1. Critical thinking is the key to success

Critical thinking is the key to success

Eens in de zoveel tijd komt er en spel op de markt dat je enigszins verrast, je stiekem meer weet te vermaken dan je ooit had gedacht. Zo weet ik dat de zotte Vlaming van de redactie nachtenlang plezier heeft gehad met My Horse & Me. Ik lag dubbel van het lachen, hij kon zich vermaken met iets waarvan hij altijd beweerde dat hij het verafschuwde. De arme knaap heeft het nog lang moeten horen, tot een maand geleden. Nee, ik heb mezelf niet ondergedompeld in de wonderlijke wereld van My Horse & Me, maar heb mij ontiegelijk veel vermaakt met iets waarvan ik nooit hield; het achter elkaar oplossen van de meest breinbrekende opdrachten.

Professor Layton en zijn leerling Luke (niet te verwarren met de held uit het ruimte-epos), hebben mij namelijk laten inzien dat het oplossen van breinbrekers door kritisch na te denken simpelweg fantastisch is. De Nintendo DS-game Professor Layton and the Curious Village zit namelijk bomvol uitdagende opdrachten en puzzels, welke aan elkaar worden geregen door adembenemende cutscenes (inclusief voice-overs), een sterk verhaal en leuke dialogen. Nu kan ik wel in geuren en kleuren gaan vertellen over de geweldige puzzels, maar het leek mij nog leuker jullie aan het werk te zetten met een aantal van de meer dan honderd (!) beschikbare hersenkrakers. Warm je hersenen dus maar op en onthoud: ‘Critical thinking is the key to success’, denk niet te moeilijk en lees alles rustig door. De oplossing staan in de spoilerkaders, de moeilijkheid van de puzzels is uitgedrukt in de eenheid picarat, een valuta in de wonderlijke wereld van Professor Layton.

Puzzel 1: Kat en muis

Waarde: 20 picarats

Vijf katten kunnen gezamenlijk vijf muizen vangen in vijf minuten tijd. Dat wetende, hoeveel katten heb je nodig om 100 muizen in 100 minuten te vangen?

Vijf katten! Want vijf katten kunnen vijf muizen vangen in vijf minuten. Als de katten vijf minuten langer doorgaan met de muizenjacht kun je ervan uitgaan dat je tien muizen vangt. Met andere woorden: vijf katten vangen tien muizen in tien minuten en vijf katten vangen twintig muizen in twintig minuten. Het is simpelweg een kwestie van hoe lang de katten op jacht blijven.

Puzzel 2: Hoeveel zijn er over?

Waarde: 25 picarats

Er branden tien kaarsen in de eetkamer. Een sterke bries waait door een open raam en blaast er twee uit. Even later zie je dat er nog een kaars uit is. Om zeker te weten dat er niet nog meer kaarsen uitgaan, doe je het raam dicht. Ervan uitgaande dat de wind geen kaarsen meer uitblazen; hoeveel kaarsen heb je uiteindelijk over?

Je hebt uiteindelijk drie kaarsen over. De zeven kaarsen die blijven branden zullen namelijk allemaal opbranden, waardoor alleen de drie kaarsen die eerder waren uitgeblazen overblijven.

Puzzel 3: Vissendief

Waarde: 30 picarats

Toen je eventjes niet keek, heeft iemand jouw heerlijke vismaaltijd opgegeten. De drie broertjes op de plek van deze gruweldaad hadden het volgende te zeggen.

A: ‘Ik? Ohja, ik heb ervan gegeten. Het was verukkelijk!’

B: ‘Ik heb gezien hoe A de vis naar binnen werkte!’

C: ‘Zowel B als ik hebben geen hap van de vis gegeten!’

Eén van deze broers liegt. Maar wie?

Broertje C is de leugenaar. A en C hebben jouw visgerecht samen opgepeuzeld. Het antwoord wordt duidelijk als je je indenkt dat:

-Als A liegt, B ook moet liegen

-Als B liegt, A ook uit zijn nek kletst

Hierdoor kan alleen C de leugenaar zijn.

Puzzel 4: OTTF?

Waarde: 30 picarats

Een Engels hoogleraar wiskunde heeft een setje papieren kaartjes. Op elke kaart staat een letter, maar op één van de kaarten ontbreekt die letter. Welke letter hoort er op de lege kaart te staan?

De letter F. De letters en plaats van de letters corresponderen namelijk met de tien eerste Engelse getallen. O=one, T=two, T=three, F=four, F=five, S=six, S=seven, E=eight, N=nine, T=ten.

Puzzel 5: Alfabet

Waarde: 15 picarats

We eindigen met een simpele laatste puzzel. De eerste letter van ‘t alfabet is een A, en de letter B komt na de A. Tot zover geen problemen. De letter waar je je echter zorgen om moet maken is de laatste letter. Wat is de laatste letter van ‘t alfabet? (Hint: geen Z)

De T! De laatste letter van het woord alfabet is de letter T!

Dit artikel delen

Over de auteur