb ik van geleerd, ik koop games nu pas veel later voor 2 redenen. De eerste is naturlijk dat ze goedkoper zijn en het tweede is dat je dan al veel meer informatie over een game kan krijgen.  Anyway het moraal van het verhaal is dat er idd veel gehyped wordt en dat we daar maar een smee op moeten houden.
 • Nou ik bedoelde t niet echt zo over mezelf, over t algemeen vind ik t logisch dat mensen bij games als zelda(of gta met alllemaal vernieuwingen weer maar wel supergehyped) verwachtingen stellen, das natuurlijk:p Ik had niet echt t idee dat ik t vergeleek met OoT ik wist dat t anders zou worden, TWW vond ik gewoon erg tegenvallen omdat ik weinig geduld heb en dat heb je wel nodig als je op dat bootje vaart en soms 10 minuten bezig bent met de windrichting veranderen tot je er was:p dat deed t em voor mij gewoon niet…ik wist dat er veel water in zou voorkomen en dat t anders zou zijn dan ooT en ik dacht dat t beter dan OoT zou worden. en uhm ja:p door de jaren heen ben ik ook een stuk voorzichtiger, ik let niet zozeer op hypes, ik ga GTA bijvoorbeeld ook niet meteen kopen (dat deed ik wel met true crime nog, de zogenaamde gtabeater>_<;)

  Met de nieuwe consoles wacht ik ook af, kijk de nintendo DS die wordt volgens mij erger gehyped dan de PSP, ook dit ga ik een jaartje toezien voor ik t koop want ik ken nintendo zo onderhand wel, eerst maken ze je helemaal gek met nieuwe hardware en dan laten ze een jaar niks bijna van zich horen behalve pokemon paars met een goud randje en mario party 2004._.'

  Met dat 3d moet ik ook een beetje instemmen met aiii(lees: EEN BEETJE:p) Sommige games vind ik gewoon veel beter in 3d, gta is weer een voorbeeld, die vrijheid is gewoon super en gedetaileerder vind ik dan in 2d, je kan gewoon meer, met zelda vind ik t niet zozeer een probleem 2d/3d want t brengt allebei coole mogelijkheden, hoewel ik t wel stom vind dat ze zelda 4 swords op de cube uitbrengen:s Ik vind t er maar net aan liggen maar ik speel nog erg regelmatig 2dgames, vooral op mn lieve snesje^_^

 • En nog wat over zelda WW, die puzzels waren idd vrij achterhaalt en ik had meer uitdaging verwacht op gebied van alles(behalve je geduld testen>_<;)

  Die graphics waren wel super, mogen ze nog wel een keer overdoen …MAAR ALSJEBLIEFT GEEN SUPERGROTE ZEE MEER…das duidelijk^_~ Er waren ook een hoop leuke dingen aan t spel, dat met die eilanden was op zich een leuk idee maar ik miste wel een paar grotere eilanden, op een moment denk je…owh zijn er geen eilande meer behalve die paar klompjes aarde af en toe met een schatkist met rupees?

  en nog wat over 3d, pff ik blijf bezig:p Ik heb pas star ocean 3 gekocht, daar vind ik t 3dgebruik weer erg slecht gedaan op sommige stukjes, als je door dorpen loopt verdwaal ik echt binne 5 minuten, kan aan mij liggen:s dat moest ik ff kwijt:p

 • Me no sheep :D

 • @Aiii:

  Als je serieus denkt dat er nu MINDER goeie spellen (qua gameplay) uitkomen dan 'vroeger' is er iets goed mis met je - roze nostalgiebril waarschijnlijk. De industrie is enorm gegroeid, dus is het aantal shitgames in verhouding toegenomen. Logisch dat er bergen spellen crap zijn, maar niemand verplicht je om die te spelen. Er zijn daarentegen ZAT spellen die wel aan alle mogelijke kanten de oude 'klassiekers' verbeteren.  Net als met films: 90% is crap, maar dan nog blijft er genoeg boeiends over.  En ow, probeer eens KrakOut op je C64 emulator, die vond ik altijd een stuk leuker dan Arkanoid ;-)Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren