1. GoldenEye: Rogue Agent

GoldenEye: Rogue Agent

Afgelopen week waren we, net als een aantal andere genodigden die op één of andere manier wat met computerspellen hebben te maken, te gast bij Electronic Arts. Zij hadden één van de ontwikkelaars van het GoldenEye: Rogue Agent-team overgevlogen om voor ons een presentatie te geven. Tijd dus voor een update.

In GoldenEye: Rogue Agent speel je voor de verandering niet met James Bond. Deze keer speel je de rol van een naamloze slechterik die voor Goldfinger (wat weer een aartsrivaal van James Bond is) werkt. Goldfinger wil namelijk maar al te graag Dr. No (die we ook weer uit de films kennen) uit de weg ruimen. En omdat diezelfde dokter jou vroeger heeft verraden, waarbij je één oog bent verloren, stem je hier mee in.

Het verliezen van dat oog is overigens het beste wat je ooit is overkomen. In plaats daarvan heb je nu een speciaal gouden oog, wat de naam ‘GoldenEye’ verklaart, die tijdens het spel op vier manieren gebruikt kan worden. Zo kan er door muren gekeken worden, is het mogelijk om een schild op te werpen waarmee kogels weerkaatst worden en kan je de wapens van de vijanden onbruikbaar maken of ze tijdelijk verlammen om ze vervolgens af te knallen. Gelukkig kan er steeds maar tijdelijk van deze vaardigheden gebruik gemaakt worden, anders zou het spel wel heel simpel zijn uit te spelen.

Omdat er in GoldenEye: Rogue Agent met een slechterik gespeeld wordt, mag je je ook zo gedragen. Sterker nog, hoe ‘slechter’ het spel wordt gespeeld, des ter meer ‘Rogue-punten’ je scoort. Met deze punten kunnen vervolgens allemaal extra’s gekocht worden. Punten krijg je bijvoorbeeld als vijanden als menselijke schilden worden gebruikt of door vijanden van een gebouw af te flikkeren. Het is dus niet alleen leuk om dat te doen, het loont ook nog eens!

In de presentatie viel trouwens wel op dat de intelligentie van de vijanden behoorlijk slecht was. Volgens de ontwikkelaar kwam dit omdat hij de godmode had geactiveerd, maar toch zet ik hier mijn vraagtekens bij. Op een afstand probeerde de tegenstanders zich nog te verschuilen achter kratten en muren, maar als je ze op een paar meter bent genaderd, laten ze zich als makke schapen afslachten. Met dertien verschillende wapens kan dat voor een uurtje wel leuk zijn, maar we zien liever dat hier nog aan gesleuteld wordt.

En als dat niet wordt gedaan, dan kunnen we ons altijd nog vermaken met de multiplayer mode. Op de E3 heb ik hier al even mee gestoeid en vond ik het qua feeling erg op de Nintendo 64-versie lijken. Tijdens de presentatie heb ik het spel weer even mogen spelen. Deze keer speelden we een level gebaseerd op de eindscène uit de film ‘The Man with the Golden Gun’. Het leuke aan deze locatie is dat het vol met valstrikken zit, die door een druk op de knop geactiveerd worden. Hiermee kan je zonder al te veel moeite een tegenstander uitschakelen.

Overigens kan je in de multiplayer mode ook de ‘gouden oog-mogelijkheden’ gebruiken. Wel zijn deze speciale trucjes erg gelimiteerd, zodat het niet de overhand krijgt. Verder zijn er allemaal voorkeuren door te voeren, zoals wapeninstellingen of de mogelijkheid om automatisch op iemand te richten. Alles wat ik hiervoor heb beschreven, is ook via Xbox Live mogelijk. Via Xbox Live kan er met maximaal acht man tegelijk gespeeld worden, waarbij je per Xbox met maximaal twee man de arena kan betreden. De PlayStation 2 krijgt helaas geen online mogelijkheden.

Ik denk niet dat GoldenEye: Rogue Agent het succes van de originele Goldeneye kan overtreffen. Daar heeft het gewoon te weinig kwaliteit voor. Vooral het hoofdavontuur voor één speler heeft nog de nodige aandacht nodig. Met de multiplayer zit het daarentegen wel snor. Lekkere snelle actie op 22 verschillende locaties met genoeg mogelijkheden om leuke shoot-outs te houden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat weet jij daar nu van? Tss die vooroordelen met EA altijd, je moet ze ook eens kans geven he.

 • Hij heeft het spel gespeeld, en de presentatie gezien. Niets vooroordelen, maar conclusies trekken uit het getoonde en gespeelde materiaal.

 • Eh dude de film Golden eye roque agent?

  Heb ik een film van Bond gemsit ofzo?

  Die naam ken ik niet.

 • Hier ga ik mijn geld dus niet aan betsteden.

 • Het verliezen van dat oog is overigens het beste wat je ooit is overkomen.Waarom wil ie dan wraak nemen? =P Maar om eerlijk te zeggen vind ik het verhaal vrij zwak… nog zwakker dan de filmen zelf =/

 • Sorry voor mijn antwoord maar ik had het op commentaar van iemand die zei dat het een kutspel is amar die is blijkbaar gewist!

 • no usnap ik er nog steedsn ix van..is dit een james bond?

 • Nee en ja… je speelt nu een slechterik in de James Bond wereld!

 • Ik weet het nog niet.:-l

 • 1ding weet ik zeker hij word niet beter als de n64 golden eye.

 • Geen waardige opvolger, wist ik allang. Er is niks bijzonders aan dit spel.

 • Jawel, dat oog :).

 • "In de presentatie viel trouwens wel op dat de intelligentie van de vijanden behoorlijk slecht was."  Toch niet slechter dan in 007 Nightfire he? Dat was ook om te huilen. De Pc versie dan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren