1. Hideo Kojima signeersessie in Nederland

Hideo Kojima signeersessie in Nederland

Op één gelegenheid na heb ik nog nooit eerder een beroemd persoon om een handtekening gevraagd. Vroeger toen ik nog heel klein was, heb ik ooit een handtekening gekregen van een basketballer uit het Helderse team, toen ze nog goed waren. Ondertussen ben ik allang vergeten wie die persoon is en de handtekening ben ik ook al jaren kwijt geraakt. Niet zo lang geleden kwam ik erachter dat Hideo Kojima naar de Media Markt in Amsterdam zou komen voor een signeersessie tussen 15.00 en 16.00. Ik besloot (zonder al te veel enthousiasme) om ernaar toe te gaan, want tsja, zo vaak zal ik dit toch niet meemaken. Immers vond ik Metal Gear Solid 1 & 2 en Zone of the Enders één van de tofste games die ik gespeeld heb.

Ik hoopte dat het niet zo druk zou worden, maar voor de zekerheid wilde ik er wel op tijd bij zijn. Eventueel zou ik rustig de Media Markt bekijken naar nieuwe en oude films en games, voordat de signeersessie zou beginnen. Toen ik daar aankwam om 13.50 bleek dat er al een rij stond. Oei, toch maar meteen in de rij gaan staan. Ik nam de cover van Metal Gear Solid voor de PS1 mee, voor het geval er geen papier of iets dergelijks was om op te laten signeren. Het bleek dat ik niet de enige was die daar zo over dacht. Aardig wat mensen hadden covers meegenomen van Metal Gear Solid en Metal Gear Solid 2. Ik had me niet verkleed als iemand uit Metal Gear Solid en met mij heel nuchter Nederland die bij de signeersessie aanwezig waren. Er was helemaal niemand die aan het “cosplayen” was. Een paar personen hadden nog een t-shirt aan van Metal Gear Solid 3 en iemand anders had zelfs zijn Ninja Gaiden II t-shirt aan.

De rij werd steeds langer. Sommige mensen die alleen aan het winkelen waren vroegen waar de rij voor was; “Handtekeningen van wat Japanners” werd er dan gezegd. Gelukkig stond ik aan het eind van de “eerste” rij. Zo rond 15.00 waren er minimaal “vier” rijen bestaande uit ongeveer 500 mensen. Dat is toch meer dan ik had gedacht dat er zou komen. Om 15.15 kwam er eindelijk een mededeling dat Kojima er is, maar niet alleen. Hij werd vergezeld met art director Yoji Shinkawa en actrice Yumi Kukichi (model gestaan en stem verleend voor een personage in MGS4). We kregen een mededeling te horen dat iedereen maar één ding mag laten signeren en deze al klaar moest hebben en dat er niet gestopt mag worden om een foto te maken. Dit om te zorgen dat er snel doorgelopen kon worden, wat niet zo vreemd is natuurlijk vanwege de drukte. Ook werd er droog een mededeling gegeven dat ledematen en t-shirts niet gesigneerd mogen worden, jammer...

Toch moest ik nog minimaal 15 minuten wachten na 15.15 toen er eindelijk mensen gingen lopen in de rij. Ik kwam steeds dichterbijer en zag Yoji Shinkawa al zitten met achter hem Hideo Kojima. Snel even wat foto's maken dacht ik. Ik kreeg Yoji Shinkawa een paar keer op de foto en de rug van Hideo Kojima. Toen ik aan de beurt was, lag daar een stapel met MGS4 flyers. Dat is natuurlijk het betere signeermateriaal! Ik pakte er eentje en toen werd het spannend. Ik moest het eerst nog geven aan een beveiligingsman en hij vroeg waar ik de handtekeningen op wilde. Ja, lijkt me logisch dacht ik bij mezelf, op dat plaatje natuurlijk.

Als eerste kwam ik aan bij Yoji Shinkawa. Ik durfde geen foto's meer te maken, dus helaas heb ik geen (goede) foto's kunnen maken van Hideo Kojima en Yumi Kikuchi. Toch een beetje verlegen en nerveus gaf ik Yoji Shinkawa een hand (eigenlijk gaf hij mij een hand), nadat hij een gezichtje en zijn handtekening gezet had op mijn flyer. Een stap verder en ik was al aanbeland bij Hideo Kojima himself! Ik zei “hello”, gaf hem de flyer, hij ondertekende het, gaf mij een hand en ik kreeg de flyer terug, terwijl ik “thank you” zei. Precies hetzelfde gebeurde bij de persoon naast hem: Yumi Kikuchi. Ik had eigenlijk geen flauw idee wie ze was. Er stond wel een bordje met daarop: Yumi Kikuchi, actrice van Beauty and the Beast, maar ik wist nog niet dat Beauty and the Beast iets te maken had met MGS. Thuis kwam ik er pas achter wat ze werkelijk gedaan had voor MGS (zie alinea hierboven en bij reacties). Toch mooi meegenomen dat ik ook haar handtekening heb. Helaas heb ik niemand wat kunnen vragen, omdat ik op dat moment verlegen werd.

Daarna probeerde ik, nog steeds een beetje nerveus, weg te lopen en onderweg struikelde ik nog bijna ook van het podium. Een ander beveilingsman zei tegen een ander collega dat die podium toch een beetje gevaarlijk is. Ja, kom je daar nu pas mee! Om ongeveer 15.50 had ik toch mijn handtekeningen, terwijl er nog steeds mensen in een lange rij stonden te wachten. Opgelucht begon ik nog wat enkele foto's te maken, maar helaas, de hoofdpersonen kreeg ik van die afstand nooit meer op, behalve het standbeeld van Solid Snake. Na een kort gesprek met een jongen die mijn t-shirt gaaf vond (nee, het is geen game t-shirt) ben ik huiswaarts gekeerd. Ik heb waar ik voor ben gekomen en dat is een handtekening van Hideo Kojima! Misschien lijst ik de flyer nog wel in.

Voor meer en grotere foto's, check: mijn fotoalbum.

Dit artikel delen

Over de auteur