1. De nieuwe trainer van FC Twente

De nieuwe trainer van FC Twente

Na het vertrek van de trainer en technisch directeur Fred Rutten is FC Twente naarstig op zoek naar een vervanger. De afgelopen weken hebben verschillende namen al de revue gepasseerd maar, voorzitter Joop Munsterman bleef alles ontkennen.

De lijst met mogelijkheden was groot. Het begon met namen als Mario Been, Ron Jans en Ernie Brandts. Deze zijn geen van allen benaderd en zullen dus elders actief blijven. Dan de namen uit fase 2. Jurgen Klopp, Adrie Koster en Steve McClaren. Klopp heeft inmiddels bij Dortmund getekend, Koster blijft bij Ajax maar Steve McClaren is nog steeds werkloos.

Daarna werden voorzichtig namen genoemd als Michael Laudrup (Getafe) en Morten Olson (bondscoach Denemarken) en ook Steve McClaren werd ook nog steeds genoemd. Laudrup heeft niets van zich laten horen in de zaak. Olson daarentegen bevestigde de interesse van de club uit Enschede maar daarmee was de kous ook af.

Toen was er die memorabele dag. 18 mei 2008. Ajax – FC Twente, dé wedstrijd van het seizoen voor beide teams de voorronde van de Champions League staat immers op het spel. Wie werd er na deze bijzonder spannende wedstrijd (0-0, Twente door) in het stadion gespot? Steve McClaren. Munsterman: “Steve wilde eens een goede wedstrijd in het buitenland zien”. Ja, ja, maak dat iemand anders maar wijs. Meneer McClaren wil gewoon zien of zijn mogelijk toekomstige werkgever Champions League speelt. Gisteren werd McClaren uitgebreid rondgeleid in de Grolsch Veste door Joop Munsterman. Tevens zijn er orienterende gesprekken geweest.

Wie is die hele Steve McClaren eigenlijk? Even zoeken op wat sites en je komt al snel het een en ander over de beste man te weten:

Trainerscarrière

Kort nadat hij als speler stopte, werd hij reserve trainer bij Oxford United en vanaf 1995 hoofdtrainer. Later vertrok hij naar Derby County om assistent trainer te worden. In 1998 vertrok hij naar Manchester United om de assistent van trainer Sir Alex Ferguson te worden. Hier won hij de Champions League. In 2001 werd hij hoofdtrainer van Middlesbrough. In zijn eerste seizoen behaalde de club de halve finale van de FA Cup. In 2004 werd de League Cup gewonnen, waarmee Middlesborough zich voor het eerst kwalificeerde voor Europees voetbal. Het seizoen erna werd, op basis van de zevende positie in de Premiership, weer Europees voetbal gehaald. In het seizoen 2005/2006 was Middlesbrough verliezend finalist in de UEFA Cup.

Het Engelse elftal

Van november 2000 tot juli 2006 was McClaren assistent van de bondscoach van het Engelse elftal. Toen bondscoach Sven-Göran Eriksson zijn functie neerlegde, nam McClaren deze per augustus 2006 over. In het begin was McClaren zeer populair bij de Engelsen, vooral vanwege zijn andere benadering dan zijn 'koele' voorganger Eriksson. Maar vanwege matige resultaten tijdens kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2008, daalde zijn populariteit. Bij de kwalificatiewedstrijden in maart 2007 werd hij door de aanwezige Engelse fans uitgejoeld. Op 22 november 2007 werd hij ontslagen omdat het Engelse team zich niet kwalificeerde voor het Europees Kampioenschap van 2008

Waar ik mij nu mateloos aan kan irriteren is dat mensen Steve nu afbranden op basis van zijn laatste 2 jaar als trainer. 14e werd hij met Boro en hij plaatse zich dus niet voor het EK met Engeland. Dat is ook niet om over naar huis te schrijven, maar men vergeet dat hij ook geweldige dingen heeft bereikt bij Boro. Hij heeft ze naar hoogtes geleid die ze daar nooit eerder hebben gezien.

Laat ik de man eens vergelijken met onze eigen Louis van Gaal. Met AZ heeft hij grootse dingen gedaan. Deed lang mee om de titel, speelde goed in de UEFA Cup en bovendien werd er mooi gevoetbald. Hij verzuimde echter een aantal jaren daarvoor om Nederland naar het WK te leiden in 2002. ‘Jamaar hij heeft wel de Champions League gewonnen met Ajax en Barca..’ Juist, Ajax en Barca. Dat kan ook met die clubs, niet met een subtopper. ‘Jamaar Boro is 14e geworden..’ Dus? AZ werd ook iets van 12e en iedereen tipte hen als titelkandidaat. Van Gaal mag ook blijven. Zo kan het gaan.

Ik zeg: geef Steve McClaren een kans om zich in Nederland te bewijzen. Hij heeft een grote naam en kan met die naam het Nederlandse voetbal weer een beetje op de kaart zetten. Helemaal nu FC Twente de voorrondes heeft bereikt. Ik denk dat we in Twente best een goede opvolger hebben aan Steve McClaren. Er is natuurlijk nog niets zeker, volgens Munsterman heeft FC Twente ''nog meer ijzers in het vuur'' maar de interesse in McClaren lijkt nu toch wel heel nadrukkelijk geworden.

Dit artikel delen

Over de auteur