1. Tony Hawk\'s Underground 2

Tony Hawk\'s Underground 2

Boem! Zo ben je lekker aan het skaten, en zo knal je tegen een busje op en word je ontvoerd door de meest radicale skater en de beste skater van deze aardkloot, Bam Margera en Tony Hawk. De twee organiseren een World Destruction Tour en stellen beide een team samen. Maak je borst maar nat, want je zult bigger, wilder en sicker moeten gaan dan ooit tevoren!

Tony Hawk’s Underground 2 (hierna: THUG 2) gaat door in de lijn van deel één; je bent min of meer dezelfde skater die in het vorige spel de weg naar roem bewandelde. Dat kun je al zien aan de openingsscène, waarin je uit een bekende halfpipe in New Jersey wordt ontvoerd. Vervolgens begin je in het team van Tony Hawk aan de wereldwijde vernietigingsronde, te beginnen in Boston. Later breng je onder andere nog chaos aan in Barcelona en Berlijn om uiteindelijk ultieme tricksets te skaten in het befaamde Skatopia. In al deze steden kom je allerlei bekende personen tegen. Behalve de bekende Pro Skaters kom je ook gasten als Steve-O, Wee-Man en Phil Margera tegen: Jackass ten top dus! De humor die zij met zich meebrengen komt vrijwel overal in terug, variërend van het introfilmpje tot de ronduit sadistische opdrachten die je af en toe moet uitvoeren.

De Tony Hawk serie heeft altijd bekend gestaan om zijn sterke gameplay. De werelden waren perfect opgebouwd voor combo’s van de hoogste plank en de soepele besturing maakte het mogelijk de meest vette trucs uit de hoge hoed te toveren. In THUG 2 is deze zeer verslavende feel behouden, met enkele leuke toevoegingen. De belangrijkste is waarschijnlijk het nieuwe focus control. Wanneer je special meter vol is, kun je met één druk op de knop de tijd vertragen. Op die manier heb je meer controle over je tricks, en kun je landingen, reverts en manuals beter timen. Ook nieuw is de Natas Spin. Daarmee kun je bovenop bomen of brandkranen spinnen. Het is niet revolutionair, maar wel grappig en ook nodig voor sommige opdrachten. Geheel in de stijl van het spel is er ook de Freak Out beweging. Wanneer je bent gevallen kun je als een gek op een knop meppen. Wanneer je dat snel genoeg doet, geeft je skater zijn board een enorme optater. Tenslotte heb je nog een nieuwe ‘move’ die buiten het skaten omgaan: je kunt graffiti spuiten. Stap van je bord af, loop naar een muur en spuit je logo er op!

De soundtrack van THUG 2 biedt veel variatie. Er is uiteraard de nodige hiphop en punk, maar er zijn ook klassiekers als Johnny Cash en Frank Sinatra te horen. Een welkome afwisseling. Op grafisch gebied is er het een en ander veranderd. Je zult na luttele seconden al door hebben dat het grafische aspect er deze keer niet op is gericht om alles er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Er is gekozen voor een wat lossere, een beetje cartoonachtige stijl. Dit ligt in het verlengde achter de gedachte van het spel: hoe bruter, hoe beter. Zo is er in bijna elke spelwereld wel een opdracht te doen die extreme chaos aanricht en zodoende de spelwereld verandert. Zo kun je bijvoorbeeld ergens een stier loslaten, die ervoor zorgt dat er een grote schoorsteen omvalt. Die kun je dan weer voor allerlei nieuwe trucs gebruiken. Niet realistisch, maar wel vet!

Net als in Tony Hawk’s Underground kun je ook in deel twee weer de nodige dingen zelf maken. Alle Create-a-Modes zijn behouden, met de Creat-a-Graphic als vernieuwing daarbij. De belangrijkste nieuwe modus is echter de Classic Mode. Deze modus brengt je terug naar hoe de serie is begonnen. Je zult in zowel nieuwe als oude spelwerelden runs van twee minuten uitvoeren, om daarin een van tevoren vaststaand lijstje van tien doelen te voltooien. Deze modus is vooral leuk voor mensen die Tony Hawk’s Pro Skater 1, 2 of 3 hebben gespeeld, ook omdat zij een aantal spelwerelden zullen herkennen uit de oude spellen. Het is ook mogelijk om de vaardigheden, die in de loop der jaren aangeleerd zijn, uit te schakelen. Zo kun je dan bijvoorbeeld zonder manuals, walking en reverts spelen om het ‘echte’ oude gevoel te krijgen.

Hoewel het spel grotendeels draait op de singleplayer modi kun je ook met meerdere spelers tegelijk spelen. De PlayStation 2 heeft nog steeds als enige console de online features ter beschikking. Nog steeds zijn er de vertragingen bij het laden wanneer er een speler bij komt, maar het speelt lekker. Er zijn niet gek veel nieuwe spelmodi bijgekomen, maar dat is geen probleem; het aanbod is gevarieerd en leuk genoeg voor de nodige uurtjes online spelplezier. Op de andere platforms ben je helaas beperkt tot het delen van het televisiescherm, hetgeen jammer is, maar alsnog leuk is om eens te proberen.

Conclusie en beoordeling

None

Tony Hawk’s Underground 2 is een geslaagde opvolger van deel één met een cartoonachtige twist. Een stukje realisme heeft plaatsgemaakt voor een stukje meer pure fun. Dit vond ik zelf een goede ontwikkeling, maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die juist het realisme belangrijk vinden. Grafisch is het spel licht verbeterd, maar door de verandering in stijl valt dat nauwelijks op. Het is wel jammer dat online nog steeds is voorbehouden aan de PlayStation 2. Desondanks is het spel ook op andere platforms zeer de moeite waard, vooral als je sowieso al fan was van de serie. Is dat laatste het geval: wacht niet en haal THUG 2 in huis. Je zult er geen spijt van krijgen. PC en PlayStation 2 eigenaren mogen een punt optellen bij het cijfer vanwege de online optie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Jackass humor
 • Nieuwe stijl
 • PS2 multiplayer
 • Minpunten
 • Nieuwe stijl
 • Alleen PS2 online

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Cool iik moet hem hebben!

 • mooie en goede review!

 • Ik niet, heb die Tony Hawk shit wel gezien nu. had ooit deel 3 nog gekocht, maar was t na een hele tijd beu om elke keer weer die tape te pakken. Ik heb dit geloof ik ook al eens gezien in Airblade. Daar had je ook dit soort missies met een verhaallijn. Die had wel een bagger besturing waar ik niet aan kon wennen, en met Tony Hawk bak ik er ook niks van. Dit is geen genre meer voor mij.

 • Geen Live= geen aanschaf waard (voor mij dan)

 • Ik ga voor de ps2 versie, want die gaat wel online.

 • Ik vind deel 1 toch de beste uit de serie, daarna zijn ze, ondanks al die verbeteringen, alleen maar bergafwaarts gegaan imo. Veel zien dit niet zo, maar ik hem me iig het meest vermaakt me deel 1

 • En we mogen er nog meer van Tony hawks verwachten in te toekomst want Tony heeft een contract tot 2006 met Activision.

 • De underground heb ik nog nooit gespeeld de voorgaande delen wel en vond het altijd wel leuk maar toen underground kwam had ik er wel een x genoeg van en heb het toen niet gekocht. Maar THUG 2 ziet er wel weer leuk uit en is wat anders geworden. Dus ik ga THUG 2 maar kopen als ie wat goedkoper is.

 • je bedoeld een contract tot 2015

 • op de pc kan je ook online hoor (duh)

 • @ Qwry: klopt, ik heb me een beetje op de consoles gefocussed.

 • Ik weet niet waarom iedereen altijd het uitmelken van de Tony Hawk-spellen bekritiseert. Met elk nieuw deel komen er nieuwe verbeteringen bij en hoewel deel 2 nog altijd het beste deel is heb ik me ook goed vermaakt met de andere delen. Vergelijk de TH-games trouwens maar eens met FIFA dan zie je dat de TH-games wel elk jaar veel vernieuwender zijn.

 • Haal em wel, als ie 10 euro is :P. Volgend jaar is deeltje 3 er alweer dus…

 • Wanneer worden de prijswinnaard eigenlijk bekend gemaakt

 • De PlayStation 2 heeft nog steeds als enige console de online features ter beschikkingDe PC versie heeft ook online mogelijkheden. Dus eigenlijk alleen de ps2 en de pc. Maar de game is tof. Ik heb hem.

 • Nou ik vind het ook een bagger spel naar deel 1,2,3 dood te hebben gespeelt kan dit mij echt niet meer boeien er zijn zoveel beter en leukere games op de markt ik kan niet begrijpen dat de massa dit nog koopt.

 • Lijkt me een vermakelijke game. Een kwartiertje gespeeld. Ook dit deel zal me weer wat uurtjes kunnen boeien. Jammer dat de Xbox versie nog niet online kan, dat zuigt wel, maar goed. Hopen dat de replay waarde hoger ligt deen THUG1, want daar was ik snel op uitgekeken.

 • Mag ik nu eindelijk weten of de prijswinnaars al bekend zijn

 • Ach over 5 jaar ben je zelf ook oud genoeg voor het vmbo.

 • Mag ik nu eindelijk weten of de prijswinnaars al bekend zijn Kerel, de prijsvraag is nog bezig!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren