1. Sid Meier's Pirates!

Sid Meier's Pirates!

Sid Meier brengt opnieuw een spel uit. Pirates! is de gelukkige en zal dit jaar nog uitgebracht worden voor de PC. Het spel neemt je mee naar de tijd dat slavernij en kolonisatie normaal waren, maar ook piraten waren aanwezig rond die tijd. Jij bent één van die piraten die het Caribische gebied rond de zeventiende eeuw onveilig maakt. Ben jij een geboren piratenleider of word je al snel op de loopplank gezet door je eigen bemanning?

Fransen, Spanjaarden, Engelsen én Nederlanders!

In de bèta die ik speelde, was duidelijk te zien dat het geen definitieve versie was. Er zaten nog veel fouten in het spel van zowel grafische als technische aard, maar desondanks was het spel aardig te spelen en waren de diverse opties van het spel goed te testen.

In Sid Meier’s Pirates! ben jij je familie kwijtgeraakt door een piraat. Jij gaat uitzoeken wie het heeft gedaan en je familie proberen terug te vinden. Je begint met een naam en een nationaliteit te kiezen. Eén van de nationaliteiten is de Nederlandse. Het is ook mogelijk om een Spanjaard, een Engelsman of een Fransman te worden. De vier landen hebben onderling een vrij slechte relatie.

De landen hebben namelijk oorlog met elkaar. Jij kunt als piraat een land helpen. Blijf je bijvoorbeeld Nederland trouw, dan kun je het beste de Spaanse schepen aanvallen. Het aanvallen kun je op verschillende manieren doen. Je mag het schip helemaal kort en klein schieten maar dan zal de buit ook naar de bodem zinken. Je kunt het beste het schip overnemen door de kapitein van het schip uit te dagen met een duel. Weet je hem te verslaan? Dan krijg je als beloning de rijkdommen van het schip, de bemanning en eventueel het schip zelf.

Naast het vechten, kun je ook een handelaar zijn. Koop je spullen goedkoop in op het eerste eiland en verkoop ze vervolgens weer op het tweede eiland. Ook is het mogelijk om de schatzoeker uit te hangen of de dochter van de gouverneur te versieren door middel van een dansspel. Sid Meier’s Pirates! is een erg uitgebreid spel en bevat enorm veel speelopties. Sommige opties zoals het duelleren en het dansen zijn vrij eenvoudig (op het juiste moment de juiste toets indrukken). Andere onderdelen vereisen wat meer inzicht zoals het overnemen van vijandelijke steden.

Fable gameplay

Wat het spel leuk maakt, zijn jouw eigen acties. Net als in Fable, hebben jouw acties invloed op de omgeving. Schiet je constant Spaanse boten neer, dan zul je al snel niet meer toegelaten worden in de Spaanse steden en eilanden. Als je een Spaans legerboot om zeep helpt, zal er vervolgens een Spaans eiland in de problemen komen omdat hun verdediging bijna helemaal weg is gevallen. Val dat eiland aan en je zult ontdekken dat er weinig of geen weerstand is en het eiland is veroverd.

Een ander voorbeeld is je eigen bemanning. Zorg jij ervoor dat er flink wat schepen worden aangevallen en er regelmatig een dikke buit wordt binnengehaald, dan is er niets aan de hand. Je bemanning heeft al heel wat maanden op de zee geleefd en zal je trouw bleven voor nog een aantal maanden. Valt de opbrengst tegen en is er weinig te beleven, dan willen ze zo snel mogelijk van het schip af en de buit verdelen. Doe jij dit niet, dan worden ze onrustig en kunnen ze zelfs een muiterij opzetten. Je kunt het ook te bont maken en uiteindelijk keren ze je dan de rug toe en varen ze weg met een van je eigen schepen.

Het piraten gevoel

Een ander punt wat meteen opvalt, is dat het spel sfeer heeft. De grafische kant bevat een unieke grafische stijl die de juiste sfeer op het scherm tovert. Ook is het geluid dik in orde. Sid Meier’s Pirates! zal surround sound ondersteunen. Zingende piraten, ontploffende schepen of de muziek tijdens de dansspelletjes geven jou het idee alsof je echt in die eeuw leeft.

Het enige kritiekpunt wat ik gevonden heb, was de moeilijkheidsgraad. Alle spelletjes zijn vrij eenvoudig behalve het overnemen van een stad. Enige voorbereiding, strategisch inzicht en een grote bemanning zijn essentieel als je een dergelijk gevecht wilt overleven. Als ze het spel echter moeilijker maken, kan er eigenlijk niets meer misgaan met Sid Meier’s Pirates!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit wordt naar mijn bescheiden mening een geweldig spel. En die moeilijkheidsgraad zal naar mate het spel vordert echt nog wel hoger kome te liggen.

 • kick toch ? beter goed gejat dan slecht bedacht…

 • Dat kwam voornamelijk omdat Brian Reynolds, de chief designer van Civ 2 en Alpha Centauri, vroegtijdig uit het onwtikkelteam van Civ 3 gestapt is om zelf een eigen studio (Big Huge Games) te starten.

 • nog een puntje van kritiek. ik had gehoort dat je in pirates ook ouder zou worden. je zou zelfs op een gegeven moment te oud worden om de dames te versieren en dan moest je ook verder maar afzien van je piraten bestaan. klinkt opzich wel leuk. maar dat leventje zou in 6 uurtjes ofzo er al doorheen hebben gejaagd.

  ik vond civ 3 trouwens de beste. er zijn leuke dingen aan toe gevoegd, zodat je ook echt kan spreken van een deel 3 en niet een mooier gemaakt deel 2. met civ ben ik wel even tevreden, maar van mij mogen ze wel weer een nieuwe colonization uitbrengen.

 • Lijkt me wel een geinig spel. Piraten games zijn best cool

 • Clean t' deck, raise t' sail, ye bilge rats and gather t' grog! Yarrr.

 • Ik gaat hem bijna zeker kopen.

 • saaaaaai

 • waar kan je hem downloaden ??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren