1. (Ex)x2Clusives my ass

(Ex)x2Clusives my ass

De titel van deze weblog is echt vet... Het ziet er gewoon mooi uit, punt. '(Ex)x2Clusives my ass' heeft naast pracht en praal ook een ware betekenis. 'Ex' is simpel weg het deel van het woord 'exclusives', oftewel 'exclusief', wat in het Nederlands betekend dat een bepaald iets alleen voor een bepaald iets is, en niet voor andere bepaalde ietsen. De tweede 'Ex' (juist, daarom ook die x2, ofewel keer twee) slaat op het woord 'ex', dat je hopelijk zelf kunt bedenken als je ooit een vriendje of een vriendinnetje hebt gehad. Ik heb ook een ex... eigenlijk meerdere. Eentje is best wel lekker, maar dat is een ander verhaal.

Nou, zo als we weten is Bioshock multiplatformerererer gegaan of hoe die shiz ook mag heten. Dat betekend minder inkomsten fo' Microsoft, meer inkomsten for 2K. Maar, is dit nu eigenlijk wel zo gunstig? Natuurlijk, voor de PS3 bezitters wel, want Bioshock is best wel hip, maar ik, als Xbox 360-bezitter, blijf toch wel met een gemengd gevoel over. Call me a fanboy or whatever you want to call me, maar ik vind het toch kut (alhoewel ik het leuk vind voor de PS3 bezitters)... Kijk jongens en meisjes, dat heet nu nog eens gemengde gevoelens.

MGS4 = PS3 exclusive, en voor vele PS3 bezitters 'dah GOTY 2008 FTWPWNPAFFAP'. Ok, mooi, MGS heeft me nog nooit aangesproken, maar toch. Als 'ie ooit nog naar de Xbox 360 zou komen, zou ik dat goed vinden, simpelweg omdat er een exclusive uit het andere kamp weg is. Maar, dit maakt mij een fanboy... maar dat ben ik niet! Ik heb gewoon het beste voor met mijn lieffeh Xboxje (wjmnk, hvj breezah!one).

Om nu weer de moraalridder te gaan spelen a la sommige hier doe ik liever niet, maar exclusives maken de console. Exclusives maken mensen trots om een console te hebben. Jazeker, multiplatforms brengen meer geld in het laatje bij uitgevers, maar verlies je dan niet een grote userbase? Die een bepaalde console hebben gekocht voor dat bepaalde spel die alleen daarop uitkomt. Dan denk je ook echt iets van 'fuck it, ik heb de 360 gekocht voor Halo 3 en nu komt ie ook op de NES uit...'.

Ook voelt het gewoon lekkertjes om van exclusives te hebben - consoles hebben gezichten nodig. Als ik aan Sony denk, denk ik aan zo'n dude met een gasmasker op een oranje ogen. Bij Microsoft denk ik aan onze vriend Masterchief, en bij Nintendo natuurlijk aan Mario. Stel je nu eens voor dat die allemaal multi's waren... Dat is toch gewoon kut. Natuurlijk, meer zielen = meer vreugd (ofzo), ben ik ook helemaal mee eens, maar het voelt toch op een bepaalde manier kut aan als een exclusive van jouw console weg is. Maar dat ben ik waarschijnlijk.

Dit artikel delen

Over de auteur