1. Tony Hawk

Tony Hawk

Welkom bij de skateschool. Vandaag leren we je allerlei leuke trucjes die je na je schooltijd op de speelplaats uit kunt gaan proberen! De mensen die het voordoen zijn echter zeer goede, professionele skaters uit de Tony Hawk serie, dus de kreet don’t try this at home! is wel op zijn plaats.

De beginselen in Tony Hawk’s Pro Skater

Laten we rustig aan beginnen. De gekke, achterlijk sicke combo’s bewaren we voor latere delen. In de module ‘THPS 1’ leer je bijvoorbeeld goed te ollien, te grinden en… te winnen. We spelen in een aantal spelwerelden die allen vol zitten met tien opdrachten. Dat houdt in: drie keer een bepaalde score verbeteren (Amateur, Pro, Sick), de lettercombinatie SKATE verzamelen, een geheime videotape vinden en 100% goals & cash scoren. De lijst wordt gecomplementeerd door een aantal opdrachten die per wereld verschillend zijn. Behalve dit soort ‘vrije’ werelden zijn er ook competities. Hierin behaal je per run een score tussen de 0 en de 100. De uitslag wordt, na drie runs, gecombineerd uit je twee beste runs, waarna je (hopelijk) brons, zilver of goud pakt. Werp ook even een blik op de mensen die zo aardig zijn geweest hun kunsten te vertonen voor dit deel; onder hen vinden we uiteraard Tony Hawk, maar ook talentvolle skaters als Bucky Lasek, Bob Burnquist en Chad Muska.

Succesvol vervolg: Tony Hawk’s Pro Skater 2

Hebben we plezier gehad met die trucjes die we de vorige keer hebben geleerd? Mooi. Dan is het nu tijd om weer wat aan de techniek bij te schaven. In dit deel leren we de Manual. Met deze grondtruc kunnen we allerlei trucs aan elkaar plakken. Zo zijn hogere combo’s mogelijk. Tel daar het behoorlijke aantal nieuwe trucs, en de mogelijkheid om specials toe te voegen aan je karakter, bij op en je kunt op je gekneusde vingers natellen dat je met THPS 2 nog voller kunt gáán dan in deel één. Uiteraard is ook dit deel voorzien van een leuk aantal spelwerelden, helaas wel gevuld met grotendeels dezelfde opdrachten. In dit deel leren we verder een compleet nieuwe discipline: het bouwen van skateparken. De spelwerelden in THPS 2 zijn zeer goed in elkaar gezet en nu kun je zelf proberen een net zo goed skatepark te maken.

Lekker door in Tony Hawk’s Pro Skater 3

Tijd voor deel drie. De PlayStation krijgt, na met deel 2 al her en der concurrentie gehad te hebben, nu ook concurrentie van zijn grote broer, de PlayStation 2. Dat maakt het mogelijk het techniesche vlak, ook niet onbelangrijk, te verbeteren. Ook in THPS 3 gaan we weer een stapje verder met onze skatetechnieken; we leren de revert. Deze beweging wordt uitgevoerd bij het landen op een quarterpipe, en maakt het mogelijk een combo voort te zetten na een paar trucs op een quarterpipe. Voor het uitvoeren van de trucs hebben we niet meer vrijheid gekregen. Wel is de omgeving waarin we onze trucs kunnen vertonen wat levendiger. Er zijn voertuigen en andere mensen aanwezig, soms hebben ze zelfs een interactieve rol. Mocht het je lukken om écht goed te worden: De PlayStation 2 versie ondersteunt online play. Een primeur in de serie en tegelijk het eerste serieuze PS2 online spel.

Tijd voor vernieuwing? Tony Hawk’s Pro Skater 4

Hebben we al genoeg van deze serie? Dan kunt u nu de school nog verlaten. Heeft u echter nog een greintje interesse over, schroom dan niet en verdiep u in THPS 4. Geen baanbrekende nieuwe technieken deze keer, maar wel een leuke nieuwe beweging, genaamd de Spine Transfer. We kunnen nu van de ene quarterpipe, over iets anders heen, naar een andere quarterpipe springen. Uiteraard zitten hier een aantal opdrachten aan vast. Deze opdrachten krijg je nu eens niet van tevoren, maar je vindt ze verspreid over de spelwerelden. De Career mode is ook niet meer opgebouwd uit kleine runs van twee minuten, maar meer als een lange Free Skate modus. Een voorbode op wat nog zou komen...

Doorstart: Tony Hawk’s Underground

Gefeliciteerd! Het grootste deel van uw skate-opleiding is afgerond. Tevens verwelkomen we u bij het vervolg van deze opleiding. Vergeet alles wat u gewend bent, we gaan het helemaal anders doen! Ziet u deze loser? Dit moet, met uw hulp, de nieuwste Pro Champ worden. Mag gerust ‘een behoorlijke opgave’ genoemd worden. Daarmee hebben we eigenlijk de hoofdzaak genoemd: THUG bevat een heus verhaal! “New Jersey local groeit in de wereld van skateboarden, verovert sponsors, doet de meest sicke tricks en wordt een Pro Skater”. Geen verrassende verhaallijn, maar wél erg leuk om te spelen! Hulde ook voor de manier waarop Neversoft je aan het spel gebonden houdt: je rivaal, Eric Sparrow, loopt je constant te naaien. Dat maakt jou natuurlijk extra gedreven om hem (weer) dik te verslaan.

In Underground zijn de Create-A-Modes ook uitgebreid. Behalve je eigen skater en skatepark kun je nu ook je eigen tricks, decks en goals maken. De PlayStation 2 heeft nog steeds exclusief het online play waar de GameCube en de Xbox het moeten doen met gewone multiplayer opties. Onze skatetechnieken worden nu wél weer uitgebreid: we kunnen, jawel, lopen! Dit maakt het maken van combo's aanzienlijk makkelijker; wanneer je van je bord af gaat, mag je een korte tijd lopen voordat je dan weer een truc moet doen. In THUG kom je ook weer allerlei bekende skaters tegen. Vooral in de Story Mode vind je veel beroemdheden, waaronder bijvoorbeeld ook Bam Margera.

De toekomst: Tony Hawk’s Underground 2

Dames en heren, gefeliciteerd. U heeft de skateschool in de huidige vorm tot een goed einde gebracht. We begonnen als beginnelingetjes in de bijna lineaire Pro Skater serie, en we eindigden (voorlopig) bij welhaast ultieme skatevrijheid in Tony Hawk’s Underground. Aanstaande zondag kunt op InsideGamer de recensie lezen. Maak u alvast op voor flink wat actie, want de World Destruction Tour wordt ongetwijfeld sicker dan sick.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Gefeliciteerd! Het grootste deel van uw skate-opleiding is afgerond.

  Haha, nou bedankt dan maar :) Verder dan dit ben ik ook niet gekomen, na deel 4 had ik het wel gezien. Maar wie weet, als ik ooit eens tegen THPS: U2 aanloop met een mooie prijs ;) Sick stukje btw ;)

 • Hmm, deel 1 & 2 vondt ik geweldig, maar daarna kon de serie me niet meer pakken. Je moest op een gegeven moment die tricks steeds sneller doen, en toen ik deel 4 speelde ging het te snel allemaal. Hopelijk is THUG beter, eens proberen :P

 • Ik vond deel 2 het vetst. Bij drie verloor ik het gevoel ook.

 • Deel 2 of 4 vond ik het best, 2 omdat het gevoel zo geweldig was, maar 4 omdat ik dat spel helemaal kapot hebt gespeeld in de multiplayer en dat was geweldig. Ik vond deel 3 het stomst, weet niet waarom, die levels lagen me niet zo.

 • Deel 1 vonk niezo leuk…. Deel 3 vond ik er leuk…. thug was ik snel op uitgespeeld… ik dacht leuk…. die autos… alleen die besturing was verrot en een beetje te kleine levels

 • deel 2 voor de muziek :) deel 4 voor de gameplay en snelheid en tricks :D  @ fightclub: je vond thug2 het beste? die komt pas op 29 oktober uit!!! en het is vandaag de 15e ;) get real

 • De beste vind ik nog altijd thps 2 die controle was zo lekker.

  3 ging ook nog goed maar 4 werd me iets te veel. underground heb ik nooit gespeeld maja misschien komt daar verandering in

 • Ik vond Tony hawk 3 juist het beste,maar dat was m`n eerste tony hawk

 • ik vond deel 2 ook de leukste :)

 • de tonyhawks vliegen me om de oren:S

 • ik heb deel 1,2 en 3 Ik vond deel 2 ook het beste!!

 • ik wil tony hawk underground 2

 • De toekomst: Tony Hawk’s Underground 2

  De toekomst? is Tony Hawk Underground2 nog niet officieel uit dan?

  ik heb em in ieder geval al :P

 • cker geimporteerd jongeman?(of gedownload)

 • THUG 2 is cool. Ik vind het vooral vet dat er levels uit THPS spellen in zitten zoals downhill jam(1), School 1(1), Airport(3), philadelphia(2) en LA(3)

 • Mooowie:cker geimporteerd jongeman?(of gedownload)

  Jah ;) Waneer komt ie in Nederland uit dan? en is ie al in Amerika uit?

 • Philadelphia vond ik ook een vet level idd… die fontein grinden ben ik toen (in thps 2) best lang mee bezig geweest :S

 • niet? ik vind em echt super!

  dat komt mischien omdat ik hem op de PC heb en aleen THPS1,2,3 heb gespeeld op de PC

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren