1. Muzieklog nummer 5

Muzieklog nummer 5

Hoppakee, maar weer eens een muzieklog maken, aangezien ik dat al een tijdje niet gedaan heb!

De eerste clip is van The Pixies, met het nummer Debaser, de geweldige opener van de LP Doolittle. De Pixies waren een gitaar/punkrock band die eind jaren tachtig groot werden met het briljante meesterwerk Surfer Rosa. Deze track is van hun tweede LP, die overigens ook behoorlijk goed is. Nu ik er zo over nadenk HEBBEN ze helemaal geen slechte LP's, kortom, je kunt alles van de band blind kopen! Als opener is deze uitermate geschikt, want hij rockt er meteen al lekker in:

De volgende clip is van Atari Teenage Riot, en laat zien dat de band hun tijd ver vooruit was. Gitaren, gabber en een heftige dosis politiek was Alec Empire, producer van de band niet vreemd. Ook hun concerten waren van begin af aan ruig en ‘punk as fuck’. Geen wonder dat Liam Howlett gitaren ging gebruiken in zijn muziek nadat deze Atari aan het werk heeft gezien. Liam Howlett is overigens de waardeloze producer van overgewaardeerde popband The Prodigy. (Edit: mochten Prodigy-fans zich hier kwaad om maken, het is maar een mening :) )

Cool! Vind ik een clipje van Christoph de Babalon! Ok, het is dan wel fan-made maar toch… Ik ben altijd fan geweest van zijn ‘hak-op-de-tak-ratelbreaks’ en de track Residiuum is hier een goed voorbeeld van. Qua sfeervolle darkbreaks komt er weinig in de buurt van deze Hamburgse poducer. Ik kan zijn platen dan ook niet vaak genoeg aanbevelen!!

De band Sublime heb ik altijd wel goed gevonden, omdat ik wel gecharmeerd was van de CA ska-punk bands die eind jaren ’80 begin jaren ’90 opkwamen, ik heb dan ook niet voor niets een Operation Ivy tattoo op m’n rug. Jammerlijk is de zanger overleden vlak voor hun grote doorbraak, waardoor het grote publiek nooit kennis heeft mogen maken met deze band. Het volgende nummer, Santeria, is van hun laatste studioalbum.

Na Sublime dan toch maar afsluiten met een Operation Ivy clip. Deze band zijn de ware grondleggers van de ska-punk zoals die opkwam eind jaren ’80 in Californië. Nadat de band was opgeheven na een geweldige LP en 2 7” singles richtte twee bandleden van Operation Ivy een andere band op genaamd Rancid. Deze band is behoorlijk bekend geworden en de eerste 2 platen zijn ook zeker de moeite waard, maar zo goed als Operation Ivy zal het nooit worden.

Dit artikel delen

Over de auteur