1. Shellshock: Nam ‘67

Shellshock: Nam ‘67

Na tientallen Vietnam-titels is de ‘rage’ zo langzamerhand wel geluwd en toen kwam Shellshock langs. Van de ontwikkelaar die ook aan Killzone werkt en van de uitgever die Tomb Raider beheert. Dat moet wel een meesterwerkje zijn, toch?

Nou, niet dus. Ik doelde uiteraard op het Nederlandse Guerilla en het welbekende Eidos. Het talent van beide bedrijven is echter totaal ongebruikt gelaten als het op Shellshock aankomt. Laat ik echter niet al te hard van stapel lopen; kritiek moet netjes opgebouwd worden.

Nam

Zoals ik al zei, speelt Shellshock zich af in Vietnam (Nam). Zoals iedereen wel zal weten was de Vietnam-oorlog een verschrikkelijke gebeurtenis, voornamelijk door de wreedheid van zowel Amerikaanse als Noord-Vietnamese (Vietcong) soldaten. Shellshock adverteert er een beetje mee die wreedheid naar je spelcomputer te brengen. Ten eerste lijkt het me sterk dat er mensen zijn die ook maar enige wreedheid uit welke oorlog dan ook willen naspelen. Ten tweede wordt die zogenaamde ‘wreedheid’ op stupide momenten ingebracht.

Zo wordt je ren- en schietwerk af en toe onderbroken door lelijke tussenfilmpjes, die totaal geen invloed hebben op het spelverloop. Op een gegeven ogenblik wil een Vietcong-officier zichzelf van kant maken en doet dat ook, ondanks de overtuigingspogingen van wat Amerikanen. Totaal onzinnig en bovendien irritant.

Opdrachten

De tegenstand bestaat uit rondrennende kannibalen die her en der maar een beetje schieten. Het zijn min of meer Aziaten, maar ze spreken flink Engels en hun AI is echt beneden peil. Ze rennen als kanonnenvoer op je loop af, zoeken nooit dekking en gooien nooit granaten. Op sommige momenten zijn er echter ineens extreem sterke tegenstanders die na een magazijn kogels in de benen te hebben ontvangen, vrolijk doorgaan. Het ligt misschien aan mij maar ‘echte’ mensen hebben dan echt wel pijn hoor.

Jammer genoeg zijn de opdrachten, die zo nu en dan best wat variatie toevoegen, nogal onduidelijk. Je moet maar wat onzinnige taken uitvoeren die niet echt leuk zijn. In één van de missies moet je bijvoorbeeld wat hooibergen opblazen met je granaten om zo te kijken of er wapens verborgen liggen. Met de gevonden wapens doe je vervolgens niets.

Teammaten

Heb ik het al gehad over de meehuppelende teammaten? Die zijn ook niet echt het noemen waard. Bij de meeste titels word er geklaagd over teammaten omdat ze niets doen, in dit spel doen ze eigenlijk wat teveel. Je hebt meestal zo’n drie tot vier man die met je meegaan en ze kunnen niet dood (behalve door scripted events). Als je rustig met ze meeloopt en alleen de mensen omlegt die jou direct bedreigen, dan komt het eigenlijk wel goed met je.

Ik ben niet echt blij met Shellshock dus; dat moge duidelijk zijn. Dit had echter weldegelijk iets moois kunnen zijn. Zo begin je missies vanuit een Amerikaanse basis, waar je wat kunt praten met collega’s en prostituees. Dat had iets kunnen zijn, nu heeft het praten nauwelijks zin en ren je gauw naar de poort om de daadwerkelijke missie te beginnen.

Killzone

De bomen en struiken zijn soms best aardig weergegeven, maar meer ook niet. Bergen en verhogingen zijn uiterst puntig en hebben matte texturen. Echt belachelijk is dat je de meeste verhogingen niet opkunt. Je moet dus om een stomme hoop modder heen lopen. Ik stond dan ook versteld toen ik las dat dit spel dezelfde engine als Killzone gebruikt.

Het enige wat er goed uitziet, zijn de filmpjes aan het begin en eind van een missie. Die zijn uiterst strak, gedetailleerd en zien er gewoon perfect uit. De overige (in-game) tussenfilmpjes zijn weer van hetzelfde niveau als de overige visuele punten.

Conclusie en beoordeling

None

Lees mijn recensie rustig door, neem de minpunten in je op en houd dan je geld veilig in je zak. Dit spel is zo lineair als maar kan, stelt visueel weinig voor, en over het geheel genomen is dit maar een saai product. Waarschijnlijk is dit dan ook het bastaardkindje van Guerilla. Toen ze aan dit spel begonnen, hadden ze de miljoenen deal met Sony nog niet en lijkt het erop dat dit product is afgeraffeld. Het verloren geld verdienen ze ongetwijfeld toch wel terug met Killzone.
4,7
Score
47
Score: 45
 • Pluspunten
 • De strakke filmpjes (begin en eind van missie)
 • Minpunten
 • Onduidelijke opdrachten
 • Linieare spelverloop
 • Heuveltjes waar je omheen moet
 • Lelijke tussenfilmpjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kortom: een zuigspel

 • jammer voor Guerilla :(

 • Lol, reviewen niet waard? :P

  kheb wel andre dingen om mn geld aan te bestede :)

 • Hoe weet jij dat nou? Shellshock zou ook een goede game worden en zie wat insidegamer voor cijfer geeft :S

 • WAAAAAAAAAAAT????? WAT IS DIT!!!!…jemig dit spel is zooo vet!!!!..knald battlefield mn huis uit!!!

 • van shellshock wisten we eigenlijk helemaal niet in vergelijking met killzone.  Ik heb het overigens (weken terug alweer) ook een 4 gegeven op dailygamer.

  leuke poging…


 • het was moeilijk Shellshock te beoordelen. Ik moest kiezen tussen een 4, 5 of 6. Het spel is namelijk best aardig om (heel) even te spelen, gewoon om te knallen. Maar er zijn veel betere shooters (en vietnam titels) en het is gewoon niet echt een goed spel… Daarom de vier. Dit is geen 60 euro waard.  En bij Dutchy vervangd het Battlefield. Nou dan ben je imo gewoon niet goed snik, een spel kan best leuk zijn maar Battlefield is echt een toptitel. Dit is verre van een toptitel.  Ik vond de review van de Power Unlimited overigens heel bizar. Boris kraakte het spel best af in zijn review maar gaf hem een 70 :S. Dat is op zich al hoog voor dit spel maar spreekt de tekst ook behoorlijk tegen… • voor jou toptitel…voor mij niet

 • Ach, als Killzone maar niet zo slecht is, zal wel niet.

  Deze shooter vond ik echt saai toen ik het speelde, ben het ook helemaal met de review eens

 • one  - november ergens

  - nee, ps2 exclusive.


 • ja man ze zijn wel dom dat ze een moddervet contract afsluiten met Sony wat hun compenseerd voor de inkomsten op de andere platformen. En dat voor een beginnende developer.  en ze zijn ook zó dom dat ze jou niet even de mogelijkheid geven om het te downloaden op de pc. He, wat dom nou van guerrilla.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren